Dat brengt ons bij het einde van deze live verslaggeving van de GP van België. Blijf ons volgen op GPPits.net voor verder Formule 1 nieuws! Bedankt voor het lezen allemaal! Hieronder nog de uitslag:

15:56 – Enkele supportersgroepen kunnen het weer niet laten om Rosberg uit te jouwen, terwijl Ricciardo het luidste applaus in beslag mag nemen, met ook de grootste smile.

15:55 – De rijders betreden het podium voor de ceremonie. Geen podium bij McLaren, maar toch zijn ze daar zeer tevreden.

15:52 – Ricciardo is duidelijk blij met zijn tweede plek met een brede smile in de ruimte achter het podium. Voor Verstappen zal het balen zijn om zijn teamgenoot daar te zien staan. Rosberg volgt nu op negen punten van Hamilton in het klassement en Force India gaat zelfs Williams voorbij in het constructeur kampioenschap.

Ronde 44/44 – Het veld wordt vervolledigd door Gutierrez, Grosjean, Kvyat, Palmer, Ocon en Nasr. Geen dolle vreugde bij Rosberg, wat ongetwijfeld komt door de derde plek van zijn teamgenoot. Uitvallers waren Magnussen, Ericsson, Sainz, Button en Wehrlein.

Ronde 44/44 – Ricciardo komt als tweede de lijn over, voor Hamilton, die duidelijk tevreden is met zijn podium. Hulkenberg en Perez worden knap vierde en vijfde voor Force India, met Vettel als zesde. Alonso en Bottas hielden stand op zeven en acht, met Raikkonen als negende, voor Massa. Verstappen strandt als elfde net buiten de punten.

Ronde 44/44 – Laatste ronde! Bottas doet alles wat hij kan om Alonso bij te halen, maar hij moet zelf opletten voor Raikkonen achter hem. Rosberg komt ondertussen ver daarvoor al freewheelend de finishlijn over! Rosberg wint de GP van België!

Ronde 43/44 – Nog twee ronden te gaan en de actie is enkel nog te zoeken bij posities zeven tot en met elf. Alonso lijkt vooralsnog stand te houden op plaats zeven, wat hem knap zes punten zou opleveren na als laatste vertrokken te zijn.

Ronde 42/44 – Bottas dicht het gat naar Alonso terwijl Raikkonen nu eindelijk Massa voorbij gaat in Les Combes. Verstappen gaat allicht iets te laat komen om Massa het leven nog zuur te maken.

Ronde 41/44 – Raikkonen kan nog steeds geen weg vinden om de trein voor hem te passeren. De Williams bolides gaan gewoon te hard op de rechte lijn. Hamilton met opnieuw de snelste raceronde. Bottas passeert Massa nu wel voor plek negen. Raikkonnen zit Massa op de hielen.

Ronde 40/44 – Hamilton post de snelste race ronde, maar het zal allicht niet mogen baten. Debutant Ocon rijdt ook nog steeds rond op de zestiende en voorlaatste positie.

Ronde 40/44 – Nog vijf ronden te gaan en vooraan lijkt het min of meer beslist te zijn. Ricciardo rijdt vijftien seconden voor Hamilton. Punten scoren wordt moeilijk voor Verstappen. Hij hangt nog steeds tien seconden achter op Raikkonen, die tiende rijdt.

Ronde 39/44 – Alonso leidt een trein van Massa, Bottas en Raikkonen in de strijd om plek zeven. De Spanjaard mag in zijn handen wrijven dat Massa wat aan het knoeien is.

Ronde 37/44 – Rosberg autoritair aan de leiding. Hij zal echter niet zijn teamgenoot kunnen inhalen in de stand na die sterke comeback.

Ronde 36/44 – Verstappen ondertussen elfde na een inhaalmanoeuvre op Grosjean. Vettel komt snel dichter bij Perez, maar moet nog zeven seconden goedmaken.

Ronde 35/44 – Vettel naar plaats zes nadat hij Alonso op de Kemmel passeerde. Hamilton snoept anderhalve seconde per ronde van Ricciardo af. De Brit zit nog zes seconden achter zijn rivaal.

Ronde 34/44 – Hamilton verspilt geen tijd en gaat Hulkenberg voorbij op de Kemmel. Vettel gaat meteen daarna weer voorbij Massa, nu definitief. Bottas en Raikkonen beginnen Massa nu aan te vallen.

Ronde 33/44 – Vettel gaat Massa voorbij in Les Combes, maar remde te laat. Massa er weer voorbij nadat Vettel wel erg brutaal de deur probeerde dicht te gooien. De Duitser krijgt ook een waarschuwing voor track limits in Raidillon.

Ronde 32/44 – Massa heeft het moeilijk, maar pareert Vettel. De Braziliaan heeft het moeilijk om Alonso bij te halen. Hamilton komt binnen voor een nieuwe stop en gaat de race uitrijden op mediums. Hulkenberg is hem voorbij.

Ronde 31/44 – Vettel zit nu vlak achter Felipe Massa in de strijd om plaats zeven. Alonso rijdt daar niet ver voor. De Spanjaard werd eerder gepasseerd door Perez.

Ronde 30/44 – Hamilton heeft ondertussen Ricciardo bijgehaald. Hoe lang kan de Australiër zijn plek verdedigen? Hij heeft een linker achterband die zijn beste tijd gehad heeft laat zijn team Red Bull weten.

Ronde 29/44 – ROS-RIC-HAM-HUL-ALO-MAS-PER-VET-BOT-RAI is de volgorde nu. Verstappen is vijftiende. Perez passeert met een meedogenloos manoeuvre Massa in Les Combes.

Ronde 28/44 – Lang duurde het niet. Vettel gaat een ronde later er weer voorbij. Verstappen blokkeerde zijn banden in Les Combes. Bottas maak nu jacht op Max, terwijl Max opnieuw komt pitten. Dit lijkt nergens meer naartoe te gaan. Hij kiest nieuwe softs.

Ronde 26/44 – Verstappen verslikt zich bij het uitkomen van La Source en hij liet daarop Vettel door. Hij kwam zo achter de Duitser aan de DRS detectielijn en kon hem zo op het rechte stuk weer passeren. Knap gedacht van Max.

Ronde 25/44 – Perez en Raikkonen de pits in nu, gevolgd door Ocon. Vettel opent de aanval op Verstappen na zijn pitstop, maar de Nederlander pareert voorlopig. Perez wilde eerder Verstappen inhalen buitenom in Les Combes, maar weer sneed Verstappen hem af. Perez liet de Nederlander niet opnieuw door. Hij kon dan ook geen kant op.

<script async
Ronde 14/44 – De Fin verslikt zich een ronde later even in Raidillon, maar houdt de wagen op de baan. Over de radio heeft hij ondertussen al duidelijk laten horen dat hij niet blij is met het gevaarlijke rijgedrag van Verstappen. De Nederlander heeft het heel moeilijk op de medium band.

Ronde 13/44 – Verstappen ging wijd bij het ingaan van Les Combes terwijl Raikkonen aan de buitenzijde zat. Raikkonen moest daardoor uitwijken om een crash te vermijden. De Fin liet hem weer door, maar kort daarop probeert hij weer een aanval. Verstappen zijn defensieve manoeuvres zijn gevaarlijk aan het worden.

Ronde 12/44 – Hamilton zet druk bij Alonso en hij passeert de Spanjaard op de Kemmel Straight. Verstappen is ondertussen vijftiende achter Raikkonen, terwijl Perez voorbij Kvyat is gegaan.

Ronde 11/44 – GROENE VLAG! Rosberg is goed weg, gevolgd door Ricciardo. Alonso probeert meteen Hulkenberg te verschalken, maar zijn Honda heeft gewoon niet genoeg snelheid op het rechte stuk.

Ronde 10/44 – De safety car leidt de wagens over het circuit. Hij komt deze ronde weer binnen, dus we gaan snel weer racen!

Ronde 10/44 РVerstappen mag vol aan de bak vanaf de veertiende plek. Zijn eerste slachtoffers worden Gutierrez en Bottas. Nog ̩̩n minuut voor de pitlane weer open gaat.

Ronde 10/44 – De race gaat opnieuw van start om 14u41. De teams brengen nog enkele kleine herstellingen aan aan de wagens.

Ronde 10/44 – De rijders beginnen zich weer klaar te maken om van start te gaan. Het fiksen van de bandenstapel ging iets vlotter dan verwacht. Met Magnussen, Ericsson, Sainz, Button en Wehrlein hebben we ondertussen vijf uitvallers.

Ronde 10/44 – De stand na de rode vlag, terwijl Verstappen in een gesprek met Horner duidelijk laat horen dat enkel Vettel de schuldige is van het incident bij de start. Vettel raakte inderdaad Raikkonen als eerste, waardoor die laatste tegen Verstappen aan kwam te zitten.

Ronde 10/44 – De rijders rrijden de pits binnen en stappen uit. Het is onduidelijk hoe lang dit gaat duren, maar gezien de staat van de bandenmuur kunnen we denk ik wel rekenen op minstens een half uur.

Ronde 10/44RODE VLAG! De race wordt gestaakt vanwege de volledig verwoeste bandenmuur in Raidillon. Met zo’n groot gat in de muur kan er niet veilig geracet worden.

Ronde 10/44 – Wel, de GP van België is er opnieuw eentje die we niet snel zullen vergeten, dat staat nu al vast. De rijders spreken met hun team over de strategieën van hun concurrenten.

Ronde 9/44 – De gedubbelde Kimi Raikkonen mag zichzelf nu ontdubbelen.

Ronde 8/44 – Het valt niet mee als verslaggever om al die actie neer te pennen, maar we doen ons best! Fernando Alonso rijdt ondertussen al als vierde rond, met Hamilton vlak achter hem. Wie weet wat kan er nog voor Hamilton? Rosberg is immers ook nog niet gaan pitten.

Ronde 7/44 – Vele rijders gaan de pits in, waaronder Perez, Grosjean en Ocon. De andere leiders blijven vooralsnog buiten. De wagen van Magnussen is volledig vernield krijgen we tijdens het takelproces te zien.

Ronde 6/44 – Een hele zware klapper voor Kevin Magnussen bij het oprijden van de Raidillon! Heel de bandenmuur is verwoest en de safety car komt de baan op. De herhaling laat zien dat hij de wagen verliest op de kerbs en hij vliegt achterwaarts de banden in. De Deen is gelukkig ongedeerd.

Ronde 5/44 – Vreemde gezichten in de top 10 met onder andere beide Renault’s op plaatsen acht en negen. Alonso rijdt al tiende, terwijl een herhaling laat zien hoe Wehrlein contact maakte met Button, wat het einde van de race betekende voor beide.

Ronde 4/44 – Herhaling van de start laat zien dat Raikkonen geen kant op kon en klem zat tussen Vettel en Verstappen en geen kant op kon bij de start. Verstappen zette laat zijn manoeuvre in, maar Vettel liet heel weinig ruimte aan de buitenkant. Iets voor de stewards om hun hoofd over te breken. Hamilton rijdt ondertussen al als twaalfde.

Ronde 3/44 – Eindelijk een virtuele safty car terwijl Massa een vroege pitstop maakt. Rosberg lijkt een vrijgeleide te krijgen voor de winst met al zijn voornaamste concurrenten die uitgeschakeld zijn.

Ronde 2/44 – Rosberg leidt voor Hulkenberg, Ricciardo, Massa en Bottas na ronde 1. Carlos Sainz krijgt een klapband op de Kemmel en einde race voor hem. Zwaar gehavend zet hij zijn wagen aan de kant. Button en Raikkonen staan klem in de pits met verschillende problemen.

Ronde 1/44 – Chaos bij de start! Max kwam slecht weg en dook aan de binnenkant in een poging zijn tweede plek te behouden. Dat mislukte toen Raikkonen lichtjes moest uitwijken en Vetteleen tik gaf. In het tumult ging de Duitser rond en hebben beide Ferrari’s en Verstappen schade. Verstappen kon maar net zonder voorvleugel de bandenstapel in Raidillon vermijden. Alle drie kunnen ze gelijk de pits opzoeken. Meteen einde hoop voor de zege.

Ronde 0/44 – De rijders nemen hun posities in op de grid en de spanning stijgt. We zijn klaar om van start te gaan en wachten op de vijf rode lichten.

14:00 – En we gaan van start met de formatieronde. Verstappen is de enige piloot in de top vijf die met de superzachte band rijd in de eerste stint.

13:58 – In 2014 won Ricciardo de race vanaf P5 op de grid, terwijl Rosberg op pole stond. Zal het nogmaals gebeuren? Het grootste deel van de supporters hoopt alvast van niet.

13:55 – Met nog vijf minuten te gaan begint de spanning te stijgen voor piloten en supporters. Spa Francorchamps geeft altijd leuke races en dus zijn de verwachtingen hoog. We hopen op een goede race!

13:50 – Na de kwalificatie van gisteren start Nico Rosberg op de pole, vlak voor Max Verstappen, die net de Ferrari van Kimi Raikkonen kon afhouden. Op de vierde en vijfde plaats staan Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo. Met een goede start is alles mogelijk! Lewis Hamilton start als twiintigste na zijn gridstraf van 55 posities. Fernando Alonso heeft echter nog meer componenten verwisseld en start nog achter de Brit als voorlaatste. Marcus Ericsson start vanuit de pits.

13:47 – Max is er alvast klaar voor en hij nam even geleden de tijd om de vele supporters te groeten.

13:45 – Goedemiddag beste lezers en welkom bij onze live verslaggeving van de Grand Prix van België. De race start om 14u en de wagens hebben ondertussen hun positie ingenomen op de grid. Deze blog ververst automatisch iedere dertig seconden.

GPPITS verzorgt zulke liveblogs zoveel mogelijk bij bijzondere grand prixs. Dit weekend is zo’n bijzonder weekend omdat er zo’n zestigduizend Nederlanders zijn afgereisd naar Spa Francorchamps om Max Verstappen naar de overwinning te schreeuwen.

In dit liveblog vind u een direct verslag van de race.

U kunt reageren via twitter: @GPPITS of op ons forum.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!