De andere teams beschuldigen Ferrari ervan dat ze teveel testen. Hun enorme vooruitgang dit weekend, zeggen de teams, is daaraan te wijten. Sinds het begin van het seizoen zijn de teams ermee akkoord gegaan om amper 30 dagen tussendoor te testen, het enige team dat weigerde mee te doen was Ferrari en daar maken ze nu ook gebruik van. De Italianen hebben tot vorig weekend al 24 dagen getest, de andere teams komen amper aan 10 dagen.

“Eerlijk gezegd ben ik blij dat Alonso de race won, want als Ferrari won zou het een overwinning zijn geweest zonder veel inhoud en voelde ik medelijden met Renault. Het zou vrij onsportief zijn geweest van Ferrari om de zege te behalen nadat ze de testlimiet aan hun laars lapten en ons dus zo goed als uitschakelden. Ze willen dwarsliggen en daarvan zien we nu het resultaat.” zegt Nick Fry, directeur van BAR-Honda. “BAR-Honda test het meeste van alle teams, en nog heeft Ferrari 85% meer testkilometers gereden dan ons. Daarmee negeren ze het gentleman�s agreement van de andere teams compleet en plaatsen zich in een betere positie. Ferrari zal ongetwijfeld weer gaan winnen want zij hebben mogelijkheden en faciliteiten ter beschikking die geen van ons heeft. Het was onvermijdelijk dat ze zouden terugkomen.

De negen andere teams hielden voet bij stuk en beloofden dat ze zich aan de testlimiet zullen houden, maar Toyota-teambaas John Howett denk niet dat het lang zal duren. “Ik denk dat het pact nu al aan het afbrokkelen is, want ik geloof niet dat de competitieve teams gewoon zullen blijven stilzitten en Ferrari zomaar zien wegrijden. Of Ferrari moet de negen teams vergezellen in het pact of we moeten een compromis met evenwicht zoeken. Anders zullen we weer onnodig veel gaan moeten testen om bij te blijven. Ik denk dat iedereen zegt dat wat we doen goed en rechtvaardig is. Maar Ferrari�s testprogramma zal de anderen verplichten om hetzelfde te doen. Het is gewoon een kwestie van je gezond verstand te gebruiken.”

Ook BAR-Honda heeft enorm veel vooruitgang gemaakt, maar zij hadden in vergelijking met Ferrari maar amper twee testdagen in Barcelona en LeCastellet in de week voor de race. Ferrari heeft drie weken volop getest om hun problemen weg te werken van de eerste drie races. Het team uit Maranello heeft samen met zijn concurrenten in Barcelona getest in de week na de race in Bahrein, maar daarna hebben ze ook achter gesloten deuren getest op hun eigen circuits in Mugello en Fiorano. Daarna trokken ze naar Monza in de week voor de Grand Prix van San Marino. Als Ferrari zich aan het gentleman�s agreement wilt houden hebben ze nog zes testdagen over voor zes maanden, maar dat zullen ze ongetwijfeld niet doen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter