In de Belgische Grand Prix moest Kimi Räikkönen voor het eerst in 39 races een Formule 1-race voortijdig beëindigen. Daarmee kwam ook zijn reeks van 27 opeenvolgende puntenfinishes ten einde. De oorzaak van het falen zou een tear-off van een helm zijn die in de koeling van de remmen zou zijn geraakt.

Maar zoals ik al eerder schreef, was dat een discutabele oorzaak want Kimi liet in een interview met Lee McKenzie van de BBC doorschemeren dat hij gedurende weekeinde last van matige remmen had. Ook voormalig Formule 1-coureur Mika Salo gelooft de verklaring, die Lotus gaf voor het uitvallen van Kimi Raikkonen in België niet.

De brakeducts worden tijdens een race zo heet dat een tear-off daarin gewoon smelt. Lotus had op vrijdag in Spa ook al problemen met de remmen, maar zondag lag het opeens aan een tear-off?, aldus de Fin op zender MTV3. Een tear-off is een zeer licht stuk plastic wat inderdaad makkelijk wegsmelt. En hoe groot is de kans dat een tear-off verdwijnt in een niet bijster groot inlaat-duct voor de remmen?

Salo zoekt het ergens anders en meent dat de Britten te ver zijn gegaan bij een aantal updates op de auto van Raikkonen. Als je iets introduceert om de luchtstromen een andere richting op te sturen, dan heeft dat ook gevolgen voor de koeling van de remmen.

Ondergetekende gaat met Mika Salo mee. Juist omdat dit het enige logische verhaal is. En toch…Kimi had in de race alleen problemen met de remschijf linksvoor. De ducts zijn zowel links als rechts gelijk, of het moet een montagefout zijn geweest.

Wel een fout dat gedurende dagen voorafgaande aan de race niet is opgemerkt, dan?