Vettel won in Brazilie voor de derde keer de titel voor Formule 1-coureurs.

Maar al kort na de race doken er geluiden en beelden om van een Sebastian Vettel, die onder geel zou hebben ingehaald. Collega Jeroen Scholte meldde toen al dat het inhalen onder geel geen probleem zou vormen voor Vettel. Ferrari’s technische baas Pat Fry vond destijds geen grond voor een protest.

Fry verklaarde dat de wapperende vlag een rood/gele was, die rijders waarschuwt voor verraderlijke baancondities, maar inhalen niet verbied.

Doch meent Andrew Benson van BBC Sport, dat Ferrari weldegelijk het een en ander aan het onderzoeken is. Ferrari zou de beschikbare videobeelden evalueren, om aan te tonen dat Sebastian Vettel had moeten worden bestraft voor inhalen onder geel.

Het zou om de onboardbeelden van Vettel gaan, op het moment dat Vettel de STR van Vergne inhaalt. De FIA weigerde vooralsnog te bevestigen of het werd onderzocht. Red Bull Racing was niet bereikbaar voor commentaar.

Alonso op zijn beurt postte een cryptisch bericht via Twitter. De Spanjaard die drie punten tekort kwam voor zijn derde titel, schreef in het Spaans: No tengo milagros, Yo hago de las leyes correctas mis milagros.

Vertaald; “Ik geloof niet in wonderen. Ik haal mijn wonderen uit de regels.”

Of het tot een strijd achter de groene tafel komt, is nog onduidelijk omdat de FIA niet genegen lijkt om de zaak aan te nemen. Echter is zij volgens haar eigen regels wel verplicht dit te doen.

Artikel 179b van de International Sporting Code zegt: Als er nieuw bewijs wordt ontdekt, wat niet kan worden voorgelegd aan de race-leiding en/of stewards, bij gebreke hiervan, dan is de FIA aangewezen om de betreffende partijen op te roepen in verband met een relevante uitleg en te beoordelen in het licht van de feiten en alle elementen dat voor hen is gebracht.

Het voegt eraan toe: De periode waarin een beroep in herziening kan worden ingesteld, verstrijkt op 30 november van het jaar waarin het besluit dat is onderhevig aan beoordeling, indien deze beschikking die gevolgen kunnen hebben op het resultaat van een kampioenschap.

Met andere woorden; de FIA dient deze kwestie voor a.s. vrijdag op te lossen.

De kans dat er een protest wordt ingediend of van een actie worden genomen hangt af van de vraag of Ferrari en/of de FIA ​​kan vaststellen of er sprake was van een groene vlag zwaaien op dat het moment dat Vettel weer ging inhalen.

Als dat zo is, zal de zaak worden gesloten en geen verdere actie zal worden ondernomen. Kan men geen groene vlag zien/vinden op de beelden, is het zeer waarschijnlijk dat de zaak zal worden voorgelegd aan de FIA ​​Court of Appeal.

Het seizoen is hiermee nog niet over en we hebben dit jaar toch weer een rel in de Formule 1.