11 mei 1986
Race 4: Grote Prijs van Monaco
78 ronden van 3,328 km. Totaal: 259,584 km
Weer: droog, licht bewolkt, warm

Voor de vierde race van 1986 trekt het Formule 1-circus naar de traditionele afspraak in Monaco, voor de jaarlijkse optocht op het bochtenlabyrint doorheen de straten van het prinsbisdom. Voor deze editie heeft de lay-out van het circuit voor de eerste keer sedert 1976 nog eens een kleine wijziging ondergaan: de snelle chicane bij het uitkomen van de tunnel is iets langzamer geworden, waardoor de totale lengte van de omloop met precies 16 meter is toegenomen tot 3,328 kilometer.

Monaco, dat betekent ook voor de eerste keer van het seizoen een kwalificatielimiet. In 1986 – het zal de laatste keer zijn overigens – zijn er omwille van veiligheidsredenen nog altijd slechts twintig startplaatsen in de race voorzien, wat betekent dat de laatste zes rijders in de trainingen afvallen. Dat zoiets geen formaliteit is, bewees de editie van 1983, waar beide McLarens van Niki Lauda en John Watson zich niet konden kwalificeren omwille van een matige training op donderdag – de traditie van op donderdag te trainen i.p.v. op vrijdag bestaat vandaag de dag nog steeds – en regen op zaterdag. Dit jaar is het Nigel Mansell die met een slechts tweeëntwintigste tijd in de eerste officiële training mag hopen op droog weer op zaterdag. Wat tot de grote opluchting van de Brit ook het geval is.

Na drie opeenvolgende poles van Ayrton Senna in de eerste drie races lijkt de race voor de beste startplaats vooraf ook nu weer een kolfje te worden naar de hand van de Braziliaan. Goot is dan ook de verrassing wanneer de toekomstige recordwinnaar van Monaco voor het eerst verslagen wordt. Het is titelverdediger Prost die in zijn McLaren de beste tijd neerzet, voor de Williams van Mansell, die zich zo volledig revancheerde voor zijn zwakke eerste trainingsdag. De tweede rij is voor de Lotus van Senna en de Ferrari van Alboreto, gevolgd door twee BMW-rijders: Brabham maakt met Riccardo Patrese voor het eerst dit jaar de sprong naar voren met een vijfde tijd, met naast hem Gerhard Berger (Benetton). Patrick Tambay (nu ook met de Lola-Ford) rijdt een sterke zevende tijd, voor Jacques Laffite (Ligier), Keke Rosberg (McLaren), Martin Brundle (Tyrrell) en een teleurstellende Nelson Piquet (Williams).

Tweede Brabham-rijder Elio de Angelis klokt de twintigste tijd, waarmee hij zich maar met de hakken over de sloot kan kwalificeren. Ondanks de prima beurt van Patrese is er bij Brabham dus duidelijk nog steeds werk aan de winkel om de revolutionaire platte BT55 met gekantelde motor naar behoren te laten functioneren. Voor de coureurs na hem heeft de eenentwintigste tijd zwaardere gevolgen dan een uitschakeling in Q1 vandaag de dag: Piercarlo Ghinzani (Osella), Johnny Dumfries (Lotus), Huub Rothengatter (Zakspeed), Chrstian Danner (Osella) en Minardi-rijders Andrea de Cesaris en Alessandro Nannini zijn onverbiddelijk uitgeschakeld voor de race.

Alain Prost doorbreekt in Monaco als eerste de trainingsdominantie van Ayrton Senna (Foto: deviantArt)

De beste gelegenheid om plaatsen te winnen in Monaco is traditioneel het geharrewar doorheen de eerste bochten, vooraleer zich een ‘slang’ van auto’s vormt. Prost verzilvert zijn pole, gevolgd door Senna, Mansell en Alboreto en Rosberg. De Fin heeft een geweldige start en haalt nog voor de Loews-bocht vier wagens in. In de derde ronde is er een botsing tussen Philippe Streiff (Tyrrell) en Alan Jones (Lola) in de Tabac-bocht vlak voor het zwembad, die voor een extra tijdelijke chicane zorgt die door Jonathan Palmer (Zakspeed) maar net omzeild kan worden. De wedstrijd kan echter normaal verdergaan zonder dat de rode vlag moet bovengehaald worden– in 1986 is er nog geen safety car.

Inmiddels begint Rosberg op de verdediging van Alboreto in te beuken. De wereldkampioen van 1982 rijdt een ijzersterke race en passeert de Ferrari op het rechts stuk bij start en finish. Zijn bandenstop doet hem weer achter de Italiaan belanden, doch hij maakt nadien opnieuw en op dezelfde plaats korte metten met zijn tegenstander. Alboreto zal korte tijd later in de pits opgeven met motorpech. Ondertussen is ook Mansell door zijn eigen stop tot achter hem teruggevallen, waardoor hij enkel nog Prost en Senna voor zich heeft. De Braziliaan kan door de stop van Prost een paar ronden het commando overnemen, maar de Fransman zit op verse banden direct weer in zijn slipstream. De Lotus-coureur beseft dat hij een verloren race rijdt en capituleert wanneer hij zelf de pits opzoekt voor vers rubber. Het kost hem ook zijn tweede plaats aan Rosberg. Beide McLarens liggen nu één en twee en de volgorde zal niet meer wijzigen, want de voorsprong van Prost, die de hele race lang nooit bedreigd wordt, is ondertussen al veel te groot. Aan de finish bedraagt het verschil bijna 25 seconden.

Ayrton Senna kan ook in de race geen vuist maken tegenover de McLarens (Foto: deviantArt)Tien ronden voor de finish is er nog een angstwekkende crash, wanneer een duel tussen Brundle en Tambay helemaal verkeerd afloopt. Beide wagens raken in elkaar verstrengeld bij het aansnijden van Mirabeau, waarna de Lola over de Tyrrell heen gekatapulteerd wordt, een koprol maakt en zijn tocht uiteindelijk tegen de vangrails beëindigt. Tambay heeft geluk dat de wagen niet over de vangrails heen vliegt en hij er met de schrik vanaf komt.

Het wrak van de Lola van Patrick Tambay na diens zware crash in de race (Foto: deviantArt)

Prost en Rosberg scoren een dubbelzege voor McLaren, meteen ook de eerste dubbel van het seizoen. Senna pakt de derde podiumplaats, voor Mansell en het Ligier-duo Arnoux en Laffite. Piquet rijdt een anonieme race en finisht als zevende net buiten de punten. Het Brabham-duo Patrese-de Angelis valt ook nu weer uit met mechanische pech; het team kijkt dan ook met belangstelling uit naar de testritten die de komende dagen op het Zuid-Franse Paul Ricard-circuit gepland staan…

Prost en McLaren zijn de grote winnaars van het weekend. Slechts twee races heeft de titelverdediger nodig gehad om een moeilijke uitgangspositie helemaal in zijn voordeel om te keren. Door zijn tweede zege op rij neemt hij meteen ook de kop over in de WK-stand, met 3 punten voorsprong op Senna. Piquet, Rosberg en Mansell volgen in de voorlopige rangschikking na het eerste kwart van het wereldkampioenschap. Ook bij de constructeurs rukt McLaren op naar de eerste plaats, voor Williams en Lotus.

Elio de Angelis aan het werk in – wat op dat moment nog niemand kan vermoeden – zijn laatste Grote Prijs (Foto: deviantArt)

Einduitslag:

1 Alain Prost (McLaren)
2 Keke Rosberg (McLaren)
3 Ayrton Senna (Lotus)
4 Nigel Mansell (Williams)
5 René Arnoux (Ligier)
6 Jacques Laffite (Ligier)
———————————–
7 Nelson Piquet (Williams)
8 Thierry Boutsen (Arrows)
9 Marc Surer (Arrows)
10 Stefan Johansson (Ferrari)
11 Philippe Streiff (Tyrrell)
12 Jonathan Palmer (Zakspeed)

Pole-tijd: 1’22”627 (Prost)
Snelste raceronde: 1’26”607 (Prost)

WK rijders:
Prost 22, Senna 19, Piquet 15, Rosberg 11, Mansell 9, Berger 6, Laffite 5, Arnoux 5, Johansson 3, Brundle 2, Fabi 2, Patrese 1

WK constructeurs:
McLaren 33, Williams 24, Lotus 19, Ligier 10, Benetton 8, Ferrari 3, Tyrrell 2, Brabham 1

Wordt vervolgd…

By SDG