4 oktober 2013
03.00 – 04.30 Eerste vrije training
07.00 – 08.30 Tweede vrije training

5 oktober 2013
04.00 – 05.00 Derde vrije training
07.00 – 08.00 Kwalificatie

6 oktober 2013
08.00 – 10.00 Race

Daar zijn we dan;  Korean International Circuit… net op tijd klaar in 2010 en na de race in de vergeetput gestopt tot 2011, toen de teams lekker konden “nagenieten” van alle specerijen uit 2010 die nog netjes lagen te rotten in hun eerder toegewezen koelkasten. Niet echt wat je van de organisatie van een Grote Prijs zou verwachten, maar gelukkig biedt de GP heel wat meer voor de fans. Of niet?

Veilige start met vroegtijdig einde?

10 Minuten uitstel voor de start, uiteindelijk toch starten achter de safety car, na 3 rondes de race terug stilleggen, 40 minuten later opnieuw starten achter de safety car om pas na ronde 17 echt te beginnen racen… Ook voor de fans is de allereerste Korean GP samen met de eerste indruk letterlijk in het water gevallen. Veel van de “aanwezige” toeschouwers hadden daarbovenop blijkbaar ook niet echt door dat ze op tijd aanwezig moesten zijn om niets van de race te missen, waardoor zelf hele grandstands gewoon leeg bleven tijdens de race. Iets wat niet echt bevorderlijk is voor het voortbestaand van een GP waar destijds 264 miljoen dollar in gepompt werd.

De kans is dan ook bestaande dat Korea volgend jaar van de nu al drukke kalender verdwijnt, ondanks de deal die gesloten werd om de GP tot 2016 te laten plaatsvinden. De miljoenen schulden die er elk jaar gemaakt worden, toeschouwers die niet komen opdagen, de lokale autoriteiten die geen handje willen helpen EN Bernie die niet graag op z’n centjes wacht… dan is de rekensom snel gemaakt.

Oppa Yeongam Style!

Maar wat doe je dan als de opkomst voor je GP maar mager is? Juist, dan nodig je even de hitsensatie uit eigen land, aka de partyversie van Kim Jong-un aka Psy, uit om in galop de race af te vlaggen. Speciaal volkje, die Koreanen. Niet dat het geen leuke beelden opleverde…

Alles of niets voor Red Bull Racing.

Alle reden voor een vreugdedansje; Vettel, die in 2011 de wereldtitel na Japan al op zak had, zette de kers op de taart door ook hier z’n alomgekende vinger boven te halen. Dat deed hij in 2012 (toen er voor het kampioenschap wel nog volop gestreden werd) nog eens over met Webber (uiteraard) achter zich en Alonso, de enige die hier buiten Vettel ook al eens met de overwinning ging lopen, op de 3de plaats.

Bij de ontgroeningsrace in 2010 moest Red Bull het echter met heel wat minder stellen…
Zo zal Korea altijd de plaats blijven waar Webber zijn laatste kans om een F1 wereldtitel binnen te halen aan zijn neus voorbij zag gaan door letterlijk door het slijk te gaan en nog eens nagetrapt te worden door Nico Rosberg in een sierlijk modderballet. Gevolgd door Vettel, die z’n V8 herleidde tot een paar duizend puzzelstukjes die z’n mecaniciens voorheen nog zo mooi tot een geheel verwerkt hadden.

Race “tegen de klok”.

Slechts 5 van de 19 races (kalender 2013) worden gereden in tegenwijzerszin. De Korean GP is daar samen met de GP van Singapore, Brazilië, Abu Dhabi en U.S., één van . Dit zou (volgens de eigen officiële website van KIR)  een interessante en frisse uitdaging bieden voor de toprijders.

Right, laat die stelling ons dan maar wat hoop inboezemen om zondag een mooie race te zien met resultaten die het kampioenschap nog iet of wat spannend kunnen maken. Of iemand daar überhaupt nog in gelooft of van durft dromen, houden we even terzijde, maar vermoedelijk heeft Newey toch alvast z’n skibril weer op zak…

Time will tell.

Gaat Vettel er opnieuw vandoor op z’n perfect afgetrainde stier? Raapt Alonso al z’n krachten bij elkaar om z’n paard als eerste over de finish te dragen? Laten de Silver Arrows nog eens van zich horen of kruipt Kimi met evenveel kabaal als z’n gemiddelde interview dichterbij?

Laat ons weten wat jij van de race verwacht op ons forum en geniet van het raceweekend!