De F1 Strategy Group en de F1 Commission hebben tijdens een meeting bij de FIA in Parijs beslist dat de safety car niet langer een race terug op gang mag trekken na een rode vlag. Vanaf volgend seizoen moeten de rijders dus opnieuw plaatsnemen op de grid en vanuit stilstand vertrekken bij een herstart.

Zoals we al eerder lieten weten, sleutelde men in Parijs aan een waslijst aan regels zoals een verbod op haaienvinnen en T-wings. De World Motor Sports Council moet de beslissingen van de FIA wel nog definitief goedkeuren, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

Sinds dit jaar moeten de wagens al stilstaand starten in de regen. Vele fans klaagden over het gebrek aan spektakel wanneer de safety car voorop reed bij een start in de regen. De FIA veranderde daarom die regel. In China leek dat voor het eerst effect te gaan hebben, maar de baan was al behoorlijk opgedroogd waardoor de safety car er sowieso niet aan te pas zou gekomen zijn.

Als vervolg op die aangepaste regulatie wordt weldra dus ook de safety car bij de start na een rode vlag buitenspel gezet. Allemaal maatregelen om de wereldwijde, ietwat tanende interesse in de F1 een nieuwe boost te geven. In 2016 werd vier keer een rode vlag gezwaaid tijdens een race. In Australië, België en Brazilië (twee keer) had de herstart met deze regel vanuit stilstand plaatsgevonden. Het jaar daarvoor daarentegen werd geen enkele race tijdelijk stilgelegd.

De Grote Prijs van België van 2001 was de laatste keer dat er een stilstaande start volgde na een rode vlag. Toen crashte de Italiaan Luciano Burti met een snelheid van bijna 300 km/u in Blanchimont na contact met Eddie Irvine. Van het huidige F1-peloton waren Fernando Alonso en Kimi Räikkönen er toen al bij, maar zij gingen allebei door technische problemen niet meer van start. Geen enkele van de huidige rijders kan dus zeggen dat hij echt ervaring heeft met stilstaande herstart.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.