Sergej Sirotkin zal dit jaar geen plaatsnemen in een F1-auto.

De jong Rus is een van de beoogde coureurs voor Sauber voor volgend seizoen. De Zwitserse renstal wilde hem via een intensief programma klaarstomen voor het echte werk. De bedoeling was dat Sirotkin via de vrijdagen ervaring zou kunnen opdoen, maar daarvoor heeft de piepjonge Rus een superlicentie nodig. Als je regerende kampioen bent in een lagere categorie van de autosport kom je ervoor in de aanmerking, bijvoorbeeld in de Formule 3 [Brits, Italiaans, Duits of Japans kampioenschap of Euroseries] of in de GP2 of WSR 3.5 Serie.

Of de rijder moet continu een goed resultaat behaald hebben in deze categorieën.

Onder uitzonderlijke omstandigheden is er ook de mogelijkheid dat de FIA een superlicentie verleent aan een bestuurder die niet voldoet aan de gebruikelijke criteria. Dan moet er een unanieme instemming zijn van de leden die beslissingsrecht hebben bij de FIA en de rijder moet dan minimum 300 kilometer hebben afgelegd tijdens testen in een huidige Formule 1-wagen op racesnelheid.

Daar lijkt allemaal weinig van terecht te komen, getuige de woorden van Sirotkin in Motorsport Aktuell. Ik zal moeten wachten. Het plan is nu dat ik begin 2014 voor het eerst in een Formule 1-auto stap voor de eerste officiële voorbereidingstest. Dat zou wel een zeer steile leercurve worden voor Sergei.

De leeftijd van Sirotkin zorgde in Hongarije voor gespreksstof. De Rus is in maart volgend jaar pas 18 jaar.

Maar Sauber heeft in het verleden meer met dit bijltje gehakt, waaronder in 2001 toen het Kimi Räikkönen liet debuteren. De toen nog jonge Fin kreeg een tijdelijke superlicentie die uiteindelijk omgezet werd in een definitieve.

Sirotkin zal bij de Zwitserse renstal de volgende moeten worden.