Adrian Newey.

Een gelauwerd man, geroemd om zijn prijswinnende racewagens. Al sinds zijn tijd bij March wist de Brit de aandacht te trekken met diens typisch smalle ontwerpen, die in de juiste handen goed waren voor opvallende resultaten.

Newey is nu vooral bekend om zijn creatie’s voor Red Bull Racing. Tot wanhoop van de concurrentie komt de briljante ontwerper met vondsten, die vooral in handen van Sebastian Vettel tot volle wasdom komen. Naar het hoeveelheid liters champagne die Adrian achterover heeft geklokt in de afgelopen 5 jaar, kunnen we alleen maar gissen.

Toch is er altijd die ene donkere wolk boven de kale hoofd van de Brit blijven hangen; Imola 1994.

Formule 1-legende Ayrton Senna verongelukte twintig jaar geleden tijdens de Grand Prix van San Marino in een door Newey ontworpen Williams. De Brit zegt in een interview met de BBC nog steeds moeite te hebben met het feit dat de legendarische Braziliaanse Formule 1-coureur overleed in een door hem ontworpen auto.

Wat er die dag heeft plaatsgevonden, wat de oorzaak was van die ene crash achtervolgt me nog steeds. Niemand zal ooit te weten komen of het ongeluk werd veroorzaakt door een stuurfout of door een defect aan de stuurkolom, aldus de inmiddels 54-jarige Technisch Directeur van Red Bull Racing.

Was de defecte stuurkolom de oorzaak van de crash, of ging deze kapot door de impact met de muur? Er bestaat geen twijfel over dat hij gebroken was. Echter, alle data, circuitcamera’s en onboard beelden vanaf Michael Schumachers auto die achter Senna reed, niets wijst op een defect aan de stuurkolom. De auto had overstuur op dat moment, Ayrton wist dit aanvankelijk op te vangen maar hij ging uiteindelijk toch rechtuit.

Het zit Newey tot op de dag van vandaag nog steeds dwars, dat hij Senna geen goede auto kon geven. De voorgangers waren stuk voor stuk succesvol met titels voor Mansell en Prost. De impact van het verbod op elektronische hulpmiddelen zoals Traction Control en vooral Actieve Suspension bleek dodelijk.

Het is oneerlijk dat Senna op dat moment in die positie zat. We hebben later in het seizoen de problemen met de auto weten te verhelpen. Senna was toen echter al niet langer in ons midden., aldus een nog altijd berouwvolle Newey.