Cosworth Racing heeft bekend gemaakt dat ze hun meest succesvolle motor in de geschiedenis van de Formule1, de DFV, opnieuw in productie zullen nemen. Deze legendarische motor bracht 155 GP-overwinningen binnen. Later werden verschillende varianten van de DFV ingezet in Amerika in de Indy Car en Champ Car.

De naam DFV staat voor Double Four Valve, duidend op een motor met vier kleppen per cilinder, aangedreven door twee bovenliggende nokkenassen, een relatieve nieuwe motorconstructie in die tijd. De DFV werd in 1966 boven het doopvond gehouden door ontwerper en grondlegger van Cosworth, Keith Duckworth. In die tijd was deze motor een grote stap voorwaarts qua motordesign.

Cosworth heeft nu laten weten dat ze besloten hebben om de DFV�s basiscomponenten opnieuw de fabriceren om aan de lopende vraag naar deze motor te voldoen. Motorblok, cilinderkop, oliecarter, enz. zullen beschikbaar zijn tegen het einde van deze lente of het begin van deze zomer.

De herbouwde componenten zijn gebaseerd op de F3000 specificaties van de DFV van eind jaren 80. Deze versie had een korte slag en groot oliecarter. De DFV is wordt vandaag nog steeds gebruikt in de zogenaamde classic races, zoals het Thoroughbred GP Kampioenschap, bestemd voor oude Formule1-wagens.

Vandaag de dag is Cosworth Racing nog steeds een van de meest succesvolle motorbouwers uit de Formule 1 met een lange lijst van overwinningen achter hun naam. Vandaag de dag voorziet het bedrijf uit Northampton Jaguar, Jordan en Minardi van F1-motoren.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter