Felipe Massa is een uniek record rijker. De vriendelijke Braziliaan won ooit op heroische wijze voor volk en vaderland de seizoensafsluiter van 2008, maar zit sindsdien zonder zege. En helaas voor Massa zijn er dan mensen die zoveel tijd over hebben dat ze gaan zitten tellen hoeveel races dat dan inmiddels geleden is. Naar het schijnt zijn dat er sinds afgelopen zondag 68. En dat is, voor een Ferrari-coureur, een absoluut record.

Jean Alesi is degene die lange tijd houder was van de eretitel: tussen zijn Ferrari-debuut in het voorjaar van 1991 en zijn eerste (en laatste) zege in Canada vier jaar later, zaten 67 GP-deelnames. Na Alesi volgen Michele Alboreto (55 races zonder zege), Eddie Irvine (49), Clay Regazzoni (34), Stefan Johansson (31), Rubens Barrichello (30), Chris Amon (27) en Gerhard Berger (ook 27).

Als we verder kijken dan onze Ferrari-neus lang is, is Andrea de Cesaris de absolute koning van het niet-winnen. De Italiaanse brokkenpiloot van weleer stond al zijn 208 deelnames droog. Nick Heidfeld poogde 183 keer om te winnen, maar faalde even zo vaak. Martin Brundle deed dat 158 maal.

Laatste feitje over droog staan in de F1: ons aller Jarno Trulli won in Monaco 2004 maar reed daarna nog 135 keer zonder dat het hem nogmaals lukte. Daarmee heeft ook hij een record op zijn naam staan dat zelfs Michael Schumacher hem nooit af heeft kunnen nemen.

Eén troost voor Massa: als we conclusies mogen trekken uit de Australische seizoensopener van vorige week, zou het wel eens zo kunnen zijn dat de huidige wagen van de Braziliaan goed genoeg zou moeten zijn voor toch zeker één zege dit seizoen. Moet hij natuurlijk wel eerst af (mogen) rekenen met teammaat Fernando Alonso. De Spanjaard is inmiddels ook bezig aan een dappere poging Massa’s record aan te vallen. Helaas voor de voormalig wereldkampioen staat zijn teller pas op 11…