De karavaan in de Dakar Rally rouwt en bezint zich. De stoere avonturiers zijn in de greep van de dood. Maandag bezweek de Spaanse motorrijder Manuel Perez, een dag later was er het noodlottige ongeval van de Italiaanse woestijnvreter Fabrizio Meoni.
Vooral de dood van tweevoudig winnaar Meoni zaaide twijfel onder de motorrijders. Want als de grillige woestijn zelfs de machtige Meoni te grazen kon nemen, een man die al twaalf keer het gevecht in de Sahara in zijn voordeel had beslecht, was het dan nog wijs om door te rijden?

De Spaanse toprijder Esteve Pujol was verdoofd door het dodelijk ongeval van Meoni, dat hij voor zijn ogen zag gebeuren. “Ik begrijp het niet. We reden helemaal niet hard en de weg was ook niet zwaar. Zijn val zag er ook helemaal niet spectaculair uit.”

Pujol wist niet goed of hij nog verder wilde. Zijn landgenoot Marc Coma was eveneens in verwarring. “De dood van Meoni is vreselijk. Ik weet nu even niet wat de beste oplossing is; doorgaan of stoppen.”

De organisatie gaf de motorrijders een dag om de gedachten te ordenen en schrapte de proef op woensdag. Maar dinsdagavond kwam het antwoord van de meeste coureurs al: doorrijden. Of zoals de Fransman David Fr�tign�, de Fransman die Meoni vond en hulp inriep, resoluut zei: “Ik vind dat we moeten doorgaan. We doen het voor Fabrizio. Hij zou het zo gewild hebben. Dakar was zijn passie.”

Ook de ploeggenoten van Meoni uit het blauwgekleurde Gauloises KTM team deelden die mening. Jean Brucy, klassementsleider Cyril Despr�s en Alfie Cox verwezen tevens naar de belofte die ze bij de start in Barcelona aflegden uit respect voor drievoudig Dakar winnaar Richard Sainct, hun ploeggenoot die in september door een soortgelijke crash als die van Meoni het leven liet. “Wij brengen een blauwe motor naar het podium.”

De Nederlandse motorrijder Arjan Brouwer, bezig met zijn vijfde Dakar, was het eens met Fr�tign�: “Je moet wel bedenken dat we het hier hebben over de zwaarste rally ter wereld. We zijn hier niet aan het dammen, maar een luguber gevecht aan het leveren met alle elementen die deze natuur biedt. Er gaat een volgende dode vallen, maar wie het is weten we niet. Soms is het Russische roulette.”

St�phane Peterhansel, de leider in het autoklassement die de rally zes keer won op een motor, vatte het wezen van Dakar als volgt samen: “Het vreselijke van deze sport is dat je kunt vallen met 150 kilometer per uur en zonder een schrammetje weer kunt opstaan. Meoni heeft domme pech gehad, want hij kan onmogelijk hard hebben gereden. Hij is dus heel ongelukkig gevallen. Maar wij, de coureurs, moeten niet vergeten dat we met ons volle bewustzijn de problemen opzoeken. Vergelijk dat eens met 150.000 mensen die zonder reden zijn gestorven.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter