Dat het voor Ferrari geen goede race was, hoeft niet gezegd. Wat de schuld daarvan is, dat is interessanter. De eerste mogelijkheid is de wagen. De F2005 werd ver voor de geplande datum ingezet, wat kan leiden tot het behoud van kinderziektes en een gebrek aan ontwikkeling van het chassis tijdens de eerste race. Aan dat laatste leek het niet te liggen, want de snelheid van Michael Schumacher lag wel zeer hoog tijdens het hele weekend.

De kinderziektes, dat is iets anders. Getuige daarvan het gesukkel van Barrichello tijdens de vrije oefensessies. Op zaterdagvoormiddag geen meter gereden, op vrijdag welgeteld vijf rondjes. Oorzaak: iets kapot aan de versnellingsbak, en noch een nieuwe versnellingsbak noch nieuwe onderdelen waren aanwezig om het probleem te verhelpen. Daarom moesten de mechaniciens het euvel op de oude manier repareren en wachten tot nieuwe onderdelen overgevlogen werden vanuit de fabriek in Itali�.

Een andere mogelijkheid van het slechte presteren ligt bij de Bridgestone-banden. De Japanse bandenfabrikant heeft z’n excuses al aangeboden bij Ferrari, en belooft beterschap. Er is dus wel degelijk iets mis met het Japanse zwarte goud van de F1. Op ons forum is dan weer de opmerking gevallen dat de Minardi’s en Jordans, ook op Bridgestones, geen last (lijken te) hebben van hun banden. Deze kleine teams rijden echter een pak trager en hoeven niet te strijden met Michelin-teams, aangezien ze jammer genoeg zo ver achterstaan op de rest.

Een bezorgde RubensRubens Barrichello legt alleszins de schuld grotendeels bij Bridgestone. Hij vindt het nutteloos om de F2005 te ontwikkelen, als de banden zo ver achterblijven. Door de zware slijtage had de Braziliaan weinig grip, en dat is vooral te merken in de bochten, tijdens het accelereren en tijdens het remmen, waar hij het nu over heeft: “Ik kon niet remmen, ik kon er geen kracht op zetten.”

Hierdoor werd hij uiteraard gemakkelijk ingehaald door andere rijders, wat ook te zien was op het tv-scherm: Pedro de la Rosa, Felipe Massa en David Coulthard reden allen redelijk aan het eind van de race voorbij de enige Ferrari die nog in koers was. “Ze reden me gewoon voorbij,” luidde het bij Barrichello.

Michael Schumacher heeft dan weer sussende woorden over Bridgestone: “Vergeet niet dat we met hen vijf titels hebben gewonnen!” verklaarde de Duitser.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter