Ford Europe stelt zijn activiteiten in de autosport in vraag. Het merk is momenteel zowel in de Formule 1 als in het WK rally bedrijvig, maar in beide kampioenschappen gaan geruchten dat Ford zich zal terugtrekken.
  Sportdirecteur Jost Capito:

” Aan de ene kant willen we geen miljoenen wegsmijten terwijl we duizenden mensen ontslaan. Aan de andere kant moeten we de autoverkoop blijven stimuleren, want anders vallen er op termijn nog meer ontslagen. Ik verwacht een beslissing binnen een week of vier.”

 

” Ford heeft het moeilijk”, gaat de sportdirecteur verder. ”  In zo’n situatie ga je op zoek naar alle mogelijke besparingen en dan kom je automatisch bij het racebudget uit. Autosport wordt vaak gezien als een passie, als hobbywerk. Het ligt heel delicaat om daar miljoenen aan uit te geven op het moment waarop je duizenden mensen moet ontslaan. Mijn job is de directie te overtuigen van het nut van autosport. Het is heel moeilijk de impact van een rallyprogramma aan te tonen,maar tv-cijfers hebben toch een bepaalde tegenwaarde.”

In de F1 is Jordan-Ford een staartteam. Rally is goedkoper en Ford heeft momenteel de beste auto. Wordt het �f F1, �f rally?

”  Neen, dat zijn aparte budgetten. Het probleem in de rallysport is dat de FIA de kalender heeft uitgebreid van 14 naar 16 wedstrijden. Daar zijn wij niet gelukkig mee. Dat doe je op een moment waarop de industrie goed draait,niet in tijden van crisis. Bovendien vinden die twee bijkomende rally�s in Japan en Mexico plaats. Daar heeft Ford Europe geen boodschap aan.”

Ford heeft alleszins een bijzonder rijke autosporttraditie. In de F1 gaan de activiteiten terug tot 1963.Vooral in de jaren zestig en zeventig leverde dat wereldtitels op. Het laatste grote succes was die van Michael Schumacher in 1994 met een Benetton-Ford.In het WK rally is Ford onafgebroken actief sinds de oprichting van het kampioenschap in 1973. In die tijd werd het ��n keer kampioen bij de constructeurs.

GVA

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter