Dakar is het doel. “Daar heb ik het hele jaar alles voor gedaan. Daar wil ik naartoe. Klaar”, klinkt het broodnuchter uit de mond van Rob van Pelt. De 44 jarige motorrijder uit Ridderkerk wil doorgaan en vindt de gedwongen drie dagen rust maar niks. “Nu kan iedereen herstellen en zullen de mensen zeggen dat deze Dakar toch niet zo zwaar was.”

De Dakar Rally kreeg na de slopende Sahara proef van vrijdag, die veel deelnemers de kop kostte, een onverwachte wending. Roversbenden in het straatarme Mali zouden de karavaan willen overvallen; de koersdirectie besloot om te rijden naar Burkina Faso en de twee geplande klassementsproeven van zaterdag en zondag om te zetten in verbindingsetappes. Van Pelt, bezig aan zijn vierde woestijnrally, vindt het allemaal onzin. “Ik ben helemaal niet bang voor gijzelingen of wat dan ook. Ik ben toch niks waard.”

Oosterhouter Ronald Robbe (38) vult aan: “Ik denk dat het een truc van de organisatie is, een voorwendsel. Als we na vrijdag meteen weer zo’n zware etappe hadden moeten rijden, waren er misschien nog maar dertig in koers geweest. Echt, iedereen zat steenkapot.”

Robbe, Van Pelt en Arjan Brouwer zijn de enige Nederlandse motorrijders die nog meedoen in de woestijnrally. Zij deden zestien uur over de 736 kilometer zand en stenen tussen Tidjikja en Nema. In het bivak van Bamako liggen ze op een rieten mat bij te komen van de ontberingen. Hun gezichten getekend, hun lichamen smerig tot in de pori�n.

Het was een dag van ploeteren, vallen, opstaan, pijn lijden, aan opgeven denken en toch doorgaan. De koude Sahara wind, de Jefhya, had de treksporen van de oude nomaden vrijwel onzichtbaar gemaakt. Robbe: “Ik ging zo kapot op die zandduinen. Dan kiepte ik zo van mijn motor af en moest ik dat ding, met een volle tank, weer op omhoog krijgen. Dat is zo zwaar. Op een gegeven moment ging het gewoon niet meer, ik begrijp niet hoe ik steeds weer de kracht en de moed kon verzamelen om door te gaan.”

Ze hadden alledrie na 100 kilomter al Eric Verhoef in de berm zien liggen. “Daar kreeg ik een heel slecht gevoel bij”, zegt Van Pelt. “Hij lag stil en was slap”, zag Robbe. “Ik heb zijn hand gepakt en hem gevraagd wie en waar hij was. Er kwam gelukkig antwoord. Maar zoiets grijpt je aan”, weet de 46 jarige Puttenaar Brouwer: “Je groeit als motorrijders in dit avontuur naar elkaar toe en maakt vrienden. Dan krijg je mentaal een knauw als je er een zo ziet liggen.” “De hele dag spookte door mijn hoofd, wat zou er met Eric zijn. Dat rijdt niet echt lekker”, vervolgt Robbe. Achteraf viel het mee met de Veldhovenaar. Hii was bont en blauw na zijn harde valpartij, maar had geen inwendig letsel.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter