Het circuit van Zandvoort heeft gisteren de resultaten van haar haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd om de Formule 1 terug te halen. Conclusie van het rapport, de Formule 1 terug halen naar Zandvoort is haalbaar.

Om het circuit geschikt te maken voor Formule 1 is minimaal 10 miljoen Euro vereist. Daar staat tegenover dat een Formule 1 race Zandvoort jaarlijks 32 miljoen euro, de regio 53 miljoen euro en Nederland 57 miljoen euro oplevert. Dit staat los van de positieve exposure voor Nederland met kijkersaantallen van 250 miljoen mensen wereldwijd. Daarnaast trekt een Formule 1 weekend naar verwachting 250.000 bezoekers.

Volgens het onderzoek is de logistiek en bereikbaarheid een aandachtspunt maar moet dit met Schiphol en hotels in de buurt op te lossen zijn. Een onzekerheid in het proces is het bedrag dat aan de FOM betaald moet worden om de Grand Prix te mogen organiseren.

Daarnaast moet het pitcomplex vernieuwd worden en mogelijk verplaatst. Dit houdt in dat er gronden aangekocht moeten worden en mogelijk ook het bestemmingsplan veranderd wordt. Hierop zal ook een toets op de natuurbeschermingswet moeten plaats vinden.

Om de Formule 1 te kunnen organiseren is volgens het onderzoek draagvlak nodig bij de politiek en sponsoren. Het zelfstandig organiseren van een Grand Prix is voor circuit Zandvoort volgens het onderzoek onmogelijk.

De laatste Grand Prix van Nederland vond in 1985 plaats, deze werd gewonnen door Niki Lauda.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter