Naast Fernando Alonso is ook Mark Webber tegen het afdichten van de cockpit. Sowieso is het een lastig dilemma na het startongeluk in België. Moeten de hoofden van coureurs beter beschermd worden, of moeten auto’s minder snel de lucht in vliegen? Wat de Australiër betreft het laatste.

Volgens Webber ondermijnt een kooiconstructie rond de cockpit, waar de FIA op aanstuurt, de fascinatie van mensen voor opencockpit-klasses. Het is een controversieel onderwerp. Ik ben er, en dat is ongebruikelijk voor mij, nog steeds op tegen. De meeste coureurs willen, als ze beginnen, met open cockpits racen. Het vereist ongekende precisie en ze staan voor de snelste auto’s ter wereld. Dat wil je zo houden. Er moet daarom een juiste beslissing worden gemaakt, want het is erg belangrijk voor de sport.

In plaats daarvan wil Mark Webber dat de auto’s moeilijker los kunnen komen van de grond. Dat betekent dus Amerikaanse praktijken en er zijn nogal wat mensen die de nieuwe Indycars niet echt mooi vinden.

De Australiër richt daarom niet alleen op de veiligheid van de auto’s. Webber vindt ook dat de coureurs meer verantwoordelijkheid moeten nemen. De agressiviteit van coureurs is in de afgelopen tien jaar toegenomen. Puur omdat ze weten dat ze na een crash hoogstwaarschijnlijk gelijk kunnen uitstappen. Je kunt aanvallend en veilig rijden, of roekeloos rijden. Je komt niet in de Formule 1 om daar de laatste dingen over te leren. De meeste nieuwelingen doen het aardig goed, maar Pastor Maldonado en Romain Grosjean zijn vaak bij ongelukken betrokken. Er zou niets mis zijn geweest met het ongeluk van Grosjean in België als het in een rechtstreeks duel was gebeurd. Nu waren er echter heel veel auto’s in de buurt. Het kan dan heel snel helemaal mis gaan.

Maar ook in de dagen van Ayrton Senna, Prost en Mansell werd er ronduit agressief gereden en toen waren de auto’s minder veilig vergeleken met nu.

De veteraan vindt dat coureurs onterecht ongeduldig zijn. Je hoeft niet zo wanhopig te doen bij de start. Daarom verbazen deze incidenten mij ook. De coureurs die vaak bij deze ongelukken betrokken zijn moeten daar hun lering uit trekken. Wij doen allemaal hetgeen dat we het beste kunnen maar dan moet een rijder zich daar ook naar gedragen.

Daar gaat de nummer vijf in het huidige kampioenschap, naar mijn bescheiden mening, andermaal de fout in. Het verwachtingspatroon in de Formule 1 ligt ook nog eens onrealistisch hoog. Elke debutant wordt geacht net zo te presteren als een Vettel of een Hamilton. Dus loopt elk jongeling de kans dat hij zichzelf voorbij snelt, in zijn poging een plek in de harde wereld van de F1 te verwerven.