Lewis Hamilton kon dankzij de blunder van Red Bull in Monaco eindelijk nog eens aanknopen met een zege. Een hele opluchting voor de regerend wereldkampioen, die zelf al geregeld af te rekenen kreeg met pech en dankzij onder meer ook slechte starts lijdzaam moest toezien hoe teamgenoot Nico Rosberg het seizoensbegin domineerde.

Even zag het er toch nog benauwd uit voor de Brit, toen hij in zijn duel met Ricciardo een keer de chicane afsneed en vervolgens de doorgang voor Ricciardo blokkeerde toen de Australiër hem bij het uitkomen van de chicane langs rechts wilde inhalen. De stewards gingen nagenoeg meteen over tot het onderzoeken van de situatie, maar kwamen na enkele ronden al tot het besluit dat er geen acties werden ondernomen tegen de wereldkampioen. De meningen over het voorval waren echter wel verdeeld, maar de regels en motivering van de stewards zijn klaar en duidelijk.

Hamilton werd eigenlijk onderzocht voor twee verschillende overtredingen. Als eerste kwam de vraag of Hamilton voordeel had gehaald door de chicane af te snijden. Artikel 27.4 van de FIA Sporting Regulations stelt het volgende:

Rijders zullen worden beoordeeld op het al dan niet verlaten van het circuit indien geen enkel onderdeel van de wagen er nog contact mee houdt, de witte lijnen zijn bindend en niet de kerbs. Als een wagen het circuit afgaat mag deze opnieuw de baan betreden, maar enkel wanneer het veilig is dit te doen en zonder er een blijvend voordeel uit te halen.

In de meeste gevallen gaat dit over piloten die proberen iemand anders in te halen, maar deze keer is het dus andersom, wat de situatie nog iets moeilijker maakt. De stewards hebben geoordeeld dat Ricciardo dichter op de achtervleugel van Hamilton zat vlak na de chicane dan bij het aanremmen ervan, en dat hij daardoor dus geen blijvend voordeel heeft behaald en aldus niet bestraft werd voor dit voorval.

De tweede situatie ging over het al dan niet blokkeren van Ricciardo toen Hamilton naar rechts bewoog bij het uitkomen van de chicane en dus schijnbaar onvoldoende ruimte liet voor de Australiër. Hier komt Artikel 27.6 in het spel:

Meer dan eenmaal van richting veranderen voor het verdedigen van een positie is niet toegestaan. Elke rijder die een beweging maakt richting de rijlijn nadat hij eerder zijn positie verdedigde weg van die lijn, moet op zijn minst één autobreedte afstand laten tussen zijn eigen wagen en de afbakening van het circuit bij het aankomen van een bocht.

Deze situatie was iets moeilijker te beoordelen, maar de stewards oordeelden dat Hamilton effectief genoeg ruimte liet voor Ricciardo, wat op zich vreemd leek aangezien Ricciardo schijnbaar hard in de remmen moest om een touché met Hamilton of de muur te vermijden. Het officiële oordeel klonk als volgt:

Wagen nummer 44 liet op zijn minst één autobreedte ruimte aan het uiteinde van het circuit.

Zoals reeds gezegd was dit op het randje. Met de fysieke omheining van metaal in plaats van een witte lijn ziet alles er natuurlijk spectaculairder uit, maar Hamilton liet inderdaad voldoende ruimte. Helemaal aan de buitenkant tegen de omheining was er ook nog een smalle natte strook waar Ricciardo weinig mee kon doen op zijn slicks, wat volgens de stewards de voornaamste reden was waarom Ricciardo uiteindelijk op de rem ging staan.

Het zag er inderdaad misschien niet zo netjes uit, maar strikt genomen volgens het reglement heeft de wereldkampioen niets verkeerd gedaan, en werd hij uiteindelijk dus ook niet bestraft.

Ricciardo liet na de race ook verstaan dat hij vooral teleurgesteld was in zijn team, en niet echt bezig was met het voorval met Hamilton.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!