De Formule 1 Strategy Group is bereid om voorstellen te lanceren om Honda te helpen om hun concurrenten bij te benen.

Verschillende betrouwbaarheids- en prestatiegerelateerde problemen zorgden voor een enorm moeilijke start voor McLaren in 2017, met slechts één wagen aan de finish in drie races, waarmee het team als laatste staat in het kampioenschap.

Twaalf maanden geleden zaten de Strategy Group en de constructeurs samen en werd besloten de huidige regels voor de motoren te behouden tot en met 2020, maar daarnaast werd ook een plan uitgewerkt en goedgekeurd om een betere gelijkheid van motoren te bekomen.

De FIA stelde dat het het potentieel van elke krachtbron zou evalueren na de eerste drie races van 2017. Wanneer het verschil in prestatie meer dan drie tienden van een seconde zou bedragen tijdens een simulatieronde in Barcelona (ronde samengesteld uit de experimenteel vastgestelde prestaties tijdens de eerste drie races van 2017), dan zou de Strategy Group gevraagd worden om in te grijpen.

Dat zou nu gaan gebeuren. De geruchten gaan dat er een plan is opgesteld om Honda te helpen. Dit plan zal later vandaag besproken worden tijdens een meeting van de Strategy Group.

Naast hulp van de FIA verzekert McLaren teambaas Eric Boullier dat het team zelf ook de situatie zal verbeteren, al is hij sceptisch over de hoeveelheid vooruitgang die Honda zelf kan boeken.

Het blijft ook de vraag hoe de problematiek rond Honda in de praktijk eruit zal zien. Kant en klaar een motor leveren die 0.3 seconden trager is dan de gemiddelde krachtbron is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Honda doen bijbenen is ook extra moeilijk geworden nu het systeem van bevroren motoren en ontwikkelingstokens is afgevoerd.

Een mogelijkheid om de Japanse constructeur te helpen is om de straffen die je krijgt voor overmatig gebruik van extra onderdelen kwijt te schelden, waardoor Honda meer de focus kan leggen op de ontwikkeling van prestaties, zonder continu te moeten focussen op betrouwbaarheid. Wat er verder nog kan gebeuren is vooralsnog onduidelijk.

Ook al is deze maatregel volledig uitgewerkt, het is nog maar de vraag of McLaren en Honda effectief hulp zullen krijgen. Elke beslissing die gemaakt wordt door de Strategy Group om Honda te helpen moet immers nog goedgekeurd worden door alle andere teams om effectief uitgevoerd te worden in 2017. Voor maatregelen in 2018 is een meerderheid van goedkeuring nodig.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.