Enkele weken geleden maakte de FIA de nieuwe regels bekend voor 2014, hieruit leerden we dat er dubbele punten zullen uitgedeeld worden voor de laatste race van het seizoen. Het lokte verontwaardigde reacties uit bij de meerderheid van de fans en zelfs nu nog lijkt het vooruitzicht van die dubbele punten een doorn in het oog van de vele fans.

Ferrari president Luca di Montezemolo spreekt zich nu negatief uit over deze plannen ondanks het feit dat Ferrari meegestemd heeft ten voordele van de nieuwe regels vanuit de Strategy Group maar hier kom ik later nog op terug. Hij roept zelfs de teams samen om over de toekomst van de sport te praten.

Er is dus een beslissing gevallen om veel punten te geven voor de laatste race maar daar en ik niet echt enthousiast over. Het ziet er gewoon veel te artificieel uit.

Luca denkt dat het te laat is om nog iets te veranderen voor de start van het nieuwe seizoen ondanks het feit dat een unanieme stemming van de teams de FIA alsnog zou kunnen overtuigen het te laten vallen.

Ik wil niet laten uitschijnen dat we eerst ja gezegd hebben en nu ineens neen, dit zijn mijn persoonlijk twijfels over deze plannen. Ik heb dit ook laten weten aan Jean Todt en aan Bernie Ecclestone

Nu dat de naam Bernie Ecclestone gevallen is kom ik terug op het unaniem akkoord van de teams met de nieuwe regels. Het gerenommeerde Autosport heeft achterhaald waarom de teams toen voor gestemd hebben en nu ineens tot inkeer komen. Het was Ecclestone die druk gezet heeft op de teams om voor te stemmen omdat deze stelde dat de televisienetwerken en de racepromotors hadden gevraagd aan hem om ervoor te zorgen dat het gevecht zou duren tot de laatste race. Over welke racepromotoren zou het dan gaan? Die van Abu Dhabi natuurlijk! Degene die net miljoenen op tafel hadden gegooid om de laatste race te zijn.

Luca roept dus zoals ik al eerder zei alle teams op om ergens halverwege januari samen te komen in Maranello om eens een goed gesprek te hebben over de richting van de sport.

Ik heb de intentie om alle teams uit te nodigen om naar Maranello te komen, niet om te praten over een twistpunt dat voordeel zou leveren aan een team of een ander, maar om te praten over de algemene richting van de Formule 1. Ik denk niet dat we tijdens een raceweekend genoeg tijd hebben om eens goed op een rustige manier te praten, dit is dus een mooie kans. Ik zou graag hebben dat dit kan gebeuren op een constructieve wijze, zonder dat er ook maar een woord over competitiviteit valt. Zo kunnen we voorstellen maken die echt iets veranderen, zonder dat we iemand in de hoek zetten en al zeker zonder onder-de-tafel deals. De teams moeten meer met elkaar praten.