De Duinen van Ica speelden in de 3e etappe een hoofdrol. Vanuit het vertrek reden de deelnemers de special richting San Juan de Marco in en hoewel de duinen voor schilderachtige plaatjes zorgen, werd het qua navigatie een nachtmerrie.

bron tekst: I.s.m. Autosportnieuws.be

Motoren: klassement op zijn kop

Joan Barreda leek op weg om de lastige etappe in de top10 uit te rijden. Hij was in het nadeel doordat hij als eerste moest rijden, maar zoals eigenlijk ieder jaar maakt de Spanjaard een fout. Ergens tussen WP6 en 7 mistte hij een afslag en kwam helemaal op een dwaalspoor terecht. Hij verloor uiteindelijk 27 minuten en kan voorlopig zijn klassement vaarwel zeggen. Yamaha had als team ook een complete offday. Adrien van Beveren viel een paar keer, verloor een kwartier met zoeken en werd door zijn teamgenoot Rodney Fagotter bijgehaald die hem weer in het rechte spoor kreeg, maar beide werden als 17e en 18e geklokt. Franco Caimi en Xavier de Soultrait waren vijf minuten sneller, maar dat was niet genoeg voor een top10 klassering vandaag: 13e en 14e.

KTM sloeg in de lastige stukken hard toe. Zowel de fabrieksrijders als de ervaren privateers kwamen buiten spelen en pakten minuten terug na de “sprint-etappes” eerder. Sam Sunderland herstelde zich van een wat mindere tweede etappe en kon zelfs zich een foutje veroorloven in het slot waarbij de camera-heli hem van zijn motor zag tuimelen. “Ach, één sprong van duizend, dat valt toch wel mee?” Er zijn autobestuurders die er anders over denken, Bryce Menzies bijvoorbeeld. Kevin Benavides redde voor Honda de eer met een goede solide etappe en de tweede plaats achter Sunderland op 3m03, Toby Price werd keurig derde en klimt na een slome start wat verder omhoog in het klassement. Ook Pablo Quintanilla, Gerard Farres Guell en Stefan Svitko waren in de lastige rit voorin te vinden, naast Benavides kon alleen Ricky Brabec voor Honda wat terugdoen met een vierde plaats. Sunderland pakt daarmee de leiding over van Barreda en heeft Benavides 4 minuten achter zich, Quintanilla sluipt stiekem mee omhoog naar plek 3, Van Beveren zakt dan weer 5 plaatsen, maar is met tien minuten achterstand niet kansloos.

Beste NLér is opnieuw Maikel Smits. De man uit Schijndel had misschien het voordeel dat hij zicht kon houden op zijn concurrenten om de route te kiezen, maar de theorie in praktijk omzetten is een zaak apart. Daar slaagde Smits prima in en hij kwam weer rond de top30 te rijden gedurende de etappe, om als 34e te finishen, Hans Jos Liefhebber kwam als 42e binnen, Jurgen vd Goorbergh kwam tot een 70e tijd.

Stand motoren:
1. S. Sunderland
2. K. Benavides op 4m38s
3. P. Quintanilla op 5m00
4. T. Price op 7m28
5. R. Brabec op 8m00

Quads: Geen maat op Casale

Het had er misschien heel anders uit kunnen zien als Ignacio Casale niet op tijd geremd had. De leider in de quads bleek halverwege de rit nét naast de weg te rijden die hij richting moest volgen en moest even vol in de remmen om niet van een metershoge richel af te rijden. Op dat schrikmoment na ging het goed voor de Chileen, die verder nergens een fout maakte en de vierde etappe op rij wint. Alexis Hernandez was eigenlijk de enige die De Haas kon bijhouden qua tijden, maar de Peruviaan startte veel verder achterin en kon goed op sporen rijden. Aan de streep was Hernandez 8m55s langzamer dan Casale, Pablo Coppetti en Marcelo Medeiros kwamen tegelijk binnen op kwartier. Voor de Europeanen was het geen goede dag. Sergei Kiriyakin kon vandaag niet aanklampen en kwam als 9e binnen op 25 minuten, en in de stand staat Copetti nu op 30 seconden. Rafal Sonik (8e) verloor 20 minuten en klaagde over een gebrek aan motorpower, maar schoof wel op in het klassement. Kees Koolen kwam namelijk al vroeg in de rit met pech te staan en verloor zelfs meer dan een uur. Hij is intussen wel binnen als 28e.


© barren racing

Stand quads:
1. I. Casale
2. S. Kiriyakin op 26m13s
3. P. Copetti op 26m43s
4. A. Hernandez op 30m13s
5. G. Gallego op 36m58s

Auto’s: Mini lijkt vervloekt, Baumel terug in vorm

Voor Mini begint de Dakar heel snel verkeerd te lopen. Bryce Menzies viel gisteren al uit, in etappe 3 kwam Nani Roma daar bij. De Spanjaard ging in het slot van de etappe over de kop en verloor een half uur, maar in het ziekenhuis werd bij een controle hoofd- en nek letsel vastgesteld. De kans is groot dat Roma op doktersadvies de strijd moet staken. Mikko Hirvonen kwam wel binnen, maar verloor 2 uur en Yazid Al Rahji verloor in de tweede buggy bijna anderhalf uur. De enige fabrieksauto in de top15 is Orly Terranova als 11e, die op hetzelfde richeltje als Casale bij de quads flink moest remmen op een crash te voorkomen. Kuba Przygonski rijdt in een privé Mini met Tom Colsoul als navigator en kwam vandaag als 9e binnen.


“Kuba” en Tom Colsoul in volle afdaling © motoringfile.com

Peugeot gaat ondertussen gestaag door met tijd pakken. Stephane Peterhansel reed op 80 procent en liep twee minuten weg van teamgenoten Carlos Sainz en Cyril Despres. Alleen een herboren Matthieu Baumel weerhield het Franse merk van een 1-2-3, de Franse navigator van Nasser Al Attiyah lijkt hersteld van zijn voedselvergiftiging en gidste de Qatari naar de overwinning in etappe 3, vier minuten sneller dan Peterhansel. Sebastien Loeb reed in de “duinenzee” een paar keer verkeerd en zag Al-Attiyah hem in het klassement passeren, die nu weer derde staat. Bernard ten Brinke reed rustiger, maar kwam goed door de duinen en nam minder risico’s door de vele gebroken duinen die al aardig wat deelnemers parten speelden. Op enkele stenige paadjes ging er nog een band lek waardoor de Zeddammer nog eens twee minuten extra verloor, maar met een 7e plaats in de special is hij nu ook 7e algemeen, met een kwartier achterstand op Sainz. Peter van Merksteijn reed de rit als 19e uit, Erik Wevers werd 28e en Maik Willems kwam in zijn letterlijk opgelapte Toyota als 42e aanzetten. Rustiger dan hij gehoopt had, “maar er zaten genoeg gemene duinen in om vanaf te donderen.”

Stand Auto’s:
1. S. Peterhansel
2. C. Despres
3. N. Al-Attiyah
4. S. Loeb
5. G. De Villiers

Trucks: Villagra wint, Van Kasteren in de spotlight

Tot nu toe ging het voor Ton van Genugten crescendo in de rally, steeds rond de top5 qua tijden en dicht achter de top van het klassement. Helaas ging het in etappe 3 mis en landde de Iveco op zijn kant. Qua schade viel het mee, een barst in een ruit, maar het zand was zo zacht dat de wagen met geen mogelijkheid overeind te krijgen was. Janus van Kasteren kwam met de Renault K520 Eenoog te hulp (ja die koplamp was weer stuk op de beelden van Eurosport en RTL) en slaagde erin de Iveco weer op vier wielen te krijgen. De Veldhovenaar kreeg voor zijn actie aardig wat tijd terug en is als 7e geklokt op 40 minuten van de kop. Gert Huzink staat in de Riwald Renault achter hem als 8e en deed er één minuutje langer over. Zo steken de K520’s de Sherpa naar de kroon want Martin vd Brink verloor tijd met een navigatiefoutje en twee lekke banden en sluit de rij Renaults in de top10.


© dakar.com

Vooraan ging het tussen Federico Villagra en Eduard Nikolaev om de dagzege. De Rus en de Argentijn gaven elkaar weinig toe en pas in het slot liep Villagra een halve minuut weg van de Kamaz. Daarmee schreef hij zijn eerste Dakar-etappe op zijn naam. Nikolaev werd 2e en Ayrat Mardeev werd na zijn mislukte 2e etappe keurig derde op bijna vijf minuten. MAZ plaatste daarachter een coup door twee trucks in de top5 te krijgen: Sergei Viazovich en Alexei Visnevski reden de rit mooi als 5e en 6e uit. En doordat Ales Loprais veel tijd liet liggen in de duinen (anderhalf uur) springt Visnevski naar de derde plaats algemeen. Loprais en Van Genugten vallen door hun problemen uit de top5 achter Martin vd Brink, terwijl Martin Macik stiekem heel goed door de duinen sluipt en ook drie plaatsen winst pakt.

Stand trucks:
1. E. Nikolaev
2. F. Villagra op 8m58s
3. A. Visnevski op 52m34s
4. S. Viazovich op 53m32s
5. M. Macik op 1u01m
6. M. vd Brink op 1u13m

De volgende rit wordt een lus-etappe rond San Juan de Marco. De special volgt op een verbindingsroute langs de Carrera Panamericana, een snelweg die door heel Midden en Zuid Amerika loopt. Geen asfalt echter voor de trucks, wel weer zand en duinen, 330 km. De motoren beginnen zelfs met een Massa-start.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!