Wat vroeger dan verwacht kan McLaren een aangepaste Honda-motor onder de motorkap van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne plaatsen. Zondag tijdens de GP van Rusland moet blijken of de goede testdag in Bahrein zich ook vertaalt in een behoorlijke raceuitslag. Met twee wagens de finish halen moet alvast de eerste, bescheiden doelstelling zijn. Door de nieuwe power units mogen beide McLarens zich stilaan wel aan gridstraffen verwachten.

Na een hemeltergend seizoensbegin voor McLaren maakte motorleverancier Honda bekend dat het pas eind mei, voor de GP van Monaco, serieuze updates zou kunnen doorvoeren. Na een hoopgevende test in Bahrein denkt de Japanse constructeur nu al een antwoord te bieden op de betrouwbaarheidsproblemen door een nieuwe MGU-H, het grootste pijnpunt van de krachtbron, te installeren.

De MGU-H is een generator die de energie in de warmte van de uitlaatgassen omzet in elektriciteit en sinds 2014 het oude KERS-systeem vervangt, samen met de MGU-K-generator. Door de nieuwe regels die de FIA dit seizoen oplegt, moesten alle teams volledig nieuwe MGU-generatoren ontwerpen. Een falend KERS-systeem belette destijds niet dat een rijder toch een deftige uitslag kon rijden, terwijl de race nu wel voorbij is als een van de MGU-generatoren het begeven.

Dat weet McLaren maar al te goed, want in drie races slechts één keer een piloot aan de finish krijgen (Vandoorne werd dertiende en laatste in Australië, red.) is absoluut niet wat teambaas Zak Brown en co in gedachte hadden voor 2017. Na heel wat moeilijke seizoenen moest dit het jaar worden waarin de legendarische renstal eindelijk nog eens zou aanleunen bij de topteams.

De dramatische GP van Bahrein, waarin Vandoorne niet eens van start kon gaan en Alonso net voor het einde opgaf, bracht Honda in een steeds lastiger parket. De Japanners beseffen natuurlijk dat dit allesbehalve positieve reclame is en werkten met man en macht om verbeteringen af te dwingen.

De testdagen in Bahrein begonnen nochtans met een rampzalige openingsdag, want na twee rondjes moest testrijder Oliver Turvey al terug naar de garage. Het contrast met dag twee kon niet groter zijn, want Vandoorne werkte plotsprobleemloos 81 ronden af, meer dan een volledige race dus. Voor Honda was dat het signaal de nieuwe MGU-H het voortaan beter zal doen. Veel sneller zal de McLaren wellicht nog niet zijn, maar de betrouwbaarheid zou in ieder geval op punt moeten staan.

Per seizoen mag een rijder weliswaar maar vier MGU-H’s gebruiken. Vandoorne zit nu al aan zijn vierde unit. Bij de volgende vervanging van die generator zal de Belg achteruit moeten op de grid. Alonso rijdt komend weekend met zijn derde MGU-H rond. Als de Honda-motoren in de volgende wedstrijden, ondanks deze grote update, toch weer dienst zouden weigeren, mogen de McLarens zich net als vorig jaar weer aan enorme gridpenalty’s verwachten.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!