Shell, best een goede partner…De F1-regels bieden enorm veel technische beperkingen tegenwoordig. De motoren moeten allemaal even groot zijn, het chassis moet over het algemeen een bepaalde vorm hebben, de vleugels moeten een bepaalde positie krijgen, de bandenreglementen worden zeer streng… Maar waar nog niet zo’n strenge regels op staan, is het gebruik van olie.

Zonder olie komt een bolide uiteraard niet ver, vandaar dat een olielek bijna onmiddellijk leidt tot een uitvalbeurt voor die bepaalde rijder. Niet alleen de aanwezigheid van olie is daarin belangrijk, maar ook de soort olie. En daar speelt Shell, de oliepartner van Ferrari, op in. Tijdens de Grote Prijs van Australi�, komend weekend, zal de Scuderia immers kunnen beschikken tot verschillende soorten olie, om het allemaal zo “gesmeerd” mogelijk te laten lopen.

Shell zelf hemelt deze strategie op tot “een revolutionaire benadering van racestrategie”. De verscheidene oliesoorten zullen voornamelijk verschillen in viscositeit (stroperigheid), zodat de prestaties optimaal zijn op elke dag van het weekend.

Een dikkere olie spaart de motor namelijk beter dan een vloeibaardere variant. Op warmere dagen zal Ferrari dus meer gebruik maken van olie met een grote viscositeit. Op koudere dagen, wanneer de kans op een ontplofte motor kleiner is, kunnen ze dan weer opteren voor een dunnere olie, die meer snelheid toelaat.

Technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn, legde een verklaring af: “Een sleutelfactor tot succes in 2005, is om exact te weten hoe hard je de motor kan ‘pushen’. Nu we een waaier aan verschillende oliesoorten hebben ontwikkeld met Shell, zouden we meer uit de motoren moeten kunnen halen, zonder daarbij rondetijden of motorslijtage te veroorzaken in de oefensessies.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *