Voor het eerst in de geschiedenis zal er volgend jaar, op 26 september, een Grand Prix verreden worden in China. Momenteel is men nog druk bezig om het circuit op tijd af te krijgen, maar dat is niet het enige probleem waarmee de directie van het circuit te maken heeft.

Volgens een wet uit 1994 is tabaksreclame in publieke ruimtes verboden in China. Dus ook op het circuit van Shanghai is tabaksreclame in principe verboden. De wet houdt verder in dat andere tabaksreclame, bijvoorbeeld in bladen, de tekst “Roken schaadt de gezondheid” moet dragen.

Er zijn echter ook uitzonderingen op de wet. Zo worden enkele voetbalteams gesponsord door Hongta tobacco (wie kent het niet?) en sponsort Hangzhou Cigarettes een volleybal team. De directeur van het circuit, YU Zhifei, hoopt nu ook dat Shanghai tot de uitzonderingen mag gaan behoren:

“China is wijs genoeg om goed te handelen in deze situatie. We zijn hard aan het onderhandelen met verschillende instanties om ons doel te bereiken.”

Ook Shi Tianshu, de president van de China Motor Racing Federation, voorziet geen problemen:

“De Formule 1 is van onschatbare waarde voor de commercie en zal de industrie en werkvoorziening bevorderen. China is een land in ontwikkeling, vooruitgang is een prioriteit hier. Ik denk niet dat de tabaksreclame bij de Formule 1 zal leiden tot een toename van het aantal rokers.”

De bond tegen het roken is het daar echter niet mee eens. Zij geloven dat het illegaal is om tabaksreclame te tonen tijdens de Grand Prix. Kortom, het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gezegd. Mocht de tabaksreclame inderdaad verboden worden, dan lijkt de Grand Prix van China geen lang leven beschoren. Ecclestone heeft al meerdere malen getoond dat hij er niet voor terugdeinst om een Grand Prix de kalender af te donderen als de tabaksreclame verboden wordt. Nu maar hopen dat de Chinese regering verstandiger zal zijn dan enkele andere landen…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter