Lucas di Grassi is de winnaar geworden van de tweede e_Prix van Putrajaya. De Braziliaan kon in het smoorhete Maleisië het beste met de zware omstandigheden overweg, die beide e.Dams auto’s zagen stilvallen en beide Dragon auto’s met een ophangingsprobleem in de muur zagen belanden. Robin Frijns weerde zich uitstekend en haalde een derde plaats en een welverdiend podium op.

Kwali: Buemi ongenaakbaar

In de kwalificatie bleek opnieuw hoe snel de Renault e.Dams is over één getimede ronde. De Fransen hebben gekozen voor een tweeversnellingsbak die een “startversnelling” gebruikt voor vertrek uit stilstand en langzame bochten en voor de rest met maar één “rijversnelling” alle voordelen biedt van een Directdrive zonder teveel gewicht. Nicolas Prost en Sebastien Buemi plaatsten zich redelijk eenvoudig voor de Superpole. Loic Duval en Stephane Sarrazin showden de snelheid van de Venturi motor door zowel een auto van het fabrieksteam als een auto van het klantenteam Dragon in de SP te krijgen. Antonio Felix da Costa was verrassend snel in de Aguri Mclaren en had geluk dat een aantal mensen zich op hun rempunten verkeken en de muur raakten, zoals Sam Bird en Di Grassi.

Ook in de Superpole een aantal momentjes voor o.a Felix da Costa (die bijna de chicane mistte) en Prost, wiens ronde na de eerste een complete aaneenschakeling van fouten leek. De Fransman mopperde dat zijn auto onbestuurbaar leek. Prost senior verklaarde minzaam dat hij het duister inzag, omdat Prost’s auto remproblemen had en Buemi’s auto oververhit dreigde te raken. Toch haalde de Zwitser er weer een pole uit, voor Sarrazin en Duval die de Venturi’s op twee en drie posteerden.

Frijns plaatste zich helaas niet voor de SP, maar zette wel een goede tijd neer als achtste en op een na snelste “Jahreswagen”. Voor NEXTEV ziet het er nog steeds donker uit: de Chinese auto is 60 kg te zwaar en blokkeert voortdurend bij het aanremmen van 90 graden bochten. Het kostte Nelson Piquet en Oliver Turvey veel teveel tijd en ze haalden zelfs de top15 niet. Trulli Racing kwam dit weekend helemaal niet aan de start. De Italianen hadden na het fiasco in Peking, waar hun Motomatica motoren niet door de douane kwamen, nu het probleem dat ze niet door de keuring kwamen voorafgaand aan de wedstrijd. Tevens lijken er problemen met Salvador Duran, die wegens contractbreuk voor één race aan de kant stond en voor wie Jarno Trulli zelf had willen invallen.

Wel even opletten, deel 2

Bij Sport 1 Select besloot men jammer genoeg het slot van een basketbalwedstrijd belangrijker te vinden dan de start dus kwamen ze pas in ronde 8 binnenvallen. In die tijd was er al aardig wat gebeurd. Sarrazin was bij de opwarmprocedure stilgevallen en gedwongen uit de pits te vertrekken, en in de eerste chicane botsten Jean Eric Vergne en Nick Heidfeld op elkaar, waarbij Heidfeld achterstevoren ging en Vergne moest uitvallen. Buemi had een goede start gehad en was al 2.3 seconden weggelopen toen Turvey zijn NEXTEV in de muur parkeerde. De safeycar kwam eruit en de Zwitser kon opnieuw beginnen

Net na de herstart kwam de uitzending van Sport 1 Select meedoen (Sport 1 Racing was er wel vanaf de start bij), waar Buemi de leiding had voor een treintje auto’s (Duval, Felix da Costa, Prost en Di Grassi). Duval had het heel erg lastig met Felix da Costa en daardoor kon Buemi weer een klein beetje weglopen. Frijns was intussen op zes terechtgekomen nadat hij Jerome d’Ambrosio was gepasseerd, maar had moeite het tempo van de voor hem rijdende groep bij te houden. Hij concentreerde zich dan ook op verdedigen en energie sparen voor het tweede deel. Een beetje ironisch was dat de fanboost vote naar de NEXTEV’s ging en dat Turvey de verkiezing voor spek en bonen had gewonnen, evenals Piquet, die er weinig mee kon aanvangen op dit circuit. Derde winnaar Sam Bird reed in ieder geval nog binnen de punten rond.

Zuinigheid versus snelheid

Frijns’ zuinigheid zorgde ervoor dat hij minstens 3% meer energie overhield dan de auto’s voor hem en hij kreeg een mooie kans om een paar ronden aan de leiding te rijden toen e.Dams gedwongen werd vroeger te wisselen. Buemi viel namelijk in leidende positie stil, en we hadden het nog bijna gemist omdat de camera Felix da Costa’s gevecht met Di Grassi zat te volgen. Na een Ctrl-Alt-Delete kreeg de Zwitser zijn auto weer aan de praat, maar beide e.Dams Renaults kwamen onmiddellijk binnen omdat ze allebei last van de hitte hadden, die de accu’s zo zwaar belastten dat ze veel meer energie opsoupeerden en er gewoon mee op hielden.

Gelijkaardige problemen waren er ook voor Daniel Abt en Jacques Villeneuve, die allebei moeite hadden de accu’s te starten toen ze waren gestopt. Duval, Felix da Costa en Di Grassi kwamen een ronde later binnen en Frijns kon daardoor twee ronden de leiding overnemen voor hij binnenkwam met d’Ambrosio en Bird. De Engelsman was de langzaamste van de drie, maar d’Ambrosio kon Frijns met een iets snellere wissel passeren. Op de baan gaf Prost na de wissel even volgas en passeerde iedereen weer. Felix da Costa kon het verschroeiende tempo niet bijbenen en moest even later ook Di Grassi langslaten. Frijns kwam als zevende de baan weer op achter de twee Dragon auto’s.

When you see a chance, take it

De slotfase van de race werd vrij chaotisch. Prost kreeg net als Buemi te maken met snel leeglopende accu’s en moest heel vroeg rustig aan gaan rijden, waardoor Di Grassi vrij simpel de leiding van de Fransman over. Ook Felix da Costa kreeg met oververhitting te maken en viel in de laatste 10 ronden twee keer stil, twee keer kreeg hij de auto ook weer aan de praat, maar hij viel terug naar zes. Heidfeld kampte met een niet-werkend dashboard, waardoor hij geen radio en geen energiemeter meer had en op goed geluk de race moest uitrijden. De Duitser haalde als negende nog twee punten op.

Frijns was door de problemen van Felix da Costa en Prost van zes naar vier opgerukt toen Duval ineens erg traag ging rijden. De Fransman bleek een kapotte ophanging te hebben en moest teamgenoot d’Ambrosio langslaten. Hij probeerde zich nog wel te verzetten tegen Frijns en de snel opkomende Bird, maar de Maastrichtenaar ging er buitenom langs in bocht negen, om meteen over de marbles uit te glijden en hard de muur te rammen. Ondanks dat hij een scheve ophanging had probeerde hij Duval opnieuw voorbij te komen, maar die blokte hem in de hairpin en Bird ging er buitenom langs. Net na de hairpin viel de Dragon Venturi stil en kon Frijns als vierde nog door, al werd de Andretti Mclaren gedegradeerd tot ‘s werelds snelste krab en kwam Sarrazin na een prachtige inhaalrace ineens heel hard opzetten.

Het was echter nog niet klaar met verrassingen, want terwijl Di Grassi vrij simpel zijn tweede FE overwinning scoorde ging het mis voor d’Ambrosio, die wijd uit bocht 8 kwam en op twee plaatsen de muur raakte. Daardoor schoof Bird tot zijn stomme verbazing op naar twee en Frijns pakte in zijn scheve auto een mooie derde plaats. Ik leek ineens wel een rallycoureur, ik ging net te wijd nadat ik hem (duval) voorbij was, had onderstuur en zag de muur op me af komen. Ik dacht na die klap dat het over was, maar ik probeerde door te rijden. Ik wist niet eens welke positie, ik dacht dat ik zesde lag, dus het was wel een verrassing toen het P3 bleek te zijn.

Door het gekrakeel voor hen konden Sarrazin en Bruno Senna verrassend de vierde en vijfde plaats opeisen en Piquet raapte doordat beide e.Dams auto’s nóg eens stilvielen toch nog een achtste plaats op. Voor wie de gekke slotfase nog eens terug wil zien, hij staat nu nog op Youtube

Stand Formula E na twee raceweekends
1 Lucas di Grassi 43
2 Sébastien Buemi 35
3 Sam Bird 24
4 Nick Heidfeld 17
5 Robin Frijns 16
6 Stéphane Sarrazin 14
7 Loïc Duval 12
8 Bruno Senna 10
9 Jérôme d’Ambrosio 10
10 Oliver Turvey 8

Zoals ik vorige week al zei, erg gevaarlijk om al na één weekend conclusies te trekken. Het deelnemersveld krijgt nu een maand rust en ziet elkaar weer in Punta del Este, Uruguay, waar de temperatuur en luchtvochtigheid wat minder hoog zullen zijn. Buemi zal daar proberen Di Grassi de leiding weer af te nemen, Duval en d’Ambrosio zullen zich van deze tegenslag willen herstellen en Piquet en Turvey zullen zich er in moeten schikken dat ze voorlopig hetzelfde moeten doen als Frijns. Wachten op kansen en ze pakken zodra ze langskomen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!