Opmerking: de Benetton op deze afbeelding dateert uit 1993 en is dus niet de wagen die geveild zal worden. De auto op de afbeelding in de tweet onderaan is wel de bewuste bolide uit 1991.

Autoverzamelaars met een serieuze bankrekening moeten op 21 mei naar het circuit van Spa-Francorchamps afzakken. Veilinghuis Bonhams zal er tijdens de jaarlijkse Spa Classic Sale naast enkele peperdure oldtimers ook een van de eerste Benettons van Michael Schumacher veilen.

Op het circuit van Imola deed de Benetton-Ford B191 in deze chassisuitvoering voor het eerst dienst als bolide van Braziliaan Roberto Moreno in 1991. De wagen reed later dat jaar één keer als eerste over de streep. Nelson Piquet won er namelijk de Canadese GP in Montreal mee, nadat leider Nigel Mansell in de laatste ronde al naar het publiek en per ongeluk zijn motor zou hebben laten afslaan, al luidde het officiële verhaal dat de versnellingsbak het begaf.

Verder dan verre ereplaatsen reikte de Benetton niet meer, maar het feit dat Michael Schumacher er in 1991 de Japanse en Australische Grand Prix, de vijfde en zesde race uit zijn toen nog bijzonder prille F1-carrière, mee afwerkte, zal de prijs bij de veiling waanzinnig de hoogte in jagen. Veel succes had Schumi er weliswaar niet mee, want in Suzuka dwongen motorproblemen hem tot opgave en vervolgens stapte hij na een stevige schuiver ook in Adelaide vroegtijdig uit.

De wagen heeft 25 jaar in een museum gestaan, tot vorig jaar. Toen nam een team van F1-mecaniciens nam de wagen onder handen en brachten onder meer aan de motor en de versnellingsbak veranderingen aan om de auto terug rijklaar te maken.

De Benetton moest bovendien bepaalde veiligheidsregels van de FIA respecteren die begin jaren ’90 nog niet van kracht waren. De mecaniciens hadden dus nog aardig wat restauratiewerk. De motor in de geel-blauwe bolide is overigens een V8 Ford-Cosworth die 650 pk kan leveren en tot 13.000 toeren per minuut kan gaan.

Het is zeker niet de eerste keer dat er een bolide van Michael Schumacher onder de hamer gaat. Vorig jaar bijvoorbeeld werd in Monaco de opvolger van deze Benetton geveild, de eerste wagen waarmee Schumacher naar een podiumplek reed. Toen bracht de wagen maar liefst 1,06 miljoen euro op. Ook nu verwacht het veilinghuis een fiks bedrag: de bolide zou minstens tussen de €750.000 en €950.000 moeten opbrengen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!