Iedere autoliefhebber heeft er een. Een droomauto of in sommige gevallen zoals uw scribent een compleet lijstje van auto’s die je graag in je verwarmde, ondergrondse garage zou willen stallen.

Maar de meeste liefhebbers of zelfs ‘gewone’ automobilisten rijden zelden in de auto van hun keuze. Dat is de stelling van marketingjournalist Erwin Wijman, in zijn derde boek over de rol van de auto in het hedendaagse leven.

Algemene indruk:
Het boek roept de aandacht op met een opvallende cover. Opvallend voor wie is geïnteresseerd in auto’s. Het formaat is iets van A5 en telt 240 pagina’s.

Tevens is de ondertitel vrij intrigerend, want die luidt; Kies de auto die je echt wilt.

Daarmee kom ik op de eerste ‘manco’ van het boek. Het is namelijk zeker geen ‘kieswijzer’ voor de automobilist met keuzestress.

Wijman geeft dat in het voorwoord ook meteen toe, dat de auto vooral een metafoor is om te laten zien hoe mensen zich door de ‘buitenwacht’ laten beïnvloeden.

Opbouw:
Het boek bestaat uit dertien delen en begint met hoe belangrijk de auto tegenwoordig is in de (Nederlandse) maatschappij.

De auto is allang geen simpel vervoersmiddel meer, maar –in sommige gevallen- een tweede thuis, bron van inkomsten of een hobby waar veel geld en tijd in wordt gestoken. Maar ook is de auto een bron van informatie. Namelijk je sociale status. Wie succes heeft, zal eerder kiezen voor een Audi of Mercedes dan een KIA.

Tegelijk is juist die sociale status een rem voor velen om de auto van eigen keuze te kiezen.

Wijman stelt dan ook dat mensen omgaan met anderen van een ‘eigen niveau’ en dat men dan ook elkaars autokeuze overneemt. Sociale bewustheid, zo noemt de schrijver de rem op een vrije autokeuze. Men zou bang zijn voor –eventuele afkeurende– reacties van de sociale omgeving. Een gevolg van het omgaan in eigen kring.

Wijman had op ‘Social Media’ mensen gevraagd naar hun beroep en autokeuze. En of men blij was met de auto waarin op dat moment werd gereden. Via succesvolle enquêtes op Facebook en LinkdIn, die door duizenden mensen werden bekeken of gedaan, had Wijman een schat aan informatie vergaard.

Daaruit kon de conclusie worden getrokken dat mensen zich laten leiden door de werkgever, collega’s of klanten in hun autokeuze. Veel deelnemers aan de enquête lijken zich zelfs te schamen voor hun (lease)auto.

Halverwege het boek valt Erwin Wijman –helaas- meermaals in de herhaling [tweede manco]. Het was dan al duidelijk dat mensen ‘lijden’ onder de sociale druk, en daardoor sociaal beperkt worden.

Er worden ondernemers aan het woord gelaten die twijfelen tussen die dikke Audi (jij bent te duur) of een Toyota (de zaken gaan vast niet best). Dat is een probleem, zeker in het calvinistisch Nederland. Die ondernemers hebben het geld om te kiezen wat ze willen en toch lopen ze tegen beperkingen aan.

Maar een voorbeeld van een vrouw die 23 jaar getrouwd was met haar man, terwijl ze niets met hem had…Dat had ook weer niet gehoeven in een boek over auto’s.
Ook al gaat dit boek eigenlijk niet over auto’s.

Schrijfwijze:
Erwin Wijman bedient zich van een vlotte schrijfwijze en legt waar nodig zaken even uit als het een moeilijke c.q. onbekende term betreft. Verder zit het boek vol clichés over mensen en auto’s. Maar Wijman brengt het met een knipoog, al kloppen vele vooroordelen wel.

Vrouwen die in kleine auto’s rijden, en dat veel mensen uit een bepaalde beroepsgroep in een Volvo rijden.

Tevens veel stukjes uit interviews met overige experts en citaten van bekenden of onbekenden uit de geschiedenis van de mensheid.

Het lettertype zal voor veel mensen even knijpen met de ogen vergen. Vrij dun en klein.

Indruk achteraf:
De auto heeft haar plekje in de maatschappij en zal dat niet zomaar kwijtraken.

Ook zullen mensen blijven dromen over auto’s. Onbereikbaar omdat de auto te duur is. Of juist bereikbaar, maar de gedachten/aannames over de omgeving van de ‘dromer’ staan hem/haar te veel in de weg.

Erwin Wijman is een marketingdeskundige, autotherapeut en expert in personal branding. De Geluksmachine is zijn derde boek over mens en auto.

In 2011 schreef hij ‘Wat je rijdt ben je zelf’ en in 2013 volgde ‘Succes met je grote auto’. Waarschijnlijk staat er in die eerdere uitgaven hetzelfde onderwerp van het type ‘wat voor mensen rijden in welke auto’s’.

Maar de auteur heeft in zijn boek naar mijn mening één belangrijk criterium over het hoofd gezien.

Geld.

Als ik het geld had, dan stond die Subaru Impreza WRX STi echt bij mij voor de deur. Hoewel, ik woon in een niet al te beste buurt.

Vermoedelijk zal dat ook voor veel mensen gelden. Maar nogmaals, zelfs succesvolle ondernemers laten zich leiden door wat hun klanten misschien zullen denken.

De auteur stelt dan ook dat het moed vergt om echt voor je eigen keuze te gaan.

Mensen laten zich teveel leiden door angst. Angst voor afwijzing of hoon, indien je toch die ene dikke Volvo vijfcilinder kiest die vervolgens stuk gaat.

Beoordeling:
Waar het in dit boek voor mij vooral om gaat. Inzicht in je keuzes. Een stukje introspectie over waarom je kiest voor bepaalde kleding, interieur van je woning en je auto.

Wie zich niet wil laten leiden door angst, kan enkele handvatten vinden in dit boek. Wie liever niet teveel over zichzelf wil nadenken, raad ik aan het boek te laten staan op de plank van de boekenhandel.

Maar echt blij wordt je er niet van. Zijn het niet de onmogelijk hoge belastingen over de aanschaf van een fatsoenlijk scheurijzer of de benzine-accijnzen, dan is er ook nog de druk van je omgeving als weer een hindernis op weg naar de auto van je dromen.

Zou alleen nog wel willen weten wat Erwin Wijman nu tegen Peugeot heeft…

De Geluksmachine; zo kies je de auto die je echt wilt.
Geschreven door Erwin Wijman, een uitgave van Haystack.
ISBN 9789461262202
Prijs € 16,50