[Tessa Vilyn, PR-manager Ubisoft]

Een maand nadat ik een game had gerecenseerd, kregen we een uitnodiging om een exclusieve preview bij te wonen. Ubisoft, bekend van onder andere van Assassin’s Creed, Far Cry en Rainbow Six, zond ons een uitnodiging. Dus pakte ik woensdag [gisteren] de trein richting Antwerpen.

Ubisoft Entertainment is een Franse ontwikkelaar en uitgever van computerspellen. Het bedrijf heeft 20 vestigingen in 16 landen. De hoofdvestiging is in de Franse plaats Montreuil. Het bedrijf is in Europa het op twee na grootste onafhankelijke bedrijf dat computerspellen uitgeeft.

De game waar het gisteren omdraaide heet “The Crew”.

De motto ‘You never drive alone’ verraad al gauw waar het omdraait in de game, namelijk online race, strijden en soms samenwerken met andere gamers. Ook al kent de game een verhaallijn [storymode] over een undercoveragent die a la ‘The Fast and Furious’ tracht te infiltreren in een groepje straatracers, de meeste fun haal je uit de online-mogelijkheden.

Zo kun je naast snelheidswedstrijden ook ‘jagen’ op een ‘prisonbus’ of moet je eerder dan je online-tegenstanders een hitman uitschakelen. Andere missies zijn Grand Turismo-achtige manoeuvres die je binnen een tijd moet behalen.

De game werd ons voorgeschoteld op een Xbox One. Had ik van te voren niet eerder een ‘One’ gezien in het wild, nu zag ik er meteen ruim 25 stuks in één ruimte!

De besturing is zeer intuïtief. Wie eerder met een controller een racegame heeft gespeeld, rijdt ook hier zo weg met de auto. De Speed Wheel kun je wel vergeten als controller, want de programmeurs kregen niet alle mogelijkheden op het stuurtje. Zo kun je de kaart opvragen, een plek uitkiezen en er naar toe rijden of…a la Star Trek je laten ‘beamen’ naar het gekozen plek. Een goede oplossing, want niet iedereen zal een half uur van A naar B willen rijden.

Er is voor de Verenigde Staten van Amerika gekozen, omdat dat land veel verschillende klimaten en omgevingen kent. De sneeuwtoppen in Aspen tot aan de woestijnen van New-Mexico. Bijgevolg kun je de auto daarop aanpassen door middel van pakketten.

Zo is elke auto in verschillende soorten onderdelen aan te passen, waaronder de banden, het onderstel, de body en natuurlijk de motor.

Je kunt het niet alleen sneller of beter te besturen maken, maar zelfs de hele aard van de auto aanpassen. Elk model begint als standaardauto. Afhankelijk van je speelstijl en smaak [of het gebrek eraan] kun je de auto in niveaus opvoeren als snelle straatracer, maar ook ombouwen tot rallywagen in de categorieën Dirt en Raid.

Het staat dan wel gek. Een Chevrolet Camaro die hoog op zijn poten staat en off-roadbanden heeft, of een Hummer die als een DTM over het circuit gaat. Maar het kan allemaal in ‘The Crew’.

Overigens is de vertegenwoordiging qua automerken zeer ruim te noemen. Porsche [RUF], Ferrari, Lamborghini en andere dikke auto’s behoren tot de mogelijkheden. Maar je kunt je ook uitleven met een 2010 Mini Cooper S of een Ford Focus ST.

Tijdens het spelen…pardon testen van de game, ging ik het vergelijken met andere soortgelijke games. En dat was ook mijn vraag aan de aanwezige programmeurs: Wat is het grootste verschil tussen “The Crew” en Forza Horizon?

Vooral de grootte van de map, het feit dat je online soms wel samen moeten werken en de rare mogelijkheden qua het ombouwen van de auto’s, zo legde Serkan Hassan Lead Mission-Designer van The Crew uit.

En die map is groot. De nabootsing van New York alleen al is ongeveer net zo groot als Liberty City in Grand Theft Auto III, terwijl je er gemiddeld zeker anderhalf uur over zult doen om coast-to-coast van NYC [New York] naar Los Angeles te rijden.

Zelf vond ik het een en ander inderdaad wel wat weg hebben van GTA deel 3. Met name het ‘pesten’ van de politie in free-roammode kwam mij wel bekend voor. Dat deed ik altijd in de verloren uurtjes in GTA. Tik een ‘cop car’ aan en meteen krijg je een ‘wanted-level’ en kun je plankgas geven om de cops van je af te schudden.

Maar deze game lijkt ook op Test Drive van Eden Games…en laat nou een groot deel van de ontwikkelaars van Ivory Tower, bestaan uit voormalige medewerkers van Eden Games.

Het is niet echt mijn stijl van virtueel racen, want dan kijk ik liever naar games/simulators zoals rFactor, F1 2013 of Grid Autosport [hoewel ik niet echt positief was over het werk van Codemasters].

Je kunt je auto zichtbaar compleet in de vernieling rijden, maar echt total loss rijden zal niet gebeuren. Telefoonpalen worden doormidden gereden alsof ze van piepschuim waren. Een burnout kun je ook maken [remmen en dan gas geven], maar de banden bleken onverwoestbaar.

Kortom, de liefhebbers van realisme in een game/simulator zullen niet naar de winkel rennen om “The Crew” aan te schaffen als het per 11 november wordt gereleased.

Maar voor wie een Xbox One, PS4 of een up-to-date pc heeft staan en veel online-vrienden heeft en vooral veel ongecompliceerde lol wil hebben is het een zeer leuke game.

Met dank aan de PR van Ubisoft, Tessa Vilyn manager PR en Kevin Shuttleworth [PR-assistent].

In samenwerking met frankyremtlaaaat [foto’s]
Overige foto: screenshots Ubisoft