De Ginaf truck van Edervener Wuf van Ginkel is terug in de Dakar Rally. De vrachtwagen arriveerde maandagmorgen in het bivak van rustplaats Bobo Dioulasso in Burkina Faso. Dat was ruim voor de deadline van 18.00 uur.

Van Ginkel viel aanvankelijk met pech uit in de monsteretappe van vrijdag, maar profiteerde van het neutraliseren van de wedstrijd. De koersdirectie trad zeer coulant op nadat de twee weekendetappes in Mali werden geschrapt uit angst voor roofovervallen op de karavaan. Ze gaf de deelnemers, die in slopende Sahara-etappe van 736 kilometer tussen Tidjikja en Nema in Mauritani� niet volgens de voorgeschreven tijd (17 uur) binnen waren, alsnog de gelegenheid in Nema te finishen.

Van Ginkel passeerde in de nacht van zaterdag op zondag eindelijk het bivak in Nema. De Ginaf had bijna twee dagen over de marathonproef gedaan. De bemanning, chauffeur Wuf van Ginkel (35), navigator Bas Herweijer (35) en monteur Edwin van Ginkel (31), nam een korte pauze, at een magnetronbak boerenkool en begon toen aan de 1500 kilomter naar Bobo Dioulasso. De truck deed daar twintig uur over.

Een weg terug was er niet meer: “Wat moesten we anders. Koersdirecteur Zaniroli had ons per satelliettelefoon laten weten dat we in een gebied zaten waar we onmogelijk hulp konden krijgen. Wat een mis�re, ik ben helemaal uitgewoond, het is hier 35 graden Celsius en ik heb kippenvel.’‘

Navigator Herweijer had het laatste stuk het stuur van chauffeur Van Ginkel overgenomen “Wuf zei op een gegeven moment, ik red het niet meer. Poef, hij viel zo voorover op het stuur. Het licht ging in een keer uit bij hem. Toen ben ik achter het stuur gekropen. Het leek wel of ik een LSD-trip maakte, ik zag overal spoken en beren op de weg.’‘

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter