Maandenlang hebben gamers uitgekeken naar de release van Project CARS 2. Er wordt veel verwacht van de opvolger van het verrassend goed gelukte Project CARS. GPPits.net nam de proef op de som en sloot zich een aantal uur op in een stoffig kamertje met de racesimulator.

Project CARS
In 2015 kwam game ontwikkelaar Slightly Mad Studios (SMS) met racesimulator Project CARS. Het is de eerste sim dat naast de PC ook uitkomt op Playstation en Xbox. Het spel wordt ondanks de vele kinderziektes en bugs goed ontvangen, en schopt het zelfs tot één van de beste racegames ooit.

De lat ligt dan ook hoog wanneer Project CARS 2 in ontwikkeling gaat. De plooien moeten gladgestreken worden, en zo wil SMS op eenzame hoogte komen in een jaar waarin de concurrentie moordend is. Zo komt er een nieuwe game in de Forza reeks, is er een nieuwe telg in de Grand Turismo familie en ook Codemasters zit met haar Formule 1 franchise niet stil.

Besturing
De race ervaring met Project CARS 2 is goed te noemen. SMS heeft weer haar stinkende best gedaan om een goede race simulator neer te zetten, en volgens ons is dit meer dan gelukt. De wagens reageren erg realistisch op de besturing die we via het Logitech G29 stuur ingeven. Sommige auto’s hebben een wat zoekerig gedrag, en dat geeft het spel prima door op de Force Feedback van het stuur. Ook de weersomstandigheden (daarover later meer) zijn goed in de besturing terug te vinden, zo voel je het meteen wanneer je door een plas water rijdt en aquaplanning je vrijwel stuurloos maakt.

Ook is het spel erg vrij in besturing. Bij de meeste games heb je voor de start, in de pits en na de finish van de race geen controle over de auto. In Project CARS 2 ben je overal vrij in. Zo bevat het spel ook de bekende opwarm- en cooldown laps. In de pits is er ook volledige controle. Je moet zelf de pitlimter instellen, zelf je pitcrew opzoeken en zelf de pitlane weer uit rijden.

Graphics
We spelen Project CARS 2 op een ‘standaard’ Playstation 4, en daarbij zijn de graphics natuurlijk minder dan op een goed uitgevoerde PC of op de Playstation 4 Pro. Toch ziet het spel er net als haar voorganger prima uit. De wagens zijn subliem uitgevoerd en ook het geluid van sommige auto’s bezorgen je kippenvel op je armen. Toch zijn er ook wat minpuntjes. Op de Playstation 4 zijn de graphics in de spiegels wat blokkerig, en de camerastandpunten kunnen hier en daar nog wat tweaks gebruiken. Zo kijk je op Spa Francorchamps in La Source bijvoorbeeld tegen een bandenstapel aan in replay mode. Maar het zijn allemaal zaken die in een patch prima rechtgezet kunnen worden.

Tegenstand van de AI
Mocht je niet online rijden, maar tegen de AI, is de uitdaging van Project CARS torenhoog. Natuurlijk kun je zelf instellen hoe moeilijk je tegenstanders zijn, maar agressief zijn ze zeker. Ook de agressiviteit van je tegenstanders kun je instellen, maar in een Indycar race komen de meeste wagens niet zonder schade de eerste ronde door. Je moet zelf dan ook enorm op je tellen passen om niet in contact te komen en zo schade op te doen. Naar onze smaak is dit wat over de top want in een echte Indycar race loopt het overgrote deel van het veld ook geen schade op in de eerste ronde. Het ziet er allemaal wat rommelig uit, of laten we het zo zeggen, je ziet juist heel goed dat de wagens computergestuurd zijn.

Schademodel
De agressieve AI is een prima gelegenheid om het schademodel van het spel te testen. Deze zit fantastisch in elkaar, irritant goed zelfs. Het minste tikje op je tegenstander of tegen de vangrail zorgt er al voor dat de sprong van je auto onherroepelijk verandert. Erg realistisch, en dat mag ook voor een sim racer, maar we kunnen ons ook voorstellen dat de meeste gamers geen professionele coureurs zijn, en dat het al vrij snel irritant wordt dat er snel schade ontstaat. Maar we moeten niet vergeten dat Project CARS 2 als doel heeft om alles zo realistisch mogelijk over te laten komen, en dat is zeker gelukt.

Weersomstandigheden
Een paradepaardje van Project CARS 2 zijn de weersomstandigheden. Deze waren in het eerste deel al erg goed uitgevoerd, maar deel twee doet hier een schepje bovenop. Het spel is uitgevoerd met het Livetrack 3.0 systeem, en dat zorgt ervoor dat de baan per ronde kan veranderen voor wat betreft weersomstandigheden, maar ook griplevels. Wederom een pluspunt wat Project CARS 2 zo realistisch maakt. Nieuw is ook de mogelijkheid om het te laten sneeuwen op de circuits, een leuke gadget om een paar keer te proberen of voor de Rallycross modus. Maar niet iets waar veel spelers fanatiek gebruik van zullen maken.

Career mode
Bij veel spellen is een career mode het hart van het spel. Bij Project CARS 2 is dit duidelijk niet het geval. De career mode is wat plat uitgevoerd. Je krijgt wel contracten aangeboden en kunt zelfs fabriekscoureur worden van een bepaald merk. Maar verder draait het vooral om de seizoenen afwerken en hogerop komen op de autosportladder. Het spel focust zich wat dat betreft meer op het online racen, en terecht, want E-Sports zijn enorm in opkomst.

Conclusie
SMS heeft met Project CARS 2 weer een topgame neergezet. Toch zijn aan kleine puntjes wel te zien dat het om een wat kleinere ontwikkelstudio gaat, maar dankzij de mogelijkheden om tegenwoordig games te patchen moet dit helemaal goed komen. Over het algemeen is dit zeker een game dat zich kan meten met de grote jongens als Gran Turismo en Forza.