Sauber-piloot Jacques Villeneuve, op Michelin-banden, gelooft dat de Formule 1 zich misschien nooit meer zal herstellen na de farce in Amerika. De Canadees heeft zijn naam groot gemaakt in Amerika, onder andere door de 500 mijl van Indianapolis te winnen in 1995.

De FIA heeft aangekondigd mild te zullen zijn met de zeven niet-rijdende teams indien Michelin grote pogingen onderneemt de schade te herstellen. De Franse bandenconstructeur is op dat vlak goed bezig, aangezien ze meegedeeld hebben dat ze tickets van de 120.000 aanwezige fans zullen terugbetalen, en ze plannen ook om 20.000 gratis tickets uit te delen voor de GP van volgend jaar.

VilleneuveMaar de wereldkampioen van 1997 heeft er zijn twijfels bij. De interesse voor de F1 was in Amerika al niet zo groot, en zal nu niet veel gegroeird zijn. Over het uitdelen van tickets door Michelin, zei Villeneuve sarcastisch: “Dan zijn er misschien 20.000 fans volgend jaar.”

“Als het een gratis race was, dan zouden ze het jaar daarop weer een gratis race verwachten, en het jaar daarop opnieuw,” ging Villeneuve verder. “Natuurlijk zullen er meer toeschouwers zijn als het gratis is, maar koopt dat de F1 vrij? Ik weet het niet. We hebben het niet over veel volk in de tribunes krijgen volgend jaar, we hebben het over het herstellen van de Formule 1 in Noord-Amerika.”

“Zeggen dat we het verknoeid hebben en we je nu een gratis show gaan geven… ik weet niet zeker dat dat de knoeiboel van het jaar ervoor opkuist. Het wil niet zeggen dat de Formule 1 plots weer groot is.”

Villeneuve is bang dat er weinig is dat alles weer kan goedmaken. De F1 is maar langzaam gegroeid bij z’n terugkeer in de VS in 2000, en wat recent gebeurd is, kan de genadeslag geweest zijn.

“Het zal lang duren om de interesse weer te krijgen zoals ze was,” aldus Jacques. “Dit kan zou zeer pijnlijk kunnen zijn, en ik weet niet of de Formule 1 ervan zal herstellen. Je kan niet genezen wat is gebeurd, de schade is berokkend en je kan het niet genezen. De tijd is het enige dat het w�l kan genezen, en het zal veel tijd vragen.”

“Al de gelegde fundamenten zijn vernietigd, je moet van niks beginnen. Verwacht niet dat het (de sport, red.) weer hetzelfde zal zijn binnen twee jaar.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter