De beide Rapax-auto’s waren dit weekend veel in beeld, soms positief soms negatief. Het leek voor Nyck de Vries na Oostenrijk een tweede rampweekend te worden, maar een zeer goede sprintrace liet m toch in de punten eindigen. Charles Leclerc won als vanouds de main race, maar liet zich in de sprintrace in de laatste nog een punt afsnoepen door Sergio Canamasas.

Voorgeschiedenis

Oostenrijk was voor de Vries een totale mislukking. Zijn auto viel stil op de startgrid voor de mainrace en hij kwam helaas niet verder dan plaats 13, in de sprintrace werd hij door Robert Visoiu van de baan geramd. Leclerc won ook hier de mainrace voor de DAMS-rijders Nicolas Latifi en Oliver Rowland, maar in de tweede race viel hij uit toen hij uitgerekend zijn teamgenoot Antonio Fuoco aantikte. Daardoor won Artem Markelov de sprintrace en sloop stiekem omhoog in de stand. Na de race probeerde Fuoco Rowland de schuld van het ongeluk te geven, omdat die hem buiten de baan had gedrongen waardoor hij moest remmen en Leclerc er niet meer omheen kon. Ook Trident coureur van de week Rafa Marciello had een lelijk momentje in de sprintrace: hij zag de langzaam startende Ralf Boschung en kon al heel snel het vliegtuig weer pakken

Race 1: Burning the midnight oil

In de voorbereidingen op dit weekend liep het in de Prema-garage aan één kant als een uurwerkje. Leclerc pakte opnieuw de pole, met Rowland naast zich, Norman Nato en Jordan King op de tweede rij. De Vries kwalificeerde zich als elfde, Trident-coureur van de week Callum Illot als vijftiende.

Nog voor de lichten uit waren konden we helaas alweer afscheid nemen van De Vries, de Rapax sloeg weer af en was niet meer te herstarten. Ook Alex Albon en Illot kwamen bij het starten van de tweede formatieronde niet weg. Nadat met enige moeite en schade aan plaatwerk de auto’s opgeruimd waren kon er alsnog gestart worden. Leclerc was goed weg, Rowland niet en Nato profiteerde meteen. De Fransman stond een tijdje onder druk van Rowland, maar die moest afhaken toen zijn banden het tempo niet meer aan konden.

Alles leek op rolletjes te gaan voor Leclerc, hij nam een flinke voorsprong op Nato en Rowland had het inmiddels drukker met zijn verdediging tegen Markelov, die op de tweede plaats in de race én het kampioenschap aan het jagen was. Maar vlak voor de pitstop van Prema ineens consternatie: Leclerc’s auto begon gevaarlijk te roken en leek een brandje te hebben (iets wat in de opwarmronde al gebeurde omdat zijn remmen te heet waren). Toch kon de Monegask doorrijden en zelfs zijn stop doen. Naar eigen zeggen lette hij daarna op elk motorgeluidje wat ie maar kon vinden: Ik dacht even dat we een echt probleem hadden omdat ik ook langzamer ging, maar dat zat tussen mn oren, we waren gewoon snel.

Daarna hield de Prema het gewoon tot de finish uit, een klein olielek had ervoor gezorgd dat iedereen even gestresst raakte. Zelfs het loslaten van een spiegel op Hangar Straight zorgde niet meer voor paniek. Nato kwam uiteindelijk als tweede binnen, Rowland werd derde voor Markelov en Canamasas. Latifi haalde met zijn achtste plaats de pole voor race 2 op.

Race 2: You shall (not) pass

In race 2 bijna hetzelfde recept in de start: De polesitter (Latifi) kwam heel goed weg, de runner-up (Jordan King) heel slecht. King zag eerst Rowland voorbij komen, probeerde dat buitenom in Chapel recht te breien en werd door Rowland er vanaf getikt, Rowland ging nog even door met Demolition Derby toen ook Markelov aanviel op Wellington en gewoon het gras in gedrukt werd. Latifi vond het allemaal best en liep gemakkelijk weg. Helemaal achterin had De Vries waarschijnlijk Nico Hulkenberg naar zijn ontbijt van zaterdag gevraagd, want de Fries startte perfect en omdat zowel Illot als Nabil Jeffri als Fuoco slecht weg kwamen had hij drie plaatsen winst in 50 meter. Dat werden vijf plaatsen winst in Ireland, 6 plaatsen in Chapel en op Wellington reed De Vries al op de dertiende plaats!

Daarna stokte het heel even voor de Vries omdat hij geen DRS had en beide ART-auto’s voor hem wel. Vooraan had zijn teamgenoot Canamasas een prima start gehad en deed precies het omgekeerde van De Vries, hij verdedigde zeer stevig tegen Leclerc die alles uit de kast moest halen om Sergio voorbij te komen. Daar was de Monegask dan ook de halve race mee bezig, maar daarna liep hij snel in op de “Groep Ghiotto”. Luca Ghiotto lag in alle hectiek nog steeds tweede en vormde een net zo onpasseerbare hindernis voor Rowland als Canamasas dat voor Leclerc was geweest. En er was haast bij, want Rowland had inmiddels 5 seconden tijdstraf gekregen voor de problemen met Markelov in de eerste ronde. Ook De Vries had haast: hij was inmiddels opgeschoven van 13 naar 10 en joeg op Nobu Matsushita, die zelf Sean Gelael probeerde te pakken voor dat ene belangrijke puntje op plek 8. Een safetycar zou uiteindelijk de beslissing brengen

Ralf Boschung schrok tijdens het inhalen van een ART namelijk zo van diens verdedigen dat hij van de baan ging bij Stowe. De auto van de Zwitser werd snel geborgen en Rowland verzon een plannetje om misschien toch punten te scoren in deze benarde positie. Latifi en Ghiotto gingen vroeg aan en liepen bijna 3 tellen weg voor Rowland reageerde (je mag voor de safetycar lijn niet inhalen in zo’n herstart) Markelov, Leclerc en Canamasas waren echter niet van gisteren en sloten aan. Gelael deed daarachter de Vries het eerste punt cadeau door zelf van de baan te gaan, het tweede punt van de dag kreeg de Fries op de streep cadeau. Latifi won namelijk de race voor Ghiotto en Rowland slaagde er niet in het pak los te rijden. Daardoor viel hij uit de punten naar plaats 10 en werd de Vries toch nog 7e. De derde plaats ging naar Markelov, die daardoor ook Rowland voorbijgaat in de WK stand. Leclerc leek vierde te worden, maar in Club plaatste Canamasas toch nog een wanhoopsaanval die zowaar lukte: de Spanjaard komt daardoor als vierde binnen, Leclerc als vijfde. Altijd lachen met Sergio, behalve bij Prema misschien.

Stand na zes raceweekends:
1 Charles Leclerc – 188
2 Artem Markelov – 121
3 Oliver Rowland – 117
4 Nicholas Latifi – 91
5 Luca Ghiotto – 86
6 Norman Nato – 67
7 Nobuharu Matsushita – 65
8 Alexander Albon – 59
9 Jordan King – 49
10 Nyck de Vries – 47

Volgende raceweekend is over twee weken in Hongarije, waar we de hogensnelheidsbanen even vaarwel zeggen en de langzaamste baan van het jaar op de rijders wacht. Leclerc lijkt als hij blijft winnen redelijk safe te zitten en kan zich richten op het verbreken van de records die Stoffel Vandoorne in de GP2 zette (het is tenslotte het laatste jaar dat in deze auto’s gereden wordt). De strijd om plaats 2 is inmiddels heel spannend aan het worden met Markelov en Rowland kort bij elkaar en Latifi die eindelijk lijkt door te breken. Verder is het hopen dat De Vries zijn tempo uit de sprintrace vandaag mee kan nemen naar Budapest. Mocht het weer mis gaan door pech heeft hij nog een aardige buffer van twintig punten richting Gustav Malja en Fuoco, want beiden scoorden niet dit weekend.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!