In het tweede deel van de special bekijken we het rijdersveld van 2000 van iets dichterbij. Wie reed ook alweer waar?

De klas van 2000.

Boven vlnr: Diniz, Salo, Button, R Schumacher, Irvine, Herbert

Midden vlnr: Verstappen, de la Rosa, Villeneuve, Zonta, Frentzen, Trulli, Gené, Mazzacane

Onderaan vlnr: Fisichella, Wurz, Coulthard, Häkkinen, M Schumacher, Barrichello, Alesi, Heidfeld

 

MCLAREN-MERCEDES

‘Never change a winning team.’ Het is één van de meest aanbevolen wijsheden, en McLaren lijkt dat als geen ander begrepen te hebben. Voor het vijfde jaar op rij gaat het Britse team dan ook met dezelfde rijdersbezetting het nieuwe seizoen in. Regerend wereldkampioen MIKA HÄKKINEN (1) mag in 2000 proberen om zijn derde titel op rij te behalen, waarmee de Fin definitief tot de galerij der allergrootsten in de Formule 1 zou toetreden.

Häkkinens teamgenoot is in 2000 opnieuw DAVID COULTHARD (2). De Schot moest de voorbije twee seizoenen met duidelijke cijfers de duimen leggen t.o.v. zijn teamgenoot: twee wereldtitels voor Häkkinen, een derde respectievelijk vierde plaats voor Coulthard en qua overwinningen was de stand 13-3.

McLaren gaat het nieuwe seizoen in met de nieuwe MP4/15, de derde bolide van het team van de hand van Adrian Newey. Het team krijgt bovendien versterking van oud-Grand Prix-winnaar Olivier Panis, die dit jaar dienst doet als testcoureur. De Fransman hoopt na enkele moeilijke jaren bij Prost zijn carrière in de luwte een nieuw elan te geven en zo een stoeltje bij een team te versieren voor 2001.

FERRARI

Vijfde keer, goede keer voor de Scuderia? Aan het technische pakket zal het in 2000 niet gelegen hebben. De nieuwe F1-2000, ontworpen door Rory Byrne, is bovendien voorzien van een nieuwe motor met een hoek van 90 graden (tegenover 75 voor de voorganger), wat voor een lager zwaartepunt moet zorgen. Uiteraard wordt voor het behalen van de titel ook nu weer op MICHAEL SCHUMACHER (3) gerekend. De Duitser is volledig hersteld van zijn beenbreuk van 1999 en moet dus van in de eerste race volop voor de zege kunnen gaan.

Tweede man bij Ferrari is niet langer Eddie Irvine, maar RUBENS BARRICHELLO (4). De Braziliaan, die in 1999 bij Stewart definitief doorgebroken is, krijgt daarmee eindelijk zijn langverwachte transfer naar een topteam. De algemene verwachting is dat Barrichello in 2000 in dienst zal rijden van Schumacher en zal proberen de concurrentie zoveel mogelijk punten af te snoepen in de strijd voor de constructeurstitel.

JORDAN-MUGEN HONDA

Jordan, de grote verrassing van 1999, gaat met het zelfvertrouwen in het zenit het nieuwe seizoen in. Het Ierse team behoudt zijn hoofdsponsor Benson & Hedges en doet ook in 2000 nog steeds beroep op de Mugen Honda-motor. De knalgele EJ10 – zo genoemd omdat het de tiende bolide van het team is sedert zijn entree in de Formule 1 in 1991 – is ontworpen door Mike Gascoyne en ziet er net als zijn voorgangers weer bijzonder fraai uit, met de horzel op de neus. De Duitser HEINZ-HARALD FRENTZEN (5), tweevoudig Grand Prix-winnaar in 1999 en derde in de eindstand van het WK, blijft aan als eerste piloot.

De gestopte oud-wereldkampioen Damon Hill, die na een ontgoochelend seizoen eind 1999 de helm definitief aan de haak hangt, wordt afgelost door JARNO TRULLI (6). De Italiaan, die twee moeizame seizoenen bij Prost achter de rug heeft, hoopt met deze overstap zijn Formule 1-carrière naar een hoger plan te kunnen tillen.

JAGUAR-COSWORTH

Eind 1999 valt na drie seizoenen het doek voor Stewart Grand Prix. Jackie en Paul Stewart zijn overstag gegaan en hebben hun team verkocht aan motorleverancier Ford, dat de renstal prompt omdoopt tot Jaguar Racing. Het prestigieuze Britse automerk, dat in handen is van de Ford-groep, beleeft daarmee zijn terugkeer in de hoogste klasse van de autosport.

De auto is in het klassieke donkergroen gespoten en op de motorkap prijkt in het groot het bekende roofdier. Het eindresultaat ziet er fraai uit en Ford droomt er al hardop van om Ferrari naar de kroon te steken: ‘the cat’ versus ‘il cavallino rampante’. De R1, zoals de eerste bolide van het team officieel heet, is van de hand van ontwerper Gary Anderson en voor het behalen van triomfen wordt in de eerste plaats op EDDIE IRVINE (7) gerekend. De Noord-Ier, verrassend vice-wereldkampioen in 1999, wordt voor veel geld binnengehaald en hoopt zijn nieuw verworven status in 2000 te bevestigen.

Tweede piloot is net als het vorige seizoen JOHNNY HERBERT (8). De sympathieke Brit kent in 1999 een moeizaam seizoen, tot zijn verrassende zege op de Nürburgring de weg probleemloos vrijmaakt voor een contractverlenging.

WILLIAMS-BMW

De Duitse autogigant BMW, in 1999 nog verrassend winnaar in Le Mans, maakt in 2000 met oud-coureur Gerhard Berger als sportief directeur zijn heroptreden in de Formule 1. De Williams FW22 is, net zoals al zijn voorgangers, ontworpen onder de supervisie van Patrick Head. Van het team wordt het eerste seizoen niettemin nog geen wonderen verwacht. Beide technische partners moeten nog wennen aan elkaar, dus 2000 zal wellicht nog een leerjaar worden. De Duitser RALF SCHUMACHER (9) blijft de vertrouwensman achter het stuur. De jongere broer van Michael, die in 1999 eindelijk een naam voor zichzelf maakte door alle 35 behaalde punten van het team op zijn eentje te scoren, is nu de onbetwiste kopman van het team.

De Italiaan Alex Zanardi, de grote teleurstelling van vorig jaar, heeft nog een contract voor 2000, maar het is voor iedereen snel duidelijk dat dit niet verlengd zal worden. Aanvankelijk lijkt het Braziliaanse Formule 3000-talent Bruno Junqueira de grootste kanshebber voor het vrijgekomen zitje, maar uiteindelijk gaat dit verrassend naar de jonge Brit JENSON BUTTON (10), die zich in een shoot-out tussen beide piloten de snelste toont. Met de net 20 geworden Button, derde in het Britse Formule 3-kampioenschap van 1999, neemt Frank Williams ogenschijnlijk een grote gok voor 2000.

Naderhand zal echter blijken dat Button slechts als overgangscoureur bedoeld is. Het team heeft immers zijn zinnen gezet op de rijzende Colombiaanse Indycar-ster – en voormalig testcoureur bij Williams – Juan-Pablo Montoya, wat inhoudt dat de jonge Brit aan het eind van het jaar wellicht het veld zal moeten ruimen.

Williams heeft in computergigant Compaq een nieuwe hoofdsponsor voor 2000, waarmee het breekt met de traditie van tabaksponsoring in de Formule 1. Het Britse team neemt hiermee alvast een voorschot op de nabije toekomst, wanneer tabaksreclame in de EU bij sportevenementen verboden zal worden.

BENETTON-PLAYLIFE

Benetton, in 1995 nog goed voor beide wereldtitels, is na het vertrek van Michael Schumacher geleidelijk aan naar het middenveld weggezakt. Het team ontbeert al enkele jaren een fabrieksmotor – Playlife is gewoon een andere naam voor de oude Renault-krachtbronnen – en financieel maakt men een pas op de plaats. De beste resultaten worden traditioneel aan het begin van het seizoen gescoord, waarna het gebrek aan geld vervolgens een technische stagnatie inhoudt. Ook 2000 zal wellicht van hetzelfde laken een pak worden.

De Italiaan GIANCARLO FISICHELLA (11), ieder jaar steevast weer goed voor één of meerdere podiumplaatsen en volgens velen tot veel meer in staat dan de Benetton-techniek hem toelaat, blijft aan boord, net als de Oostenrijkse oud-Le Mans-winnaar ALEXANDER WURZ (12), die in 1999 een moeizaam seizoen beleefde.

PROST-PEUGEOT

Het team van de Franse oud-wereldkampioen Alain Prost, dat in 1997 ontstond na de overname van Ligier, heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Na een veelbelovend debuutjaar kwam Peugeot in 1998 aan boord en prompt gingen de resultaten in neerwaartse lijn. Met zijn landgenoot, ex-teamgenoot bij Ferrari en persoonlijke vriend JEAN ALESI (14), die overkomt van Sauber, verzekert Prost zich voor dit seizoen van een geroutineerde kopman.

Tweede piloot is de jonge Duitse superster in wording NICK HEIDFELD (15). De Formule 3000-kampioen van 1999, tevens protegé van Mercedes, wordt een grote carrière voorspeld en een transfer naar McLaren lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd. De AP03, die voor Prost in 2000 de ommekeer moet inluiden, is van de hand van Alan Jenkins en Loïc Bigois.

SAUBER-PETRONAS

Het Zwitserse team is al sedert zijn entree in de Formule 1 een degelijke middenmoter maar is die middelmaat helaas nooit ontstegen. De auto is ook dit jaar weer gehesen in de bekende blauwgroene kleurstelling van hoofdsponsors Red Bull en Petronas. Laatstgenoemde geeft ook dit jaar weer zijn naam aan de Ferrari-klantenmotoren die het team al enkele jaren betrekt. De door Leo Ress ontworpen C19 wordt bestuurd door de Braziliaan PEDRO DINIZ (16) en de Fin MIKA SALO (17).

Eerstgenoemde brengt steevast het nodige sponsorgeld mee en is dus een gewild coureur voor teams in de buik van het peloton, terwijl de Fin zijn stoeltje verwerft op voorspraak van Ferrari, dat hem hiermee bedankt voor zijn loyale invalbeurt in 1999, als vervanger voor Michael Schumacher.

ARROWS-SUPERTEC

Net als Sauber is het Britse Arrows zijn ganse bestaan al een traditionele middenmoter. Voor 2000 oogt de toekomst echter iets rooskleuriger voor het team, dat al enkele jaren in handen is van Tom Walkinshaw. Met de oude Supertec (Renault)-motoren moet een verbetering van het resultaat van 1999 een formaliteit zijn en de Repsol-miljoenen van de Spanjaard PEDRO DE LA ROSA (18) worden in 2000 vergezeld van een bijkomende financiële injectie van nieuwe hoofdsponsor Orange, die de A21 van Mike Coughlan en Eghbal Hamidy met zijn oranje kleurstelling een extra Nederlands tintje meegeeft.

En met reden, want de tweede piloot van het team wordt een Nederlander. Alleen is lange tijd niet duidelijk wie dat gaat worden. Lange tijd lijkt het zitje naar Tom Coronel te zullen gaan, maar uiteindelijk weet oudgediende JOS VERSTAPPEN (19) een tweejarig contract te versieren. Voor de Limburger, die zijn rentree maakt in de Formule 1, is het – na 1996 – zijn tweede passage bij het team. Coronel van zijn kant raakt niet meer aan de bak en het zal het einde van zijn Formule 1-droom betekenen. Zijn carrière zal vervolgens een nieuwe wending nemen in de toerwagenracerij.

MINARDI-FONDMETAL

Eeuwige achterhoedeteam Minardi is in 2000 ook weer van de partij. Het team wist in 1999 eindelijk nog eens een puntje te scoren en eindigde zo voor het tweede jaar op rij als tiende in het constructeurs-WK, doch het blijft voor de vanouds armlastige Italiaanse bende bikkelen in hun zoektocht naar sponsors.

De door Gustav Brunner ontworpen M02 wordt voortgestuwd door overjaarse Ford (Fondmetal)-motoren en is dit jaar in een flets geel jasje gehuld. De Spanjaard MARC GENÉ (20) blijft op post en de Argentijnse paydriver GASTÓN MAZZACANE (21) stapt in voor zijn eerste Formule 1-seizoen.

BAR-HONDA

BAR, de grote ontgoocheling van 1999, heeft in 2000 het nodige goed te maken. Veel slechter dan in het eerste jaar kan het eigenlijk niet en het team hoopt dan ook dat het nieuwe technische partnerschap met Honda voor een ommekeer zal zorgen. De Japanners, die in 1999 nog plannen hebben om met een fabrieksteam in de Formule 1 terug te keren, besluiten na de plotse dood van ontwerper Harvey Postlethwaite het testteam op te doeken en uitsluitend als motorenleverancier door te gaan.

De BAR 002, ontworpen door Malcolm Oastler, heeft een neutraal wit jasje, als opvolger voor de opvallende maar aartslelijke gecombineerde Lucky Strike/555-livery die ontstaat als compromis wanneer de FIA een verschillende kleurstelling voor beide afzonderlijke wagens van het team niet toestaat. Voor 2000 geldt Lucky Strike als uitgesproken hoofdsponsor. De Canadese oud-wereldkampioen JACQUES VILLENEUVE (22) en de Braziliaan RICARDO ZONTA (23), de Formule 3000-kampioen van 1997, blijven aan boord.

Wordt vervolgd…

By SDG