Na een minder verlopen zaterdag heeft Nyck de Vries zich uitstekend hersteld in de tweede race van het World Series by Renault weekend. De Mclaren-junior werd tweede achter de nieuwe leider in de stand, Oliver Rowland, hetgeen naderhand voor enige jolijt zorgde.

Al vroeg in de kwalificatierun zat De Vries er goed bij met een vierde tijd na 10 minuten. De sessie werd opnieuw door een rode vlag ontsierd door een zeer harde crash van Philo Paz Patric Armand. De achterophanging zat zo erg in elkaar dat ik me wel even afvroeg of Pons Racing dat nog gerepareerd ging krijgen. In de laatste tien minuten ging het weer los en stond De Vries even bovenaan, maar Rowland en Tio Ellinas lieten hem met hun laatste snelle ronde naar drie terugvallen.

Een gele vlag voor een crash van Roy Nissany in Pouhon betekende helaas dat de Fries zijn laatste ronde moest afbreken. De crew van Tech1 had er later nog een flinke klus aan om de auto van de Israeliër op tijd klaar te krijgen. Hij probeerde de bocht net wat sneller te nemen dan de vorige keer, misschien wel een beetje te snel aldus een monteur.

Beitske Visser kon haar vorm van gisteren niet herhalen. Ze lijkt erg goed met de low downforce wing overweg te kunnen, maar met de normale vleugel kwam ze tot een 14e tijd. Het blijkt trouwens dat ze zaterdag niet is gediskwalificeerd, maar zich op verzoek van het team heeft teruggetrokken (of men boos op de wedstrijdleiding was of op Visser zelf is me niet duidelijk geworden). Meindert van Buuren kwam slechts tot een 17e tijd, nog achter Sean “KFC” Gelael (zijn vader is eigenaar van KFC Indonesië)

Low downforce gok en DRS-problemen

Beiden NL’ers konden echter een plek hoger starten, want Jazeman Jaafar (als 4e gekwalificeerd) kwam niet door de keuring en de Maleisiër moest als laatste starten. Een domper voor de klassementsleider nu zijn teamgenoot vooraan stond. Bij de start ging dit keer alles in één keer goed. Rowland was het snelste weg en De Vries en Vaxivière passeerden in La Source meteen Ellinas.

De Vries kwam als 2e de bocht uit en op Kemmel Straight kwam de DAMS zelfs naast de Fortec. Hoewel een van zijn maten in mn oor riep te tetteren dat ie eerste lag, kwam De Vries er net niet langs. Rustig aan, denk om je bloeddruk. Wat opviel is dat zowel Rowland als De Vries hun vleugel zowat plat hadden staan, alsof ze met de normale vleugel de low-downforce wing van zaterdag wilden repliceren.

Voor Rowland werkte dat uitstekend, de Brit had al gauw 3 tellen voorsprong. Ellinas kon met een gewone vleugel De Vries niet bijhouden en werd al gauw door Vaxivière verschalkt.Meest opvallende opmars kwam van Jaafar. De Maleisiër startte dus laatste maar had ook zo’n low downforce setting op zijn vleugel en sneed op de lange rechte stukken als een mes door de boter. Na één ronde was Jaafar al tien plaatsen opgeschoven.

Tevens bleek er een issue met de DRS-timing te zijn. Je kan normaal zo tussen de 800 en 1000 seconden DRS krijgen, op een lang recht stuk genoeg voor 8 keer een snelheidsboost door minder drag. Maar nu bleek het systeem op “unlimited” vast te zitten waarop ze het maar uitzetten. Daar profiteerden vooral Rowland en Jaafar van met hun low downforce wing. Stoneman had ook voor een platte vleugel gekozen, maar kon niet echt aanklampen. Voor Tom Dillmann en Nicolas Latifi was de race na een ronde al gelopen. De Fransman werd door de Canadees aangetikt en kreeg een lekke band. Latifi moest ook naar binnen om zijn voorvleugel te vervangen.

No, I won’t back down, I will stand my ground

De pitstops brachten vooraan in het veld niet zoveel wijzigingen aangezien de top5 tegelijk binnenkwam. Rowland liep door een snellere stop iets verder uit en Stoneman zat vlak achter De Vries op Kemmel, maar kwam er niet langs. Bovendien verremde de Red Bull Junior zich in La Source, wat later nog belangrijk ging worden. Jaafar kwam zelfs twee keer binnen, omdat de eerste keer een moer vast zat. Daardoor verloor de Maleisiër de top5 en de leiding in het klassement.

Vaxivière had inmiddels een tweede adem gevonden en stoomde langs Ellinas. Rowland was inmiddels niet meer in te halen, maar de Fransman liep snel in op de Dams auto’s. Stoneman had inmiddels een flatspot te pakken en ondanks hevig verdedigen (waarbij Vaxivière nog even wijd ging) kwam de Lotus er langs. De Vries stond als volgende op de lijst, maar de Fransman kon maar één aanval op Kemmel plaatsen en die weerde de Fries af.

Rowland was inmiddels bijna 4 tellen weggelopen, maar aangezien een heel late regenbui het circuit in de laatste ronde trof, liet de Engelsman een beetje lopen. Op de finish had hij 2.3 sec over op De Vries, die Vaxivière op 6 tienden achter zich wist te houden. Stoneman kreeg steeds meer last van onbalans en had Ellinas, Jaafar en Panis in zijn versnellingsbak.

Dankzij het ongeduld van de Maleisiër bleef Stoneman vierde, want Jaafar ramde Ellinas zodat de twee een stukje afsneden en als vijfde en zesde binnen waren. Van Buuren werd als tiende geklasseerd en Visser viel helaas uit met pech. Bij de ceremonie pakten vier van Nyck’s vrienden nog even hun moment door met hun spandoek bij de huldiging op te duiken. De teammanager van DAMS kwam later ook nog even praten: We weten dat ie snel genoeg is en hij laat het nu ook zien. Belangrijkste is dat ie in de kwalificaties altijd voor zijn teamgenoot staat. Dankzij de problemen van Dillmann stijgt De Vries naar de vijfde plaats in de stand en Rowland neemt de leiding in het klassement over na Jaafars problemen

Stand na drie raceweekends

1 	Oliver Rowland 		83
2 	Matthieu Vaxivière 	77
3 	Jazeman Jaafar 		75
4 	Dean Stoneman 		60
5 	Nyck de Vries 		44
6 	Tom Dillmann 		35
7 	Tio Ellinas 		28
8 	Pietro Fantin 		22
9 	Meindert van Buuren 	19
10 	Nicholas Latifi 	16

Supportklassen

Daar waar zaterdag de Clio’s er een crashfest van maakten, waren dat de RS01’s in de eerste Sprint race tussen de Prestige-rijders. Max Braams probeerde Richard Gonda in La Source te verschalken, maar Niccolo Nalio kneep hem af, waardoor Braams moest remmen en door teamgenoot Stefano Constantini werd geramd. Braams werd weer tegen Gonda aangeduwd, die rondging en Constantini speelde zijn motorkap kwijt. Aan het eind van een gekke eerste ronde was Oregon alle drie zijn auto’s kwijt dankzij die crash en lag Diederik Sijthoff eerste voor Toni Forné en thuisrijdster Sarah Bouvy. Forné nam de leiding na een paar ronden over, maar tegen het eind kreeg de ART auto problemen en moest de Spanjaard zowel Sijthoff als Bouvy langslaten. Zo kwamen ze na 20 minuten ook over de streep.

Ging het er in de elite race (die in de regen werd afgewerkt) iets minder grof aan toe? Nou nee, Steijn Schothorst had de beste start vóór de ART auto’s, maar Luciano Bacheta probeerde zich er langs te rammen bij Indy Dontje en werd als dank achterstevoren getikt. De Engelsman werkte zich weer door het veld naar voren tot de safetycar naar buiten kwam. Teamgenoot David Fumanelli was namelijk in La Source uit de race geramd door een onoplettende Miguel Ramos. Na die pauze kon Schothorst weglopen bij de rest, terwijl Andrea Pizzitola eerst Bacheta op zn plaats zette en daarna Wolfgang Reip inhaalde. De Fransman was te ver weg om Schothorst nog te bedreigen, maar haalde een mooie tweede plaats op. Reip zorgde ervoor dat beide Belgische deelnemers in hun thuisrace op het podium hadden gestaan.

In de Clio Cup geen grote problemen, wel een paar spins door de regen. Niels Langeveld won met een straatlengte voorsprong op Marc Guillot en Nicolas Milan. In de Formule Renault 2.0 mocht Ukyo Sasahara van pole vertrekken en leidde ook een groot deel van de race, maar Jake Hughes plaatste in de laatste ronde nog een aanval om de overwinning op te eisen. Derde werd de Rus Matevos Isaakyan, die ook in de laatste Ben Barnicoat verschalkte. Louis Deletraz scoorde geen punten na een crash met Dennis Olsen, die veel te laat remde in La Source de Zwitser mee afschoot.

Het volgende raceweekend is over twee weken in Hongarije.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!