Force India is goed begonnen aan 2017. In elke race eindigden zowel Sergio Perez als Esteban Ocon in de punten. Gisteren in Rusland behaalde het Indische team met een zesde en zevende plaats haar beste resultaat tot dusver. Toch is dit nog niet de beste seizoenstart ooit voor Force India.

Naast Mercedes en Ferrari is Force India de enige renstal die alle races tot nu toe heeft uitgereden. Na wederom een sterk resultaat in Rusland bezet het team van Vijay Mallya de vierde plaats in de constructeursstand. Eerlijkheidshalve moesten Perez en Ocon wel toegeven dat ze in Sochi enkele posities konden opschuiven door een probleem bij Daniel Ricciardo en een lekke band voor Felipe Massa.

Voor Ocon was het de eerste keer dit seizoen dat hij niet op de tiende plaats eindigde, terwijl het voor Perez al de veertiende puntenfinish op rij was als we 2016 meerekenen. Het was voor mij geen opwindende race, vond de Mexicaan. Voor mij snelden de drie topteams weg en zelf nam ik afstand van de tragere auto’s achter mij. Ik heb de hele race vrije doorgang gehad, want ik moest nooit duelleren om een positie. Het enige wat is moest doen was de wagen heelhuids aan de finish brengen de punten binnenhalen.

In Barcelona komt het team, weliswaar zoals de meeste concurrenten, met een grote update voor de dag. De VJM10 zou immers nog enkele problemen hebben met de aerodynamica die hen op tragere circuits tijd zal kosten. Enkele specialisten binnen het team ontdekten dat toen bleek dat de wagen zich anders gedroeg op het circuit dan in de windtunnel. We weten perfect waar het probleem zich situeert en we denken dat we het in Barcelona al kunnen oplossen, aldus teambaas Bob Fernley.

Het team is echt verbaasd dat de Force India’s nu al zo sterk presteren. In Spanje hopen we op het niveau van Williams te komen. Hoewel de WK-stand misschien het omgekeerde lijkt te vertellen, zijn we nog altijd iets trager dan Williams, meent Fernley. Tot dusver hebben we in ieder geval ons doel meer dan bereikt.

Dit is echter nog niet de sterkste seizoenstart die Force India sinds haar oprichting in 2008 beleefd heeft. Daarvoor moeten we terug naar 2014. Het team behaalde destijds in de eerste vier wedstrijden ‘maar’ zeven op acht wat de puntenfinishes betreft, maar twee vijfde plaatsen en zelfs een podiumplek voor Perez in Bahrein getuigden van een nog hoger niveau.

Na de vierde race stond Force India drie jaar geleden zowaar derde in de constructeursstand, voor Ferrari en op slechts drie punten van nummer twee Red Bull. In vergelijking met het voorbije jaar doet de Indische renstal het wel een pak beter. Perez en Hülkenberg eindigden toen in de eerste vier races elk maar één keer in de punten.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.