De crash van de Formule 1-testpilote Maria de Villota twee weken geleden in het Engelse Duxford werd niet veroorzaakt door een defect in de Marussia-bolide. Dat blijkt uit het gedetailleerd onderzoek dat de Formule 1-renstal uitvoerde.

De Marussia botste na een installatierondje op het vliegveld [Duxford Airfield, Imperial War Museum] achterop de neergelaten laadklep van de vrachtwagen van het team. Volgens een ooggetuige versnelde de bolide net voor de crash plotsklaps. De 32-jarige Spaanse testpilote liep daarbij zware verwondingen op en haar toestand was een tijdje kritiek.

De Villota had ernstige letsels aan het hoofd, waaronder een schedelbreuk. Bij de operatie konden de artsen haar rechteroog niet redden en moest het worden verwijderd. De Villota voerde destijds haar eerste testsessie met de F1 van Marussia uit.

De oorzaak voor de crash is nog onbekend, maar een falende auto zou in elk geval uitgesloten worden. Teambaas John Booth: De auto was volgens het onderzoek niet debet aan dit tragisch ongeval. We hebben onze bevindingen gedeeld en besproken met de Health and Safety Executive [HSE, een instantie die zich bezighoudt met dergelijke werkgerelateerde ongelukken] zodat ze het mee kunnen nemen in hun onderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *