Formule 1 is een miljardenindustrie. Ook al wil men nu de kosten drukken, de bedragen blijven gigantisch groot en een doorsnee mens kan er alleen maar van dromen. Grote autofabrikanten als Ferrari, Mercedes of BMW kunnen zich met redelijk gemak een Formule 1-team veroorloven, maar voor teams als Arrows, Prost, Jordan en Minardi waren sponsors van levensbelang. Dit deel gaat over de strijd op leven en dood in de Formule 1.

We zijn opnieuw te gast bij Panasonic Toyota Racing. Ondanks het feit dat het hier om ’s werelds grootste autoleverancier gaat is ook dit F1-team op zoek naar sponsors. Dat gebeurt niet alleen met gigantische geldsommen, ze kunnen bijvoorbeeld ook het team van een bepaalde service of onderdeel voorzien.

Het lijkt vrij simpel: geld overschrijven en je krijgt een sticker op de wagen, de helm of de overall. Toch is het niet zo. Als sponsor wil je waar voor je geld krijgen. Ze kunnen rekenen op de exclusieve hospitality tijdens tests en races, mogen eens op bezoek komen in de fabriek en kunnen een gesprek voeren met de coureurs en de teambazen.

Bovendien wordt de Formule 1 door ongeveer drie miljard mensen op de televisie gevolgd in ruim 180 verschillende landen. Ongeveer vier miljoen mensen volgen jaarlijks de races live op de circuits, en dat is natuurlijk aantrekkelijk voor sponsors. Bedrijven kunnen de Formule 1 ook gebruiken om een nieuw product te promoten. Bijvoorbeeld nieuwe films zoals Ocean’s 12 en 13, Superman en Star Wars.

Andy Fuchs, hoofd van de afdeling Marketing en Communications van Toyota, legt uit: Vanuit publiciteitsstandpunt is de Formule 1 al uniek, denk maar eens aan alle andere zaken die met de Formule 1 geassocieerd worden: perfectie op motorisch gebied, passie, glamour en glitter, … al deze eigenschappen maken van de Formule 1 een uniek medium om reclame mee te maken. De bedrijven kunnen deze eigenschappen ook naar voor brengen bij hun klanten door gebruik te maken van onze naam.

Wat doen en krijgen sponsors?

Sinds 2002 heeft Toyota hoofdsponsor Matushita Electrical Industrial Co Ltd. te pakken, dat hun merk Panasonic gebruikt in de Formule 1. Jaarlijks filmen zij verschillende reclamespotjes met het team. Niet alleen stijgt de verkoop, het versterkt ook de band tussen sponsor en team.

Maar daar blijft het niet bij. Dassault Systems geeft bijvoorbeeld geen geld. Hun 3D- en andere computerprogramma’s zorgen ervoor dat Toyota sneller nieuwe onderdelen kan ontwerpen.
Toyota’s voorzitter, John Howett, geeft meer uitleg: We aanzien al onze partners als win-win operaties. We zijn daarom ook heel tevreden over de samenwerking met Dassault Systems. We hebben de know-how nodig die zij aan ons team toevoegen. Dankzij die kennis zijn wij in staat onze prestaties te verbeteren, en in ruil geven wij hen een uitdaging om hun producten en kennis nog te verbeteren door het hoge technologische niveau in de Formule 1.
In 2007 mocht Toyota nieuwe sponsor Kingfisher Airlines verwelkomen. Zij komen uit een nieuwe markt: India. Kingfisher’s voorzitter Vijay Mallya maakte al snel naambekendheid door extravagante feesten te organiseren in Monaco en Istanbul, met verschillende bekendheden en VIP’s. Mallya vertelt: Kingfisher Airlines deelt dankzij de sponsoring mee in de glamour van de Formule 1. Zo kunnen wij de sport ook gebruiken in onze reclamespots op televisie.

Nog meer win win situaties

Het mooie aan de Formule 1 is dat partners ook met andere partners in contact kunnen komen, gaat Andy Fuchs verder. Zo kunnen ze leren van de sponsordeals die ze elk verschillend gesloten hebben en kunnen de relaties met sponsors en teams alleen maar verbeteren.

Dankzij de mogelijkheid om de actie live mee te maken kunnen de sponsors dichter bij de Formule 1 komen dan ooit tevoren via de exclusieve. Zo kunnen sponsors een bezoek brengen aan de pitboxen tijdens de vrije trainingen, krijgen ze een rondleiding achter de schermen om te zien hoe alles werkt.

Al deze zaken zijn niet voor het gewone publiek toegankelijk en zogen voor een unieke ervaring. Sponsors worden ook uitgenodigd op de jaarlijkse voorstelling van de nieuwe wagen.

Maar om echt te snappen hoe competitief de sport wel is kunnen ze ook een bezoekje brengen aan de fabriek van het team in Keulen. Het is één van twee fabrieken waar een volledige F1-wagen wordt gemaakt. Zo kunnen de sponsors het ontwikkelen van de wagen van begin tot einde volgen.

Gasten kunnen in ware Formule 1-stijl aankomen in één van de officiële bussen van het team. Dat is ook wat de meeste mensen willen, aldus Andy Fuchs. Ze willen weten hoe de wagen gemaakt is. Ze willen het aanraken, voelen en begrijpen wat het tegenwoordig betekend om een Formule 1-wagen te maken.

By peter