Grand Prix Legends is een marktleider in de verkoop van Formule1 merchandise. Het bedrijf heeft net een marktanalyse bekend gemaakt, die aantoont dat de F1 teams grote fouten maken als het op merchandising gebied aankomt.

Voetbal en F1
Volgens het rapport zijn verschillende bedrijven die zich vroeger met F1 producten bezig hielden overgestapt naar de MotoGP. Nochtans keken vorig jaar meer mensen naar de Formule1 op televisie dan het jaar daarvoor.
Grand Prix Legends voegt daaraan toe dat het aantal door hun verkochte F1 producten van 80% naar 46% van de totale verkoop is gedaald.

Door die dalende trend trokken de teams hun prijzen op, waardoor de verkoop helemaal in elkaar zakte.
Een kleine vergelijking:
Een replica Manchester United truitje vind je al voor een goede 30 Euro, voor een replica Ferrari truitje betaal je 82 Euro.
Een koffiemok betaal je gemiddeld �8,50 bij het voetbal, en �29,00 voor een F1 tas.

Het rapport concludeert dat “Het geen wonder is dat er minder F1 fans zijn”.

Volgens het rapport zijn de teams verkeerd bezig bij het ontwerpen van hun fan producten. Ze volgen teveel het boekje en bedrijfsagenda’s. Motorsport fans zijn geen mode goeroes. Ze bezoeken geen trendy clubs of exclusieve bars. Als ze op een vliegtuig stappen gaan ze niet naar links, maar naar rechts. Ze rijden niet met Ferrari’s, Jaguars, BMW’s of Mercedesen.

Marktaandeel
Ferrari kaapt het grootste deel van de koek weg: 55%. Michael Schumacher volgt met “amper” 20%. BMW-Williams is goed voor 6% terwijl BAR, Juan Pablo Montoya, David Coulthard en Ayrton Senna het met 3% moeten stellen.
Jaguar haalt nog 2%, maar de rest komt zelfs niet boven het percent uit.

85% Van alle verkochte producten kosten minder dan �142,00, maar sommige kledingstukken kosten meer dan dat. Sommige teams slagen er in om voor een goedkoop gemaakte jas meer dan �285,00 te vragen.

Namen noemen
Een polo van BMW Williams kost 85 Euro, terwijl eenzelfde polo in de Ferrari kleuren “slechts” 56 Euro kost. Beide polo’s worden door fans omschreven als “saai” en “veel te duur”.
Volgens het rapport zou Juan Pablo Montoya meer kunnen verkopen als hij zijn prijs verlaagt, maar dat is dan weer in handen van het team.

McLaren is de grootste merchandising kluns van allemaal. Het team eist dat een fan eerst 85 Euro betaald om lid te worden van een club, voor hij nog maar een artikel kan kopen. Dat zorgt ervoor dat zowel BAR, Jaguar en Minardi afzonderlijk drie keer zoveel verkopen als de zilveren pijlen.

Het rapport heeft goede punten voor Jaguar en BAR. Maar Jordan krijgt er van langs. “Er is nog zo veel merchandising over van vroegere ramzalige deals dat er genoeg zwart gele producten op de markt zijn voor de volgende tien jaar. Waardoor de verkoop van Jordan tegenslaagt en het merk een slechte naam heeft gekregen.”

Renault’s verkoopcijfers zijn gewoonweg slecht te noemen in vergelijking met de populariteit van het team.
Toyota is niet beschaamd om voor een simpel T-shirtje 84 Euro te vragen.

Sauber krijgt een pluim omdat het team kwaliteitsproducten verkoopt, tegen prijzen die lager liggen dan die van Williams. Sauber verkoopt dan ook 10 keer zoveel dan de Wit Blauwe jongens.

Volgens het rapport zijn ook de rijders verantwoordelijk voor de slechte verkoopscijfers. “Op een paar uitzonderingen na behandelen ze hun fans zeer slecht, en kunnen het af en toe verwende kinderachtige adolescenten zijn.”

Grand Prix Legends zegt dat de optimale prijs voor een T-shirt 20 tot 28 Euro is, voor een polo zou je niet meer dan 42 en de 50 Euro moeten neer tellen. Een petje kan je het best op een circuit aan 20 Euro verkopen, terwijl je er elders �25 voor kan vragen.

“Af en toe zijn we er van verbaasd hoe goed een oude pet verkoopt als we de prijs verlagen tot 14 Euro. Als je weet dat een pet ongeveer 1,4 Euro kost, dan zouden ze de deur uitvliegen als we ze tegen 14 tot 16 Euro konden verkopen.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter