Franz Tost, Teambaas van de Scudería Toro Rosso

In een interview met Motorsport geeft Franz Tost toe: Het was een groot verlies toen Max Verstappen midden in het seizoen naar Red Bull Racing vertrok

De Nederlandse coureur werd gepromoveerd van het juniorteam Toro Rosso naar grote broer Red Bull Racing, een topteam, opgericht in 2005 na een overname van het Jaguar fabrieksteam, dat vervolgens tussen 2009 en 2014 drie keer wereldkampioen werd en twee keer vice-wereldkampioen.

Daniil Kvyat, de Russische coureur die tot dat moment bij Red Bull Racing reed en daar worstelde met zijn vorm, mocht zijn carrière voortzetten bij Toro Rosso, waar hij al eerder onder contract stond in 2013 en 2014.

Max Verstappen stapte voor de eerste keer in de auto van Kvyat in Barcelona voor de Grand Prix van Spanje en won meteen zijn eerste race in Formule 1. Als jongste grand prix-winnaar ooit beklom de achttienjarige het podium als nummer één na de wedstrijd, de wereld stond versteld.

Nu geeft Franz Tost toe, dat het verlies van een rijder met Max’ kwaliteiten een harde klap was voor het team.

Een rijderswissel midden in het seizoen is altijd behoorlijk lastig voor een team, zegt Frans Tost.

De coureur is voor de overige teamleden een belangrijke motivatiefactor. Max Verstappen is een bijzondere rijder en zijn vertrek was dan ook niet gemakkelijk voor ons.

Danill Kvyat is een getalenteerd rijder, maar toen het allemaal net zijn beslag kreeg had hij het er moeilijk mee om van een topteam als Red Bull terug te keren naar Toro Rosso als middenklasser.

Maar momenteel gaat het al een stuk beter wat dat betreft.

Tost benadrukt, dat hij nooit twijfelde aan Verstappens talenten. Ook niet voorafgaand aan zijn debuut bij Toro Rosso vorig jaar.

Ik leerde Max kennen toen hij nog kartte, en ik heb in 2014 al zijn races in Formule 3 gezien, zegt hij. Na de race op de Norisring heb ik Helmut Marko opgebeld en heb ik gezegd dat ik vond, dat we het er zonder problemen met Max op konden wagen voor het jaar erna.

Die jongen heeft een ongelofelijke controle over zijn bolide, heeft geen enkel probleem met de snelheid en hij kent de technische kant van het hele verhaal erg goed, inclusief de bandenproblematiek.

Na zijn eerste test in de eerste vrije training op de vrijdag in Japan wisten we het zeker: er school geen enkel gevaar in, Max kon naar Toro Rosso.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!