Het duurt nog tot eind maart voordat de Formule 1 en Formule 2 weer beginnen, maar intussen kunnen we stellen dat naast Max Verstappen en Nyck de Vries er nog een aantal andere Nederlandse autosporttalenten van zich hebben laten spreken de laatste maanden op heel verschillende terreinen. In opstapklassen van de F1-piramide, in sportscars, in Gt racing en de road to indycar. We maken begin februari even een rondje langs de velden:

Richard Verschoor: Opstaan en weer doorgaan

Na een stormachtig begin in de Formule 4 in 2016 kreeg Richard Verschoor een plaats in de Red Bull opleiding, en mocht hij in 2017 in de Formule Renault Eurocup debuteren. Hoewel zijn seizoen met één podium, een 9e plaats algemeen en 89 punten niet voldoende was om sponsoring van Red Bull te behouden, liet de jongeman uit Benschop de moed niet zakken en maakt zich op voor een tweede seizoen in de F2.0, bij het topteam van Josef Kaufmann Racing.
Ter voorbereiding op dat kampioenschap rijdt Verschoor dit jaar opnieuw in Nieuw Zeeland in de Toyota Racing Series, waar hij vorig jaar in zijn debuut voor Giles Motorsport 3 overwinningen, 7 podiums en een derde plaats algemeen scoorde.

Dit jaar treedt Verschoor aan in een auto van topteam M2 Motorsport met o.a. F2.0 kampioen Robert Shwartzman en Ferrari-talent Marcus Armstrong als teamgenoten. En dat gaat net als vorig jaar helemaal niet slecht: na vier raceweekends staat Verschoor 3e in de tussenstand, heeft hij in de eerste drie weekends steeds de eerste race gewonnen en scoorde hij in het laatste weekend dat gisteren op het Circuit Chris Amon startte meteen een overwinning. Door een uitvalbeurt in Ruapuna in het eerste raceweekend is zijn achterstand op leider Marcus Armstrong met nog twee wedstrijden te staan 34 punten, Shwartzman is tweede met 15 punten achterstand. Beide achtervolgers moeten hopen op een uitvalbeurt van de Nieuw Zeelander in de laatste twee races. Klein voordeel voor Verschoor en Shwartzman: er wordt regen voorspeld…


© toyota racing series

Rinus van Kalmthout: Veekay and The Road to Indy

Een hele andere route is er voor Rinus van Kalmthout. Als karter was de Hoofddorper al een gevaarlijke klant in diverse Rotax Max klassen en werd geheel terecht toegevoegd aan het KNAF Talent First programma in 2014. In 2017 volgde een verrassing toen Van Kalmthout bekend maakte de Road to Indycars te willen volgen en met Carlin Benik een goed team leek te hebben gevonden voor de USF2000 klasse, waarin met Mazda motoren aangedreven formule wagens wordt gereden. Helaas leek de droom nog voor er een meter gereden was al een nachtmerrie te worden, toen Carlin en Benik in een ruzie uit elkaar gingen en “Veekay” (zoals Van Kalmthout zich in de VS laat noemen) zonder team zat.

Na een extra test met de teams Newman Wachs Racing en Pabst Racing kon Van Kalmthout alsnog voor Pabst Racing aan de slag en hij betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug: 9 podiums, 4 overwinningen en een tweede plaats in de eindstand achter kampioen Oliver Askew. Na dat seizoen kon Van Kalmthout niet alleen uitzien naar een zitje in de Pro Mazda series, maar ook kreeg hij van zijn latere nieuwe werkgever Juncos Racing een test in een Indy Lights auto. En om het helemaal af te maken mocht hij in Bahrein tijdens de WEC Rookie test een LMP2 auto van DC Jackie Chan Racing uitproberen. Voor zijn optreden in de Pro Mazda later dit jaar hield de Hoofddorper zich in India fit met de MRF Challenge, een klasse die qua motorisering veel weg heeft van de F2.0 eurocup, maar het chassis van Dallara is gebaseerd op de Formula Masters auto uit 2008. Met 8 podiums en drie overwinningen scoorde Van Kalmthout een derde plaats in de eindstand. We zijn uiterst benieuwd of “Veekay” zijn Amerikaanse droom kan waarmaken de komende jaren.


© usf2000.com

Robin Frijns: van F1-prospect naar Multitalent

Eén zinnetje typeert Robin Frijns goed: ”Zet hem in eender welke auto en hij is direct snel.” Over zijn carrière in singleseaters is het al uitgebreid gegaan (3 keer achter elkaar kampioen in Formule BMW, Formule 2.0 en World Series by Renault) en ook het verhaal van zijn periode in het vagevuur van de F1 als reservecoureur/ testrijder bij Sauber en Caterham is inmiddels wel bekend. Gelukkig kwam hij daarna bij het Belgische W Racing Team terecht dat als klantenteam van Audi Sport de Blancpain GT Series onveilig maakt. Waar hij meteen de stelling aan het begin van de alinea onderschreef, want hij werd na een enerverend seizoen 2015 tweede in de Sprint Cup en won het combiklassement van de Sprint Cup en Endurance Cup. In 2016 ging Frijns ook weer in single seaters rijden in de Formula E klasse, waar helaas eind vorig jaar een eind aan kwam doordat zijn team Andretti een samenwerkingsverband met BMW aanging.

Lang hebben we daar niet om getreurd, want Frijns won vorig jaar heel onverwacht de Blancpain Sprint Cup met Stuart Leonard, kwam in een incidentrijke GT World Cup in Macau als tweede over de streep en maakte een paar weken terug tijdens de 24h van Daytona zijn debuut in de IMSA Sportscars voor DC Jacky Chan Racing. Het toetje van de autosportwinter kwam vorige week. Frijns schreef samen met zijn sprintcup-maatje Leonard en Dries Vanthoor de 12 uur van Bathurst op zijn naam in een incidentrijke race die 20 minuten voor tijd met een rode vlag werd beëindigd na een harde crash tussen Ash Walsh en John Martin. Komend seizoen ziet er ook goed uit voor de Maastrichtenaar, hij gaat zijn debuut maken voor Audi in de DTM als opvolger van de afgezwaaide Mattias Ekström.

Renger vd Zande: Hoe The Pass alles veranderde.

Nadat Renger vd Zande in 2012 om politieke reden de DTM moest verlaten, leek zijn motorsport-carrière even op een lage pit te staan. Hij reed nog wel in de Porsche Supercup en de Le Mans series, maar concentreerde zich voornamelijk op een maatschappelijke carrière. Een jaar later liet de man uit Dodewaard toch weer van zich spreken in de GT Open en de American Le Mans series, die later werd omgedoopt tot het IMSA Sportscar championship. Drie jaar reed vd Zande voor Starworks in de Prototype Challenge klasse, tot hij in 2017 door het team Spirit of Daytona naar de Prototype classe. Met een oudere Riley DPI en daarna in een Ligier LMP2 eindigde vd Zande in de 24u van Daytona op het podium en won hij de race in Laguna Seca, waar zijn inhaalmanoeuvre op Dane Cameron het meest besproken onderwerp van de hele race zou worden. Zoals de commentator opmerkt: “Alex Zanardi are you watching.”

Niet lang daarna had Vd Zande Wayne Taylor Racing aan de lijn, het team zou hem graag inlijven om in seizoen 2018 in een van de Cadillac DPi auto’s te rijden. Vd Zande’s debuut kwam bij de 24h van Daytona, waar hij tot ieders verrassing in een last lap dash de pole afsnoepte van Helio Castroneves. Helaas ging de race zelf niet zo goed voor Wayne Taylor Racing. De auto kreeg meermaals last van klapbanden linksachter en omdat het probleem niet was op te lossen besloot men de auto uit de race te halen.

Kortom: naast de F1 is er voor NL’se racevolgers nog genoeg te genieten komend jaar. We houden u natuurlijk zoveel mogelijk op de hoogte.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!