Race 6: Grote Prijs van Europa
21 mei 2000
Nürburgring
67 ronden van 4,556 km. Totaal: 305,235 km
Weer: droog bij de start, nadien regen

 

Waar Duitsland dezer dagen nog net om de twee jaar een Grote Prijs Formule 1 heeft, groeien de bomen bij onze Oosterburen rond de millenniumwisseling nog steeds tot in de hemel. Ieder jaar doet het circus twee keer het land aan, met de Grote Prijs van Duitsland op de Hockenheimring en de Grote Prijs van Europa op de Nürburgring. De wedstrijd in de Eifel is dit jaar trouwens terug van eind september naar het voorjaar verplaatst.

De reden voor de ongeziene populariteit van de Formule 1 in Duitsland moet uiteraard niet ver gezocht worden. Anno 2000 is het nog steeds al Michael Schumacher wat de klok slaat en de tribunes, die in tegenstelling tot eerdere edities deze keer ramvol zitten, zijn het hele weekend rood gekleurd. De tweevoudige Duitse wereldkampioen, die het seizoen met een hattrick gestart is en nog steeds riant op kop staat in de WK-stand, is in zijn thuisland op dit moment populairder dan ooit.

In de paddock treft de Duitser niet alleen zijn collega’s, maar misschien ook één van de kampioenen van morgen. Jos Verstappen heeft voor de gelegenheid zijn zoontje Max dit weekend meegenomen naar de Grote Prijs en de ontmoeting tussen de Duitse grootmeester en het piepjonge kereltje wordt voor het oog van de camera’s voor het nageslacht vastgelegd. Een enkeling droomt nu al stiekem over een nieuwe Verstappen in de Formule 1 in het jaar 2020…

Michael Schumacher en Max Verstappen

VRIJDAG EN ZATERDAG

Bij de eerste sesie op vrijdagmorgen, die op een opdrogende baan wordt verreden, is Michael Schumacher direct de snelste, voor Jacques Villeneuve, Heinz-Harald Frentzen en Jarno Trulli.

Op vrijdagnamiddag staat Jenson Button verrassend helemaal bovenaan. De jonge Brit rijdt zo voor het eerst in zijn nog prille Formule 1-carrière de snelste tijd in een trainingssessie. De Williams is evenwel voorzien van weinig benzine en zachte banden, wat het resultaat een beetje flatteert.

Ook de tweede plaats van Alexander Wurz is een verrassing te noemen. De Oostenrijker, voor wie het seizoen totnogtoe zwaar tegenviel, krijgt op de Nürburgring voor de gelegenheid technisch directeur Pat Symonds als race-engineer toegewezen in een poging zijn resultaten wat op te krikken. De McLarens van Mika Häkkinen en David Coulthard zijn derde en vierde.

Zaterdagmorgen laat een vertrouwd beeld zien: Schumacher voor Rubens Barrichello, Häkkinen en Coulthard. Het raceweekend begint nu al stilaan in zijn vertrouwde plooi te vallen.

Ook in de kwalificatietraining worden er geen verrassingen opgetekend. Halverwege het uurtje staat Coulthard bovenaan, voor Michael Schumacher, Häkkinen en Barrichello wanneer het begint te regenen. Op het einde droogt de baan nog op en enkele rijders slagen er alsnog in een snelle tijd neer te zetten, maar de volgorde op de eerste rijen blijft ongewijzigd, waardoor de eerste pole van het seizoen voor de Schotse McLaren-coureur een feit is.

Ralf Schumacher rijdt opnieuw naar een sterke vijfde startplaats, voor Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Eddie Irvine, Jaques Villeneuve en Heinz-Harald Frentzen. Op de zesde startrij staan Jenson Button en Pedro de la Rosa, terwijl Nick Heidfeld in de Prost aangenaam verrast met een dertiende trainingstijd, zijn beste resultaat van het lopende seizoen.

Lang kan de jonge Duitser echter niet van zijn mooie uitgangspositie genieten: bij de technische controle blijkt zijn auto onder het minimumgewicht te zitten, waardoor hij prompt uitgesloten wordt van deelname aan de race. De regerend Formule 3000-kampioen had zich zijn eerste Formule 1-weekend voor eigen publiek wellicht anders voorgesteld.

De coureurs na hem schuiven hierdoor allemaal een plaatsje op. Te beginnen met Jos Verstappen, die tijdens de kwalificatie een akkefietje heeft met Frentzen. Alexander Wurz kan zijn steun van Pat Symonds niet verzilveren, de veertiende tijd is zijn deel. Pedro Diniz, 1999-winnaar Johnny Herbert – die zijn honderd vijftigste Grote Prijs-deelname viert – Jean Alesi, Ricardo Zonta, Mika Salo, Marc Gené en Gastón Mazzacane sluiten de rij.

In de Formule 3000 is Bruno Junqueira voor het tweede weekend op rij de beste, voor de Italiaan Fabrizio Gollin en de Portugees André Couto. Doordat zijn rechtstreekse concurrenten geen punten scoren, slaat Junqueira meteen een flinke kloof in de stand voor het kampioenschap. De Braziliaan leidt na vier wedstrijden met 28 punten, Nicolas Minassian is tweede met 16 punten en Mark Webber derde met 14 punten.


(f1-facts.com)

ZONDAG

In de warm-up op zondagmorgen is Michael Schumacher de snelste, voor Häkkinen, Frentzen en Barrichello.
Regendreiging zorgt ervoor dat de geplande pitstopstrategieën wel eens overboord gegooid zouden kunnen worden.

In 2000 heeft de Nürburgring nog steeds zijn oude lay-out, dus met de Castol-S knik vlak na de start. De extra bochten in dit circuitgedeelte zullen er pas in 2002 komen.

Wanneer de rode lichten doven, schiet Häkkinen onmiddellijk tussen Coulthard en Schumacher in naar de kop van de race. De Ferrari gaat als tweede de bocht in, voor Coulthard, Barrichello en de zoals gewoonlijk bliksemsnel gestarte Villeneuve.

In de spurt naar de eerste bocht raken Fisichella en Trulli elkaar. De Jordan breekt hierbij zijn ophanging linksachter en de race van de Italiaan is na enkele meters alweer voorbij. Het team van Eddie Jordan moet de kelk tot op de bodem legen, wanneer teamgenoot Frentzen al in de derde ronde ook het veld moet ruimen met een opgeblazen motor. De prestaties van 1999 zijn bij Jordan momenteel ver weg…

Uit het dreigende wolkendek beginnen na een paar ronden stilaan de eerste druppels naar beneden te vallen. De volgorde is op dat moment Häkkinen, Michael Schumacher, Coulthard, Barrichello, Fisichella, Villeneuve, de la Rosa, Ralf Schumacher, Irvine en Verstappen. Vooraan slaan de twee koplopers geleidelijk aan een kloof met de achtervolgers.

Na een tiental ronden remt Schumacher Häkkinen uit in de Veedol-chicane. De regen begint ondertussen steeds harder te vallen en na veertien ronden komt een groot deel van het veld binnen voor regenbanden. Ondertussen heeft Barrichello Coulthard van de derde plaats verdrongen. Bij Gené breekt de voorvleugel af, die vervolgens onder de wagen versplintert. De Spanjaard kan na een pitstop zijn weg vervolgen. Ook Diniz vliegt er af, maar ook hij kan na zijn oponthoud verder.

Schumacher en Häkkinen komen tegelijk binnen voor regenbanden. De Duitser, die ondertussen al enkele seconden voorsprong genomen heeft, is als eerste weer weg. Doch Coulthard, die als enige van de koplopers nog niet binnen geweest is, rijdt nu tweede. Na enkele ronden ruimt hij echter vrijwillig baan voor Häkkinen. Fisichella is door een goed getimede pitstop vierde, voor Barrichello, de la Rosa, Irvine, Verstappen en Ralf Schumacher.

In dit groepje gaat het na 28 ronden goed mis. Irvine en Verstappen raken elkaar in de eerste bocht en de Jaguar spint vervolgens in de baan van Ralf Schumacher, die hem niet meer kan ontwijken. De Williams wordt ter plaatse geëlimineerd, de Jaguar even verder wanneer zijn achtervleugel eraf vliegt. Ook Verstappen krijgt slechts uitstel van executie: de botsing met Irvine heeft zijn rechter voorwielophanging beschadigd, die even verder breekt. De Arrows crasht met een flinke klap in de bandenstapels. Op hetzelfde moment verdwijnt ook Salo uit de race.

Barrichello wordt op een driestopper gezet om Fisichella te passeren, wat ook lukt. Na vijfendertig ronden komt Schumacher een tweede keer binnen, terwijl Häkkinen, die meer benzine aan boord heeft, blijft doorrijden. De wereldkampioen verliest echter kostbare tijd bij het dubbelen van achterblijvers en wanneer hij tien ronden later binnenkomt moet hij de leiding weer afstaan. Rond dit moment geven Villeneuve (motor) en Gené (gastoevoer) er de brui aan.

Zonta spint nog uit de race en ook akkefietjes tussen Herbert, Button en Wurz in de laatste ronden dunnen het veld verder uit. Het drietal heeft intussen echter genoeg ronden afgelegd om alsnog geklasseerd te worden.

Vooraan heeft Häkkinen geen verhaal meer tegenover Michael Schumacher, die zonder problemen naar de zege rijdt. Voor de Duitser is het zijn eerste thuiszege in dienst van Ferrari. Het leidende tweetal zet het hele veld, te beginnen bij teamgenoten Coulthard en Barrichello, op een ronde. Fisichella wordt vijfde, een ijzersterke de la Rosa bezorgt Arrows eindelijk het eerste punt van het seizoen. Diniz wordt zevende, Mazzacane achtste. Een resultaat dat aan het einde van het seizoen van goudwaarde zal blijken voor Minardi.

Een dolblije Schumacher verklaart na de race dat hij vooraf droomde van deze overwinning. De Duitser ziet zijn dromen dus bewaarheid worden en neemt na twee tegenvallende wedstrijden opnieuw stevig het heft in handen. De voorsprong op zijn naaste rivaal Häkkinen is opnieuw gegroeid tot achttien punten.


(f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. Michael Schumacher (Ferrari)
2. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
3. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
4. Rubens Barrichello (Ferrari)
5. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
6. Pedro de la Rosa (Arrows-Supertec)
7. Pedro Diniz (Sauber-Petronas)
8. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)
9. Jean Alesi (Prost-Peugeot)
10. Jenson Button (Williams-BMW) *
11. Johnny Herbert (Jaguar-Cosworth) *
12. Alexander Wurz (Benetton-Playlife) *

* Uitgevallen, maar geklasseerd

Pole: David Coulthard (McLaren-Mercedes) 1’17”667
Snelste ronde: Michael Schumacher (Ferrari) 1’22”269

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 46, Häkkinen 28, Coulthard 24, Barrichello 16, R.Schumacher 12, Fisichella 10, Frentzen 5, Villeneuve 5, Trulli 4, Button 3, Zonta 1, Salo 1, de la Rosa 1

Constructeurs:
Ferrari 62, McLaren 52, Williams 15, Benetton 10, Jordan 9, BAR 6, Sauber 1, Arrows 1

Wordt vervolgd…

By SDG