Na twee opvallende amusante en chaotische raceweekends in België en Italië is het meest bijzondere niet dat er een aantal opvallende winnaars zijn, of dat de Groene Tafel een grote rol speelde, maar vooral dat Charles Leclerc ondanks een oogst van tien punten uit vier races nog steeds leider is.

Het begon in België al een beetje onrustig. Eerst de coureurwissels bij Rapax en Racing Engineering. Nyck de Vries vertrok van de Italianen naar de Spanjaarden en Louis Deletraz ging de andere kant op. Gustav Malja bleef zitten, maar Johnny Ceccotto stapte op en werd vervangen door Roberto Mehri, die weer een comeback in deze auto’s maakte na twee races in Catalonië te hebben gereden.

Le Spectacle dans Spa

Na zijn diskwalificatie in Hongarije was Leclerc in Spa weer ouderwets in vorm met opnieuw de pole voor Nicolas Latifi en Oliver Rowland, maar helaas kon de Canadees niet starten door een motorprobleem. Malja zette zijn Racing Engineering als vierde op de grid voor Antonio Fuoco en De Vries.

Bij de start probeerde Rowland meteen Leclerc te pakken, maar reed zijn eigen voorspoiler stuk. Ook de Racing Engineerings raakten elkaar aan het eind van Kemmel, Jordan King reed een band lek in het gewoel en teamgenoot Sergio Cette Camara werd tot twee keer toe door Deletraz geramd. Maar de schermutselingen vielen echter stil omdat een VSC werd uitgeroepen. Nobu Matsushita was namelijk niet weggekomen bij de start.

Na het wegtakelen van de Japanner gingen de lichten weer op groen en liep Leclerc gestaag bij zijn achtervolgers weg tot zijn voorsprong 11 seconden was. Rowland, Ghiotto en Fuoco kwamen allen niet binnen elkaars DRS bereik, maar Artem Markelov en Malja wist zich wel in Fuoco vast te bijten, terwijl De Vries inmiddels op zeven rondreed. Dankzij de stops van Ghiotto, Malja en Rowland schoof hij door naar vijf, maar toen stopte de Fries zelf ook.

Alleen Fuoco en Markelov kozen ervoor een lange stint te rijden in de top, de rest koos eerst voor een korte stint en daarna uitrijden. Leclerc kwam als derde de baan weer op en kon in vrije baan een hoog tempo houden, zodat hij “gewoon” de leiding weer terugpakte. Hij leek daarna onbedreigd de race te winnen met Rowland op plaats 2, hoewel de Brit nog een flinke clash met Markelov had in de allerlaatste ronde.

Na de finish en de ceremonies volgde de domper: zowel Leclerc als Rowland werden gediskwalificeerd omdat de houten plank onder hun auto te ver was afgesleten. Daardoor werd Markelov winnaar voor Ghiotto en Fuoco. De Vries schoof daardoor nog een plaatsje op naar vijf, hij had in de laatste ronden nog gepoogd Malja te pakken, maar de Zweed gaf zich niet gewonnen en werd vierde.

In de sprintrace mocht Norman Nato van pole beginnen, maar zoals bijna standaard gaat het mis voor de Fransman. Sette Camara schoot langs m heen van drie naar één en ook De Vries probeerde binnendoor langs de Arden te komen. Dat lukte niet meteen, maar op Kemmel had de Racing Engineering meer topspeed en kon de Fries Nato uitremmen. Achterin klommen Rowland en Leclerc van 20 en 21 op naar 14 en 15 in één ronde. De Monegask had in ronde 2 ook de mooiste inhaalactie van het weekend door eerst Matsushita in Raidillion d’Eau Rouge te pakken en Rowland er op Kemmel uit te rijden.

Leclerc zette daarna door en klom gestaag op naar plaats 5, waarmee hij toch tien punten pakte. Rowland bleef na zijn eerdere acties een beetje hangen in het veld, maar kwam op acht toch nog een puntje oppikken. Vooraan dolle vreugde bij MP Motorsport, dat een mooie overwinning pakte met Sette Camara, die de Vries nog dichtbij zag komen. Maar helaas ging Matsushita hard van de baan bovenop Eau Rouge en klapte zo zwaar in de vangrails dat de race achter de safetycar werd gefinished. Eerste punten en eerste zege voor Sette Camara, tevens de eerste zege voor MP. De Vries werd knap tweede, Ghiotto pakte een derde plaats

Monza Madness

Door de verregende kwalificatie voor de F1 moest de eerste F2 race in Monza flink achteruit geschoven worden. Matsushita had de pole gepakt voor De Vries en Deletraz, Leclerc moest van zeven starten en Rowland zelfs als achttiende.
De Vries had een goede start en dook als eerste de Variante in, maar werd gewoon van de weg geramd door Markelov die niet te laat, maar gewoon helemaal NIET leek te remmen. Ook Matsushita ging van de baan bij die actie, maar de Fries en de Japanner konden als eerste en tweede verder, terwijl Markelov met een beschadigde vleugel terugviel. Er gebeurde zo enorm veel in de eerste ronden dat Alex Jacques bijna adem tekort kwam, mede dankzij een mooie battle tussen Rowland en Mehri.

Na die eerste ronden liepen De Vries en Leclerc weg bij de rest, alleen Rowland zette als derde prima rondetijden zodat hij het gat wat verkleinde. Het leek toen ook zijn kant op te vallen bij de stops, maar de Brit verloor een wiel dat niet goed vastzat, zodat de safety er alsnog uit moest. De Vries vertrok als leider voor twee idiote laatste ronden.

Aan het eind toen de waterdampen waren neergeslagen werd het een hele puzzel. Ghiotto was als eerste over de streep gekomen, maar had door zijn escape in de laatste ronde eigenlijk plek 1 aan De Vries moeten teruggeven. Dat kon echter niet omdat De Vries geen goede exit uit de Variante had, zodat Leclerc er langs probeerde te komen. De Vries probeerde dat te blokken en ramde de Monegask er af. Beide kemphanen vielen naar de 17 en 18e plaats terug. Ghiotto verscheen nog wel op het podium, maar de Groene Tafel was weer ter plaatse en gaf een tijdstraf van 5 seconden voor Ghiotto’s escape actie. Daar werd hij als vierde geklasseerd en had Prema toch een succesje met Fuoco die de winst erfde, voor Matsushita en Latifi.

In race 2 was de opening net zo chaotisch, met zoveel near misses dat je ze niet allemaal op kan noemen. Voormalig teamgenoten Malja en Deletraz vertrokken van 1 en 2 en werden snel gepasseerd door Sean Gelael, die heel goed weg was en een aantal ronden lang aan de leiding reed, maar de Indonesiër kwam niet weg van de meute. Deletraz nam kort de leiding over, maar toen was het weer Ghiotto die vanaf vijf aan een mooie opmars door het veld begon: Malja, Geleal, Fuoco en Sette Camara moesten er allemaal aan geloven voor ook Deletraz werd ingehaald.

De Italiaan was weg en bleef weg tot de finish, zodat hij toch nog een overwinning kon bijschrijven, zijn tweede ooit in de klasse. Sette Camara lijkt op dreef op hoge snelheidsbanen, de Braziliaan in NL’se dienst knokte zich naar een tweede plaats, al had hij wel een Kimi-momentje toen zijn engineer hem wat zeurderig vertelde dat hij in DRS-range moest blijven : “Stop talking to me please.” Jacques merkte op dat “die twee al het hele jaar ruzie lijken te hebben”.

Achter Sette Camara werd Fuoco als derde afgevlagd voor de Rapax-auto’s van Deletraz en Mehri. Eindelijk, een doorbraak voor de Italiaan in zijn thuisrace. Hopelijk kan hij dat in Jerez over een maand en Abu Dhabi over meer dan twee maanden nog eens laten zien. De Vries en Leclerc moesten na hun clash achteraan beginnen, maar ondanks een leuke inhaalrace zaten er voor beide heren geen punten in, 9e en 12e werd hun uitslag. Omdat ook Rowland en Markelov in de 2e race niet scoorden en Ghiotto al een vrij ruime achterstand had voor het weekend, is er in stand voor Leclerc nog steeds geen wolkje aan de lucht.

Stand GP na negen raceweekends
1 Charles Leclerc 218
2 Oliver Rowland 159
3 Artem Markelov 152
4 Luca Ghiotto 150
5 Nicholas Latifi 132
6 Nobuharu Matsushita 115
7 Nyck de Vries 96
8 Norman Nato 91
9 Antonio Fuoco 77

Negenenvijftig punten voorsprong heeft Leclerc nu op een groep van drie. Rowland is nog wel tweede, maar Markelov staat maar zeven punten achter de Brit en Ghiotto staat weer twee punten achter de Rus. Latifi had hoger kunnen staan als hij die DNS in Spa niet had gehad, maar helaas het is niet anders. De Vries ziet Matsushita van hem weglopen, maar gelukkig scoorde Nato niet, zodat hij nog zevende staat.

De volgende F2 race is over een maand in Jerez de la Frontera die als stand alone wordt verreden. Een interessante keus, want de GP2 testte hier altijd veel, dus veel teams kennen de baan van haver tot gort. De allerlaatste race is pas in het laatste F1 weekend eind november in Abu Dhabi. In theorie kan er voor Leclerc weinig meer fout gaan, maar zoals we hebben gezien de afgelopen weekenden, het kan écht altijd gekker.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!