Race 4: Grote Prijs van Groot-Brittannië
23 april 2000
Silverstone
60 ronden van 5,141 km. Totaal: 308,556 km
Weer: droog, zonnig en fris

Na de Grote Prijs van San Marino is het tijd voor een rariteit op de kalender: de Britse Grote Prijs op Silverstone. Op het eerste zicht lijkt dit nogal vreemd, aangezien het circuit in Northamptonshire in 1950 reeds het strijdtoneel was van de allereerste Formule 1-race in de geschiedenis en de Britse eilanden nadien ieder jaar met een Grote Prijs bedacht werden.

Nee, het is de datum zo vroeg op het jaar die verbazing wekt. Waar de Britse manche van het WK doorgaans in juli, midden in de zomer, verreden wordt, is de wedstrijd nu verplaatst naar Paaszondag. De feestdag mag dit jaar met 23 april dan wel behoorlijk laat vallen, het klimaat is naar Britse traditie huilen met de pet op.

Wanneer het Formule 1-circus zijn tenten opslaat in Silverstone is het nat, winderig en koud en de omstandigheden doen herinneren aan de verregende race op Donington in 1993. Silverstone, dat zo al bekend staat om zijn moeilijke toegankelijkheid en zijn jaarlijkse verkeerschaos, wordt door het natte weer in een complete modderpoel herschapen. Op een bepaald moment is de situatie ter plaatse zelfs zo erg dat de organisatie de toeschouwers oproept om niet naar het circuit af te zakken.

De organisatoren proberen tevens de schuld voor het debacle in de schoenen van de FIA te schuiven, dat Silverstone naar zo’n ongunstig tijdstip op de kalender verplaatste. Doch de circuitorganisatoren krijgen op hun beurt de volle laag van de internationale autosportfederatie omwille van de gebrekkige infrastructuur en organisatie van het geheel.

Waar bij veel mensen aanvankelijk de vrees bestaat dat Silverstone in ieder geval in 2001 naar de strafbank verwezen zal worden, wordt de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend; de race zal het daaropvolgende jaar gewoon plaatsvinden en dat terug op zijn vertrouwde stek in juli.


(f1-facts.com)

VRIJDAG EN ZATERDAG

Op vrijdag is het bij aanvang van de eerste vrije training nog droog, maar na een half uur begint het opnieuw te regenen en is er van enige verbetering van de tijden geen sprake meer. Op dat moment is Heinz-Harald Frentzen in de Jordan – dat hier in Silverstone trouwens zijn honderd vijftigste deelname aan een Grand Prix-weekend viert – snelste, voor Eddie Irvine en de McLarens van David Coulthard en Mika Häkkinen.

Silverstone houdt traditioneel ook een verbod op tabaksreclame in, waardoor McLaren, Ferrari, Jordan, Benetton, Prost en BAR zonder hun titelsponsors rondrijden. Het zorgt telkens weer voor creatieve oplossingen. Bij het team van de wereldkampioen is West vervangen door ‘Mika’ en ‘David’, terwijl bij Jordan Benson&Hedges plaats heeft moeten maken voor ‘Buzzin Hornets’. Het verbod op tabaksreclame zal er uiteindelijk voor zorgen dat alle auto’s er gedurende het hele seizoen identiek uitzien; de Formule 1 zal zo weer een stukje charme verliezen.

Op zaterdagmorgen wordt de huidige pikorde in de Formule 1 hersteld, wanneer Häkkinen de snelste is, voor Michael Schumacher, Coulthard en Rubens Barrichello. Honda introduceert in Silverstone een doorontwikkeling van zijn motor, waarmee Jacques Villeneuve op vrijdag goed mee kan. De vrije sessies worden verder gekenmerkt door talloze spins en crashes, gelukkig allen slechts met blikschade.

De eigenlijke kwalificatietraining op zaterdagmiddag wordt verreden op een natte baan die echter geleidelijk aan opdroogt. De snelste tijden zullen bijgevolg tegen het einde van de sessie verreden worden en de rondetijden tuimelen geleidelijk aan omlaag. Jos Verstappen, Barrichello, Frentzen en Häkkinen lossen elkaar op kop af in hun eerste run.

Wanneer het er eindelijk gaat om spannen, is Coulthard de eerste die een voorlopige pole neerzet. De Schot wordt vervolgens afgetroefd door zowel Schumacher, Häkkinen als Villeneuve.

Met nog vijf minuten te gaan nestelt Verstappen zich opnieuw op een voorlopige polepositie, maar uiteindelijk is het eerst Frentzen en vervolgens Barrichello die de eerste plaats opeisen. Achter hen wordt er nog flink stuivertje gewisseld, maar aan de eerste rij verandert er niets meer, mede door een gelevlagsituatie veroorzaakt door een spin van Jarno Trulli.

De Braziliaan scoort zo zijn eerste pole voor zijn nieuwe werkgever Ferrari, terwijl Frentzen en Jordan voor het eerst dit seizoen hun vorm van 1999 opnieuw lijken te etaleren. Drie duizendsten van een seconde(!) is het verschil tussen de eerste twee.

De McLarens van Häkkinen – op 38 duizendsten van Barrichello – en Coulthard bezetten de tweede rij, terwijl WK-leider Michael Schumacher het overzicht verliest in het spervuur van kwalificatierondjes op het einde. Eén seconde te laat passeert hij de finish om aan zijn laatste snelle ronde te beginnen en hij wordt zo pas als vijfde afgeklokt.

Jenson Button is een knappe zesde; voor het eerst doet de jonge Brit ook van zich spreken in de kwalificaties. Hij verslaat nipt zijn teamgenoot Ralf Schumacher. Verstappen is achtste, ook al een knap resultaat. Irvine en Villeneuve vervolledigen de top tien.

Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Pedro Diniz, Johnnny Herbert, Jean Alesi, Ricardo Zonta, Nick Heidfeld, Mika Salo, Pedro de la Rosa en Alexander Wurz bezetten de volgende plaatsen. De Minardi’s van Marc Gené en Gastón Mazzacane zijn de hekkensluiters.

Op Silverstone wordt er ook Formule 3000 gereden. Mark Webber wint de race, voor thuisrijders Darren Manning en Justin Wilson. Webber, die in 1999 nog vooral in het nieuws kwam omwille van zijn salto in Le Mans, toont zich opnieuw een grote belofte voor de toekomst. De Australiër, tevens testcoureur van Arrows, lijkt hard op weg naar de Formule 1.

Onderhandelingen voor een zitje bij Arrows in 2001 lopen evenwel op niets uit, waarna Webber een testcontract tekent bij Benetton. Teambaas/manager Flavio Briatore laat hem nog een jaartje warm draaien in de Formule 3000 en regelt vervolgens voor hem een stoeltje bij Minardi voor 2002. De rest is geschiedenis.


(f1-facts.com)

ZONDAG

In de warm-up op zondag is Coulthard de snelste, voor de la Rosa, Ralf Schumacher en Häkkinen. De wereldkampioen, Coulthard, Trulli, Michael Schumacher, Barrichello en de BAR-coureurs Villeneuve en Zonta staan op een éénstopper, de rest op een tweestopstrategie.

Het pokkenweer van de voorbije dagen heeft verrassend plaats gemaakt voor een waterzonnetje; het zal de hele race lang droog blijven. Een welgekomen afwisseling voor het door de modderpoelen op campings en parkeerplaatsen geteisterde publiek.

Wanneer de startlichten doven, is Barrichello als snelste weg, voor Frentzen. Michael Schumacher probeert linksom de McLarens te passeren, doch de Duitser wordt door Häkkinen de pas afgesneden, waardoor hij met twee wielen op het gras moet om de Fin te ontwijken. De Ferrari wordt hierdoor flink afgeremd en wanneer hij eindelijk terug op toeren geraakt is, zijn Button, Ralf Schumacher en – belangrijk – Villeneuve hem al voorbij.

Deze misstap van Schumacher bij de start zal grote gevolgen hebben voor het verdere verloop van zijn race: waar de koplopers vooraan snel het hazenpad kiezen, raakt de Ferrari-coureur met geen enkele mogelijkheid voorbij zijn grote kwelgeest van 1997. Een vierde opeenvolgende zege is nu al verloren.

Rondenlang blijft de volgorde onveranderd: Barrichello, Frentzen, Coulthard, Häkkinen, Button, Ralf Schumacher, Villeneuve en Michael Schumacher. Achter de Duitser rijdt Verstappen een knappe race in negende positie, voor Trulli. Helaas voor de Limburger laat de techniek hem weer eens in de steek op momenten waarop er punten te rapen vallen: een elektronisch probleem maakt van hem na twintig ronde de eerste uitvaller in de race.

Enkele ronden later komen de eerste coureurs die op een tweestopper staan binnen. Frentzen, Ralf Schumacher en Button komen zo achter Villeneuve en Michael Schumacher terecht. Op hetzelfde moment mogen bij Arrows de boeken definitief dicht, want de la Rosa is de tweede uitvaller van de dag onder dezelfde omstandigheden van zijn teamgenoot.

Vooraan rijden de eerste drie ondertussen op een zakdoek, waarbij Coulthard precies halverwege de wedstrijd op de Hangar Straight een aanval plaatst op de koppositie van Barrichello. De Schot pakt de Ferrari buitenom in de bocht en is nu leider, vlak voor hij en zijn rechtstreekse rivalen hun enige pitstop zullen maken.

Häkkinen komt ale eerste binnen en valt terug achter de beide Williams-coureurs, Coulthard komt vlak achter Frentzen terug op de baan. Barrichello perst er ondertussen enkele snelle rondjes uit, tot zijn motor plotseling uitvalt op de rechte lijn. Wanneer de krachtbron plotseling weer tot leven komt, resulteert dit in een spin van de Ferrari, die vervolgens door het natte gras ploegt en uiteindelijk alsnog zijn weg kan vervoegen.

De Braziliaan raakt nog tot in de pits, waar het onvermijdelijke verdict valt: een hydraulisch defect betekent de opgave. Een onverdiend lot voor de pole-man na een gesmaakte wedstrijd.

Ondertussen is ook Zonta van de baan gespind, terwijl Michael Schumacher als allerlaatste van de éénstoppers binnenkomt. Door zo lang door te rijden heeft hij ondertussen de kop van de race overgenomen, maar hij komt pas terug als zesde buiten, dit keer wel – cruciaal – vóór Villeneuve.

Frentzen is nu de nieuwe leider in de race, maar de coureurs op een tweestopstrategie moeten nog een tweede keer binnenkomen. Wanneer de pitstops eindelijk allen voorbij zijn, leidt Coulthard voor Häkkinen, Michael Schumacher, Frentzen, Ralf Schumacher en Button.

In de achtergrond houdt de Peugeot-motor van Heidfeld’s Prost tien ronden voor tijd ermee op, terwijl ook Frentzen en Villeneuve een paar ronden voor de finish nog het veld moeten ruimen, beiden met een kapotte versnellingsbak.

Vooraan houdt Häkkinen Coulthard onder druk, maar de Schot laat zich niet meer verrassen en gaat met anderhalve seconde voorsprong op zijn teamgenoot als eerste over de meet. Net als in 1999 wint hij zijn thuisrace. Voor het eerst dit seizoen is de dominantie van Ferrari gebroken; Michael Schumacher finisht als derde na een moeizame wedstrijd.

Achter hen baren de beide Williams-coureurs opnieuw opzien: Ralf Schumacher wordt vierde, de jonge Button knap vijfde. Trulli pakt het laatste WK-puntje. De rest van het veld, te beginnen bij Fisichella, wordt op een ronde gezet.

Voor het eerst in 2000 kan McLaren eindelijk zijn ware aard laten zien, met een fraaie dubbelzege als resultaat. Ferrari en Schumacher blijven riant de stand in het WK aanvoeren, maar de zilverpijlen lossen in Silverstone een eerste schot voor de boeg. Het seizoen is nog lang niet beslist.

 


(f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
2. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
3. Michael Schumacher (Ferrari)
4. Ralf Schumacher (Williams-BMW)
5. Jenson Button (Williams-BMW)
6. Jarno Trulli (Jordan-Mugen Honda)
7. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
8. Mika Salo (Sauber-Petronas)
9. Alexander Wurz (Benetton-Playlife)
10. Jean Alesi (Prost-Peugeot)
11. Pedro Diniz (Sauber-Petronas)
12. Johnny Herbert (Jaguar-Cosworth)
13. Eddie Irvine (Jaguar-Cosworth)
14. Marc Gené (Minardi-Fondmetal)
15. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)
16. Jacques Villeneuve (BAR-Honda) *
17. Heinz-Harald Frentzen (Jordan-Mugen Honda) *

* Uitgevallen, maar geklasseerd

Pole: Rubens Barrichello (Ferrari) 1’25”703
Snelste ronde: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) 1’26”217

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 34, Coulthard 14, Häkkinen 12, Barrichello 9, R.Schumacher 9, Fisichella 8, Villeneuve 5, Frentzen 4, Trulli 4, Button 3, Zonta 1, Salo 1

Constructeurs:
Ferrari 43, McLaren 26, Williams 12, Benetton 8, Jordan 8, BAR 6, Sauber 1

Wordt vervolgd…

By SDG