Volgens FIA race director Charlie Whiting kon hij niet anders dan de straf opleggen. Lewis Hamilton kreeg de straf, omdat zijn team hem opdroeg de auto met minder dan een liter benzine aan boord langs de kant te zetten na afloop van de kwalificatie.

We konden niet anders. Als er een overtreding is, dan geldt dat voor de hele sessie en niet slechts een gedeelte ervan. De kwalificatie begint bij Q1., legt Whiting uit.

Als we Hamilton naar plaats 10 hadden teruggezet had iemand een volgende keer wellicht het risico genomen en de auto met minder dan een liter brandstof aan boord teruggebracht naar de pits in de hoop dat hij niet gecontroleerd zou worden.

Whiting verwijst ook naar een incident uit 2011. Bij de Duitse Grand Prix werd Sebastien Buemi van de zestiende plaats op de grid naar de laatste plaats verwezen omdat bleek dat hij in Q2 illegale brandstof had gebruikt. Omdat niet aangetoond kon worden dat hij in Q1 wel met reguliere benzine had gereden zag de FIA zich toen ook genoodzaakt alle tijden van de Zwitser uit de kwalificatie te schrappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *