Richard Verschoor (#22) in actie in de Castrol Toyota Racing Series op het circuit van Ruapuna

Richard Verschoor rijdt gewoon door

Als het hier in ons momenteel zo koude kikkerland wintert, dan kun je als aanstormend megatalent lekker vakantie gaan vieren, een zuidelijk strand opzoeken en eens stevig aan het luieren slaan na een seizoen hard werken.
Maar als het hier wintert, dan zomert het aan de andere kant van de aardbol. En als je je talent en je kansen op een Formule 1-carrière realistisch inschat, dan werk je zo hard je kunt om dat doel te bereiken, om samen met Max Verstappen over een paar jaar uit te komen in de hoogste klasse van de autosport.

Richard Verschoor (16 jaar) is daarom deze maanden in Nieuw Zeeland. Daar racet hij in de Castrol Toyota Racing Series. En het eerste weekend was voor hem zeer succesvol!


Richard Verschoor als vierde over de meet, maar eerste in het klassement

Het Toyota Racingkampioenschap wordt in vijf opeenvolgende weekenden verreden. De komende vier weken is er nog volop te beleven op de vier andere circuits; Teretonga, Hapton Downs, Taupo en Manfeild.


Richard Verschoor met prijs en eer

Verschoor, deel uitmakend van het Red Bull Junior Team, blaakt van de geldingsdrang, blijkens een kort vraaggesprek op zijn eigen site: De eerste en derde race waren goed, maar de kwalificatie had iets beter gekund. De start had nog iets beter gekund, maar ik kon daarna wel het gaatje naar de nummers één en twee dichtrijden. Bij de herstart vanachter de safetycar had ik eigenlijk de tweede plek moeten pakken, maar alles bij elkaar was het een goede race en met een derde plaats ben ik tevreden. Zo zei de zestienjarige Verschoor over zijn debuutrace in de Toyota Series.

De tweede race kwalificeerde én eindigde Verschoor als vierde. Over de derde race van het weekend: Het was een goede race met een sterke inhaalactie. Helaas was de tijd te kort om de derde plaats weer terug te pakken

Over de vooruitzichten is Verschoor na het eerste succes realistisch: Met nog vier ronden te gaan en slechts drie punten voorsprong op de nummer twee zegt dat nog niet zoveel. Het is een sterk bezet kampioenschap en er kan dus nog van alles gebeuren. Ik heb zelf nog een paar foutjes gemaakt, waarbij met name de kwalificatie beter had gekund. Ik was iets teveel aan het pushen. Zeker voor race één was een poleposition haalbaar geweest.

Verschoor arriveerde in Nieuw Zeeland op de maandag voor het eerste weekend, hij had dus maar een paar dagen om te acclimatiseren. Hij vertelde daarover tegen Autosport Magazine: Ik voel me lekker bij het team, ze zijn heel goed georganiseerd en er wordt hard gewerkt. Sinds ik hier ben heb ik niets anders gezien dan de baan hier, ik ben alleen maar aan het werk geweest.
De auto’s zijn allemaal gelijk, dus het komt aan op het team en de rijder. De baan is wel een beetje ouderwets, maar dat ligt me wel, de boel is hobbelig, net als Zandvoort. Het is een heerlijke baan hoor, ik heb het geweldig naar m’n zin. Het wordt een mooie uitdaging, moeilijk inhalen hier, een hoop getalenteerde rijders. Een mooie manier om het jaar te beginnen!


Trotse prijswinnaar

Mocht u zich eventueel afvragen: Wat stelt die hele Toyota Racing Series nou voor?
Bekende oud-winnaars en deelnemers: de Canadees Lance Stroll (2015), Mitch Evans (NZ) won twee keer evenals Nick Cassidy (Prema, GP2). Evans is een van de twee rijders voor Jaguar in Formula E, de elektrische openwielklasse van de FIA.
De compact georganiseerde serie is een beetje te vergelijken met de Florida Winterseries.
De auto’s zitten een beetje tussen Formule 3 en GP3 in qua vermogen. Ze zijn uit koolstofvezel opgetrokken (monocoque chassis). Achter de coureur ligt een 1800 CC motor die 215 PK levert. Om de hele boel betaalbaar te houden zijn alle auto’s gelijk en maakt men gebruik van veel onderdelen (remmen, banden en gedeeltelijk de wielophanging) uit de Formule 3.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.