De Grand Prix van België, welk gehouden wordt op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, is een grote favoriet onder de rijders.

Zoals collega Erik Koot in zijn mooie voorbeschouwing schreef, is echt iedereen is het erover eens dat Spa-Francorchamps the place to be is. Maar wat maakt Spa-Francorchamps, behalve dat het zo lekker in de buurt ligt, nu eigenlijk zo speciaal?

Om het in woorden van gastschrijver Niels Dijksterhuis a.k.a. NielsD te houden [want dat is wel zo makkelijk voor uw scribent, hahaha], De historie, de ligging, het onstabiele weer en natuurlijk de wereldberoemde Eau Rouge, maar ook Raidillon, Kemmel en Les Combes maken Spa tot wat Spa is.

We hebben er vier, veel te lange weken op het vervolg van het seizoen moeten wachten. Maar voor de redactie van GPPits.net was er genoeg te doen in de tussentijd. Zo was ik bij de introductie van VKV Renault als hoofdsponsor van het City Racing Rotterdam, de ‘F1 in Schools’ en natuurlijk het evenement zelf.

Intussen draaide Silly Season op volle toeren door en raakte het zelfs oververhit, door alle geruchten en halve waarheden. Op de grid, voorafgaande aan deze GP, zou een Mark Webber zich aan een ‘slip-of-the-tongue’ hebben bezondigd, door cryptisch te onthullen dat Ricciardo zijn opvolger bij Red Bull Racing zou worden.

Ook op het gebied van de liefde was er het nodige te vermelden. Lewis en zijn Nicole zouden het voor de 123ste keer weer met elkaar willen proberen. De wereldkampioen van 2008 dook er zelfs speciaal zijn muziekstudio in, om een song voor zijn lief te maken.

Pat Symonds zet zijn loopbaan voort bij het team van Williams en hoopte snel zijn invloed te doen gelden, om zijn het team hogerop te helpen. Dat blijkt ook wel nodig, gezien de performance van de Britten op zaterdag en in de race.

Sauber zat in de afgelopen weken op de nagels te bijten. Zouden de Russen het geld op tijd overmaken of raakten ze alles kwijt? Ferrari was het wachten zat en gaf een ultimatum voor de betalingen. Zo niet, dan zouden ze geen motoren en/of ondersteuning meer leveren.

Gelukkig lijkt dat goed te komen? Hülkenberg zou in ieder geval een deel van zijn achterstallig loon hebben ontvangen. Dus met de rest moeten het dan ook goed komen?

Ook in de achterhoede was er gerommel. Kovalainen dook weer eens op bij Caterham, waardoor de positie van Giedo van der Garde weer eens onder druk kwam te staan. Gelukkig had de Nederlander vervolgens een dijk van een kwalificatie, waarbij GvdG na de Q1 zichzelf terug vond op P3!

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het fantastische circuit van Spa-Francorchamps.

Red Bull Racing
Vettel [P1] had vandaag wel een zeer rustige werkdag. De huidige kampioen moest zich alleen voorbij pole-man Hamilton werken, en kon vanaf de vierde ronde zijn banden sparen. Of beter gezegd, Sebastian moest zijn banden sparen want zijn engineer vond het allemaal te snel gaan?

Vettel heeft nu vijf zege’s geboekt dit seizoen en lijkt op weg naar titel nummer vier op rij. Nummer twee in deze Grand Prix én het klassement, Fernando Alonso, staat nu op 46 punten achterstand.

Webber [P5] Webber had weer eens een slechte start. En de ‘Aussie’ vertelde voor de race nog tegen oud-collega en tegenwoordig BBC-medewerker David Coulthard dat het niet zou uitmaken, dat er ribbels op de startgrid van Spa liggen. Deze zitten daar vanwege de verradelijke weersomstandigheden in de heuvels van Spa. Het water zou dan de heren coureurs minder hinderen.

Dankzij de snelheid van de RB9 kon Webber zijn race nog in de punten afsluiten, maar het verschil tussen Vettel en Webber lijkt met de race groter te worden. Is de Australiër uitgeblust? Anders is het misschien beter om een ander in die tweede Red Bull te zetten.

McLaren
Sergio Perez [P11] de jongeling van McLaren, worstelde nog met de auto waar Button vloeiend kon blijven rijden. ‘Checo’ had het vandaag erg druk, maar kwam ruim tien seconden tekort voor een puntje. Perez werd bestraft voor het wegdrukken van Romain Grosjean bij aanvang van Les Combes in ronde 8. Een terechte beslissing van de Stewards. Dat mag ook wel eens worden gezegd!

Button [P6] probeerde het. De Brit had liever regen, zodat de gebreken van de MP4-28 minder zwaar zouden wegen. Echter maakte het team de fout om te vroeg de pits in te gaan, in de eerste stint. Zodoende was het harde setje niet genoeg om de race met een één-stopper te rijden.

Ferrari
Fernando Alonso [P2] wordt al een tijdje gezien als een van de beste op de huidige grid, zoniet de beste coureur. De Spanjaard beschikt een sterke wil en karakter. Dat zorgt regelmatig ervoor dat de Spanjaard zichzelf uit kansloos geachte situatie’s kan terug vechten. En dat is ook van Fernando deed. Startend vanaf P9 vanwege de gemiste kansen in de kwalificatie, reed de tweevoudige wereldkampioen slim naar het podium.

Kan Alonso Vettel nog bedreigen voor het WK? Voor de spanning hopen we van wel, al is het dan wel ‘sneu’ dat Vettel dan enkele ‘nulscores’ zou moeten behalen. Dat zien we niet gebeuren. Diezelfde Vettel heeft met zijn overwinning op Spa nu 31 overwinningen behaald. Eentje minder dan de kopman van Ferrari.

Felipe Massa [P7] zit weer een in de hoek waar de klappen vallen. Andermaal voert Ferrari-president Luca di Montezemolo de druk op en eist de man betere resultaten van zijn tweede man, die sinds 2006 voor het Italiaanse raceteam rijdt.

Massa had zijn pappenheimers op de baan en mocht nog van geluk spreken dat hij niet werd meegenomen door oud-teamgenoot Räikkönen, toen deze in de Bus Stop merkte dat zijn remmen niet meer werkten. En ook Massa had technische problemen omdat zijn KERS niet meer werkte.
Mercedes
Rosberg [P4] had altijd wel een auto in zijn buurt zitten. De race begon veelbelovend voor de zoon van wereldkampioen Keke Rosberg, maar een drukkende Webber betekende aftaaien voor Nico.

Tegen het einde van de race leek Webber hem te kunnen verschalken, terwijl hij ook weer kort achterop teamgenoot Hamilton reed. Maar tot aan de finish bleef de volgorde intact. De Finse Duitser toonde zich verbaast over de mindere competitiefiteit van de auto ten opzichte van Ferrari en Red Bull.

Lewis Hamilton [P1] kon maar kort genieten van zijn vierde pole op rij. Op Vettel zat geen maat en ook de Ferrari van Alonso bleek te snel voor diens Mercedes. Maar Lewis zei tevreden te zijn met het behaalde resultaat.

Lotus
Romain Grosjean [P8] hield de eer hoog voor Lotus. De jonge Fransman had zijn hoger aangeschreven teamgenoot al in de kwalificatie verslagen. En ook nu had Romain veel inhaalactie’s, maar werd hij ook ingehaald. Daarbij werd de Lotus-coureur onnodig van de baan gedrukt door Perez, wat gelukkig zonder al teveel gevolgen bleef.

Teamgenoot Kimi Räikkönnen [DNF] viel voor het eerst in 39 races uit. Naar verluid had het team het gehele weekeinde problemen met de remmen. Het lukte de technici dus maar niet, om dat problem op te lossen. Hoe wil men de Fin dan overtuigen dat hij kampioen kan worden met dit team?

Williams
Pastor Maldonado [P17] kon zich weer eens niet inhouden? De Venezolaan was druk in gevecht met Gutierrez, toen beide coureurs van Force India ook de Sauber zouden willen passeren. Maar dan moet je het object dat Pastor kan zijn, maar eens zien te passeren?

Sutil ontsnapte ternauwernood, maar Di Resta leek niet eens te bestaan voor Pastor. De Stewards bestraften zijn drieste actie terecht met een Stop&Go.

Teamgenoot Valtteri Bottas [P15] ondervond veel hinder van de snelslijtende achterbanden. Volgens de rookie was de race vooral een kwestie van de banden in de gaten houden, terwijl men de snelheid moest zien vast te houden. En waar Bottas meer en meer de Formule 1 zich eigen begint te maken, blijft teamgenoot Pastor blunderen. Zo ziet de jonge Fin er ook beter uit, dan dat de koude cijfers doen vermoeden…Als was de jongeman op een moment de snelste in sector 1 van de race.

Nu nog een goede auto, maar Symonds is daarmee al hard aan het werk.

Sauber
Hülkenberg [P13] kreeg nipt voor de GP een deel van zijn achterstallig loon uitbetaald. Dat gegeven dreef het Duits talent in ieder geval niet tot hemelbestormende daden. Daarvoor is de auto gewoon niet goed genoeg. Het verhaal in het kort; Geen balans in de auto, waardoor er ook nog teveel van de banden werd gevergd.
Daardoor kon Hülkenberg ook niet aanvallen.

Teamgenoot en rookie Esteban Gutierrez [P14] was nu eens ook op zondag snel. In de zomerstop vertelde teambaas Kaltenborn dat Esteban al had bewezen snel te zijn, doch alleen op de vrijdag. Vandaag zagen we een behoorlijk agressieve Gutierrez, wat zelfs Sutil irriteerde.

Veel forummers zijn erover eens dat de Mexicaan te licht is voor de sport, doch kwam Estenban nu wel in de buurt van de top 10. Helaas viel de tweede Sauber ver terug, na een straf door de Stewards. Bij het passeren van Pastor Maldonado kwam Esteban Gutiérrez buiten de baan en de wedstrijdleiding oordeelde dat hij daar onrechtmatig voordeel uit haalde. Uw scribent meent desondanks dat Kaltenborn nog lang kan wachten op de eerste WK-punt van Gutierrez.

Toro Rosso
Ricciardo [P10] werd door vertrekkende landgenoot in diens RBR gepraat. Per ongeluk of opzettelijk? Formule 1 is nu eenmaal politiek, mensen. Daniel kon de race naar zich toe trekken, door heel lang op de harde band te rijden in de eerste stint.

Vergne [P12] mocht geen puntjes meenemen, waarmee de Fransman erg blij mee zou zijn. Vergne zat al een tijdje onder vuur, omdat er een voorkeur van Red Bull zou blijken voor zijn teamgenoot. De Fransman had ook nog de pech van een langzaam leeglopende band, waardoor zijn opmars richting P10 stokte.
Marussia
Bianchi [P18] had het moeilijk vandaag. Zijn radio werkte meteen al niet en de snelheid zat er niet in. Leek Marussia Caterham nog te kunnen bedreigen, nu moet het Engels-Russisch team met de race een veer laten.

Chilton [P19] had gehoopt op regen, maar doordat dat uitbleef werd het een zeer lange race voor de coureur. Ook Chilton ervoer een flink gebrek aan snelheid en kan alleen maar hopen om op Monza een betere auto te hebben.

Caterham
Pic [DNF] viel weer eens uit met een mechanisch defect. Moet Charles in Monaco ook al opgeven omdat de versnellingsbak ermee ophield, nu bleek het een olielek te zijn. Pic meende op jacht te kunnen naar teamgenoot Giedo, voordat het team hem binnen riep.

Giedo van der Garde [P16] stond op de juiste plek op het juist moment. Na Monaco, reed de Nederlander zich grandioos in de kijker in Q1.  Met name de commentatoren van de BBC waren in hun nopjes en noemden GvdG, The Flying Dutch. Altijd leuk dat soort aandacht, maar Giedo zou maar wat graag een snellere auto onder zijn kont willen.

Dit keer kon de Nederlandse F1-coureur wel zijn banden heel houden, doch kon dat niet voorkomen dat Giedo achteruit racete. Maar dat ligt geheel aan de auto zelf.

Force India
Onnodig om te vertellen dat Paul di Resta zeer ongelukkig was met zijn race. Di Resta startte op een mooie P5, en had vast iets heel anders in gedachten dan een DNF. Resta leek niet eens te bestaan voor Pastor, die op een onbegrijpelijk wijze besloot dan maar de pitstraat in te rijden.

De Schot zag zo zeker twee of drie punten in rook opgaan.

Adrian Sutil [P9] liet zien het inhalen niet te zijn verleerd. Net als in Monaco vond de Duitser altijd wel een route om een opponent voorbij te steken.

Esteban Gutiérrez werd tot twee keer toe te grazen genomen in de aanloop naar Eau Rouge en in de bocht zelf. Sutil kon zich wel boos maken om het gedrag van de Sauber-debutant. In La Source zou Esteban ineens de deur dicht hebben gegooid voor de neus van Sutil.

Teambaas Vijay Mallya toonde zich ook verheugd met de twee punten, die belangrijk zijn in strijd met het team van McLaren. De Indiër hoopt in Monza over twee weken weer twee auto’s in de punten te hebben.