Max Verstappen tijdens de opwarmronde met de fans op de achtergrond

Oranje waas over Grand Prix van België mocht niet baten

Zoveel oranje zagen we tijdens een race nog nooit.
Het weer, de uitstekende kwalificatie van Max Verstappen (tweede plaats) en de hype rond de Nederlander in de Formule 1 zorgden ervoor, dat er in totaal tachtigduizend nederlanders naar Spa Francorchamps afreisden en dat er zestigduizend kaartjes meer dan verwacht werden verkocht, vooral voor de (dure) zondag.

Maar ook waren de normaalgesproken stille vrijdag- en zaterdagsessies heel goed bezet dit weekend.

De start van de race verliep voor Max Verstappen slecht.

Hij kwam eerst goed weg maar daarna sloeg wielspin toe waardoor de beide Ferrari’s voorbij staken.
Daarna koos hij de binnenkant van La Source en verloor daar zijn voorvleugel toen Räikönnen door Vettel naar binnen gedwongen werd en Verstappen geen ruimte meer kon bieden.

Max Verstappen moest naar binnen, maar de pitsstraat ligt zeven kilometer van La Source en zonder neerwaartse druk op de voorkant van de auto is er juist op dit circuit geen snelle bocht te rijden.
Max verloor erg veel tijd en ongeveer 12 plaatsen bij inrijden pitsstraat.
De auto werd van een nieuwe neus en witte mediumbanden voorzien, Verstappen hervatte de wedstrijd vervolgens als laatste met een achterstand op zijn voorganger van vier seconden, een lange inhaalrace ving aan.

Dan rijdt Magnussen in de vierde ronde op Raidillon zijn auto volkomen aan gort door van zijn gas af te gaan en achterstevoren de bandenstapel in te klappen met driehonderdtien per uur.
De Renault compleet aan barrels, we zagen Magnussen enigszins hinkend uit de auto komen maar met de duim omhoog.

Er volgt een safetycar, daarna in ronde tien zelfs een rode vlag. de reparatiewerkzaamheden aan de bandenstapels nemen teveel tijd in beslag en de auto’s worden opgelijnd in volgorde van de stand in de pitstraat.

Een pauze van twintig minuten volgde waarin de wereld toekeek hoe Verstappen eerst overlegde met zijn teambaas over de gebeurtenissen in ronde één in La Source en daarna de strategie besprak. Er werd uitgerekend wat er nog haalbaar was waarop we Verstappen hoorde zeggen: We gave it away there, we just gave it away.

Later blijkt, dat voor de held van het circuit de elfde plaats de hoogst haalbare is.

Verstappen heeft de hele race een tegendraadse strategie, rijdt op mediums als de wedstrijd hervat wordt, worstelt met de rondetijden maar weet toch enkele mindere auto’s in te halen voor hij in de tweeëntwintigste ronde de gele banden gaat ophalen.

Het brengt hem niet veel, telkens na een pitstop (hij zou er tijdens de wedstrijd in totaal drie maken) valt hij terug achter de langzamere auto’s en moet hij zich langs de mindere goden terugvechten.

Uiteindelijk weet hij Räikönnen niet meer te verschalken, die gaat er met de tiende plek vandoor.

Rosberg heeft de hele wedstrijd geleidt en Hamilton is derde bij de aankomst na vierenveertig ronden terwijl hij als laatste startte.

Daniel Ricciardo viert een feest als er nooit is geweest op het podium voor zijn tweede plek samen met gastheer Mark Webber, die zijn verjaardag vandaag viert.

Er wordt weer een champagnegevulde sachoen opgevoerd, Mark neemt hem aan en drinkt.

Luidt gejuich gaat op terwijl Rosberg ondanks zijn zeer sympatieke woorden hier en daar duidelijk werd uitgejouwd. Rosberg dankte het Nederlandse publiek nadrukkelijk voor de sfeer en de enthousiaste aanmoedigen vanaf de kant.

De Grand Prix van België heeft een enorme (financiële) boost gekregen dit weekend en laten we hopen dat we het begin hebben gezien van een mooie en langdurige traditie van heel veel fans rond het mooiste circuit ter wereld!

Voor een gedetailleerd verslag van de race leest u het liveblog op deze site terug.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!