De aanstaande Q1 lijkt zinloos onder de huidige regels, doordat de teams van Caterham en Marussia er niet bij zijn voor de Grand Prix in Austin.

Daarnaast hd Sebastian Vettel eerder al aankondigde de kwalificatie vanwege een motorwissel zeer waarschijnlijk uit te zitten, aangezien hij de race daardoor sowieso vanuit de pits zou moeten beginnen. Maar volgens Adam Cooper kan de FIA besluiten om alsnog in te grijpen.

Gewoonlijk worden er in Q1 zes coureurs geëlimineerd, maar als er vijf bij voorbaat al niet bij zijn, zou er in Austin van de zeventien in Q1 in actie komende coureurs slechts één iemand uitgeschakeld worden. Niet echt een vooruitzicht op een ‘spannende strijd’…

Maar volgens Cooper heeft de FIA namelijk de mogelijkheid de regels aan te passen aan het kleinere deelnemersveld, zo schreef de journalist op zijn blog.

In een veld van 26 auto’s zouden er acht buiten de boot vallen in Q1, terwijl er bij 24 auto’s er zeven uitvallen. In een klein veldje van 18 auto’s, zinspeelt de internationale autosportbond op een eliminatie-aantal van ieder vier auto’s. Dus vier in Q1 en vier in Q2.

Zo blijft de Q3 een shootout tussen de tien snelste coureurs, terwijl er dus voor wordt gezorgd dat er ook druk op de ketel staat in Q1 en Q2.

Kunstmatige? Of een terechte beslissing van de FIA? Laat het ons weten via het forum!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!