DAKAR – DAKAR
Stage 17: Liaison 42 km – Special 27 km – liaison 37 km.
Totaal: 106 km.

Peterhansel en Roma winnen rally.

De Fransman Stephane Peterhansel en de Spanjaard Nani Roma zijn de Dakar helden van dit jaar. Peterhansel won de 26e woestijnrally bij de auto’s, Roma bij de motoren. De eindzege bij de vrachtwagens ging voor de vierde keer naar de Rus Tsjagoeine in een Kamaz.

De 38 jarige Peterhansel zette voor de zevende keer de lauwerkrans op en hij vestigde daarmee een nieuw record. Zijn prestatie is ook bijzonder omdat hij na Hubert Auriol de tweede is die de Dakar Rally wint zowel op de motor als in de auto. Peterhansels domineerde de rally in de jaren negentig op de motor; hij boekte zes eindoverwinningen op een Yamaha.


De Japanner Masuoka, winnaar in de twee vorige Dakar edities, verloor door pech aan de versnellingsbak anderhalf uur. Masuoka herpakte zich in volgende etappes, maar kon de kloof met zijn teamgenoot nooit meer overbruggen.

De 31 jarige Roma won de rally op een schier onverwoestbare KTM 660cc. De fabrieksrijder reed drie weken constant en raakte in geen enkele etappe serieus in de problemen. “Dakar winnen is de ultieme prestatie’‘”, zei een overgelukkige Roma. Zijn grootste belager was de Fransman Richard Sainct, drievoudig winnaar.

De Nederlander Hans Stacey reed de woestijnrally uit en hij won en passant ook nog de slotetappe, een strandproef langs het Roze Meer (Lac Rose) van de Senegalese hoofdstad.

Oud rallyrijder Stacey, tegenwoordig oliehandelaar in Best, was in de special van 27 kilometer 37 seconden sneller dan Hans Bekx uit het Brabantse Mariaheide, die ook al een DAF bestuurt. De eindzege ging voor de vierde keer naar Tsjagoeine. Diens landgenoot Kabirov, eveneens in een Kamaz, werd tweede. Gerard de Rooy, de zoon van Jan, reed zijn DAF als derde het podium in Dakar op.

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter