Vandaag werden op het circuit Spa Francorchamps de eerste vrije trainingen verreden voor de Grote Prijs van België die zondag zal plaatsvinden. Na een pauze van vier weken stonden de coureurs, teams en fans weer te trappelen om te beginnen. Waar kan dat beter dan op deze legendarische baan? De coureurs moesten het veelal met een nat circuit doen, toch werden de snelste heren geholpen door de regen.

Wie vanmorgen na de eerste vrije training deze website bekeek zal wellicht twee keer met zijn of haar ogen geknipperd hebben. Michael Schumacher reed zowaar de snelste tijd! Het was te mooi om waar te zijn, twintig jaar na zijn debuut is hij eindelijk weer het snelste! En dat niet alleen, teamgenoot Rosberg volgt hem op de voet! Mercedes heeft dus blijkbaar het lek boven! De achtste wereldtitel ligt binnen handbereik! Wie zich verder liet informeren over de gang van zaken in de eerste vrije training komt van een koude kermis thuis. Schumacher en Rosberg waren zo slim om vroeg in de training de baan op te gaan en te profiteren van de dan nog droge omstandigheden. Niet veel later worden de hemelpoorten boven België geopend en kan de concurrentie het vergeten. Jenson Button komt met zijn derde tijd ruim acht seconden tekort op de beide Mercedes coureurs.

In minder positieve zin valt Bruno Senna nog op. De veelbesproken vervanger van Nick Heidfeld wil bocht 9 insturen, verliest de achterkant, corrigeert, corrigeert nog een keer en wordt vervolgens ingehaald door de achterkant van de wagen die vervolgens de kortste route naar de bandenstapel kiest. Senna slaat nog een aantal keer op zijn stuur, het valt ook niet mee om je eerste seizoensrace op Spa te rijden. Op het paddock zal Nick Heidfeld hoogstwaarschijnlijk voor het eerst dit weekend met een glimlach gespot kunnen worden. De Duitser hoopt via de rechter zijn racestoeltje in Singapore weer te kunnen bezetten. Bruno Senna zal in elk geval in Spa en Monza rijden, daarna zou het Lotus Renault team Romain Grosjean willen inzetten.

Ook Paul Di Resta hield zijn materiaal niet heel, in dezelfde bocht als Senna schuift de Force India zijwaarts de bandenstapel in. De rode vlag moest eraan te pas komen om de gestande bolide op te ruimen. Verdere verassingen in de eerste training waren Adrian Sutil (6), Jaime Alguersuari (9), Jarno Trulli (13) en Vitantinio Liuzzi (19).

Ook de snelste man van de tweede training (Mark Webber) moest het hebben van de vallende regen. Hij was op een opdrogende baan de snelste totdat het wederom begon te regenen. Echt een ramp om in de regen te rijden vond Webber het niet, de Australiër gaf aan blij te zijn de banden te kunnen sparen. Teamgenoot Vettel liet echter de keerzijde van de regen zien en gaf aan nog maar één setje intermediates over te hebben voor de rest van het weekend, en dat kan op Spa nog wel eens lastig worden.

Vlak nadat Webber zijn snelste tijd op de klokken draait begint het weer te regenen. Vanaf dat moment wordt het stil op de baan en is de uitslag zo goed als bekend. Renault heeft duidelijk haar dag niet met Senna op de zeventiende en Petrov op de laatste plaats. Petrov zag geen kans om op slicks de baan op te gaan toen het kon.

Het is vandaag ook de eerste keer sinds 2004 dat er een Belg in actie komt tijdens een GP weekend, Bas Leinders was dat jaar vrijdagcoureur voor Minardi. Jerome D’ Ambrosio liet speciaal voor deze gelegenheid een speciaal helmdesign aanmeten. Hij was overigens niet de enige, Michael Schumacher gebruikt een gouden helmdesign ter ere van zijn twintig jarige jubileum. De kosten van de helm liegen er niet om, het hoofddeksel kost maar liefst 10.000 euro. Ook heeft de Duitser dit weekend een nieuwe engineer in de vorm van Peter Bonnington. Zijn vorige engineer, Mark Slade, zal een functie in de fabriek van Mercedes GP krijgen.

Zaterdagochtend om 11.00 zal de derde vrije training van start gaan.